Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » NewLife w ogrodzie

NewLife w ogrodzie

LyraBea 23:51, 10 lip 2016

KasiaWB napisał(a)
Cześć Beatko
czy widziałaś może realizację Danusi pt. Ogród z lustrem? tam Danusia posadziła piękny zagajnik z brzóz, nawet sprawdzali czy pieńki się nie nakładają z różnych stron, no i jeszcze te nasadzenia pomiędzy. Polecam np. https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=200
Dziękuję za odwiedziny w moim nowym wątku. Również Tobie niech wszystko się wiedzie i pięknie dzieje, bo wspaniała z Ciebie kobietka
Pozdrawiam
Tak Kasiu. Znam dobrze Ogród z lustrem. To był jeden z pierwszych wątków, które nocami przeczytałam od deski do deski zimą kilka lat temu Niewykluczone, że wtedy zasiało się we mnie postanowienie posiadania takowego zagajniczka z brzózek u siebie. Z tym, że Danusia takie piękne już, wypasione okazy inwestorowi wstawiła. Tylko powzdychać. Czy dla Ciebie też był inspiracją?
Zaglądaj częściej proszę, mimo że u mnie raczej monotonnie z lekka. Ja mam Cię na oku, bo u Ciebie już tyle się zadziało, że fajnie poporównywać Twój ogród sprzed lat i teraz. Uwielbiam takie historie.
KasiaWB 00:01, 11 lip 2016

LyraBea napisał(a)
Tak Kasiu. Znam dobrze Ogród z lustrem. To był jeden z pierwszych wątków, które nocami przeczytałam od deski do deski zimą kilka lat temu Niewykluczone, że wtedy zasiało się we mnie postanowienie posiadania takowego zagajniczka z brzózek u siebie. Z tym, że Danusia takie piękne już, wypasione okazy inwestorowi wstawiła. Tylko powzdychać. Czy dla Ciebie też był inspiracją?
Zaglądaj częściej proszę, mimo że u mnie raczej monotonnie z lekka. Ja mam Cię na oku, bo u Ciebie już tyle się zadziało, że fajnie poporównywać Twój ogród sprzed lat i teraz. Uwielbiam takie historie.

super bo tam Danusia chyba odpowiadała komuś co do odległości sadzenia brzóz. Jak Ty masz taki duży teren to można zrobić szersze odległości.
Ogród z lustrem bardzo lubię oraz ogród minimalistyczny moi faworyci , oczywiście nie licząc bukszpanowego Danusi, bo to top; a te dwa ogrody to jak rozważna i romantyczna i ja jestem rozdarta z jednej strony chcę mieć minimalistycznie, proste linie, bukszpan i cis, a z drugiej róże, hortki, trawki itd. część, którą dopiero będę robić chcę bardziej minimalistyczną, a przedogródek będzie bardziej romantyczny, jak dalsza część, którą już w większym stopniu mam co wyjdzie - zobaczymy ) jeszcze mam dużo do zrobienia
Będę na pewno zaglądać do Ciebie
Pozdrawiam
Makusia 10:27, 11 lip 2016

Beti ależ Ty zarażasz pozytywną energią!
anabuko1 10:50, 11 lip 2016

Uwielbiam te drzewiaste hortensje.
twoje już widać ładnie zaczynają kwitnąć
Ja tez mam ich chyba z 12
Margo 11:46, 11 lip 2016

Beatko, Twój trawnik wyglada już fajnie, jeszcze chwila i bedzie koszenie.
Pogode masz super, bo ciepło i deszczowo (oby nie ulewnie), to trawa bedzie rosła. U mnie własnie przeszła 2 godzinna burza z opadami, Ciebie pewnie też zahaczyła ?
Ale cieplutko jest i wszystko w końcu rosnie
Jedyna rzecz która w tym roku u mnie nie rosnie to sałata. Nie wiem co się dzieje, ale sadzona 4 razy i nic. Coś tam wzeszło i stoi, ma uwaga aż 2 cm - jakiś koszmar.
A ja tak uwielbiam sałatę ....
Joku 13:00, 11 lip 2016

Mnie się wydaje że jak na brzozę 2,8 m to trochę mało. Będzie ścisk jak podrosną. Chyba że chcesz właśnie tak. Ja bym posadziła w większej odległości, chyba. Nie wiem jak sadziła Danusia, nie pamiętam.
Iwk4 13:08, 11 lip 2016

Danusia pisała o rozstawie dla brzóz 2,5 - 3 metry.
LyraBea 13:10, 11 lip 2016

Margo napisał(a)
Beatko, Twój trawnik wyglada już fajnie, jeszcze chwila i bedzie koszenie.
Pogode masz super, bo ciepło i deszczowo (oby nie ulewnie), to trawa bedzie rosła. U mnie własnie przeszła 2 godzinna burza z opadami, Ciebie pewnie też zahaczyła ?
Ale cieplutko jest i wszystko w końcu rosnie
Jedyna rzecz która w tym roku u mnie nie rosnie to sałata. Nie wiem co się dzieje, ale sadzona 4 razy i nic. Coś tam wzeszło i stoi, ma uwaga aż 2 cm - jakiś koszmar.
A ja tak uwielbiam sałatę ....
A właśnie ogałacając pomidory z liści według rad Toszki myślałam co u Ciebie. Ta burza, o której wspomniałaś szalała nade mną centralnie. Niewykluczone, że piorun walnął gdzieś u mnie, bo koty w ułamku sekundy zniknęły, gdzie który miał siły dobiec. A teraz cudowna pogoda. Gorąco, wilgotno...Takie tropiki. A ja tak lubię.
Popatrz a u mnie sałata zaczyna sobie kwitnąć, bo nie ma kto jeść. 2-3 główki schodzą na tydzień a reszta sobie tkwi na warzywniku, a jak tak dalej będzie lać, zacznie gnić

Zaskoczyła mnie marchewka. Myślę sobie, a zerknę, czy coś tam pod ziemią w ogóle jest. Wyrywam, ciągnę a tu 20 cm zgrabniutka marcheweczka się pojawia. No to ja za drugą, trzecią...Kurcze, ja już mam marchew do chrupania!

Nie miałam też pojęcia, że mam takie duże pomidory. Po ogołoceniu krzaków pomidorów okazało się, że są całkiem dorodne.

Dzisiaj na obiad porcja fasolki oraz smażona cukinia własnego chowu Cieszą takie małe sukcesy.
Pozdrawiam z zalanego MTK
Iwk4 13:18, 11 lip 2016

A co to MTK?
U mnie dwa pomidorki koktajlowe się zaróżowiły
Ale fasolki jeszcze nie mam
BasiaLT 13:35, 11 lip 2016

Trochę mnie nie było a tu widzę że prace idą pełną para. Rabata super. Trawniczek nabiera właściwych barw. Będzie się pięknie prezentował. Pozdrawiam poniedziałkowo.