Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Johanka77 10:27, 17 maj 2020

O! Basia! Cześć!
inka74 11:42, 17 maj 2020

Posadziłaś?
makadamia 19:13, 17 maj 2020

Basia_KRK napisał(a)

Dziękuję za odpowiedź. Zastanowię się w takim razie jak ją ostatecznie zaaranżować

Genialne te "skrzynio-donice" pod drzewem !!

Na pewno znajdziesz na nią jakiś fajny pomysł

inka74 napisał(a)
Posadziłaś?

no ba!

dwie śś z dwóch stron sfotografowane

zbliżenie:

Wyjaśnienie dla czytających: Iwonka wyhaczyła dla mnie takie piękne, duże, ładnie wyprowadzone na wielopienne, świdośliwy po 25 zł! Dziękuję jeszcze raz! Cmok!

Są tak śliczne, że chętnie bym jeszcze dokupiła ale jedyna opcja, jaką widzę, to posadzenie ich w donicach, a donice odpowiedniego dla nich rozmiaru to ze 300 zł kosztują.

To kolekcja butelek widoczna na parapecie na ostatnim zdjęciu to nie dowód mego nałogu, tylko "skarby", które wykopałam z rabaty.
Wszyscy się w głowę pukają, bo ja nie przekopuję ziemi "na głębokość szpadla". To było zrobione trzy lata temu. Teraz to ja odsuwam na bok tą wierzchnią warstwę, kopię niemalże na głębokość metra i stamtąd wywożę taczkami szary, jałowy pył, który niektórzy zwą "ziemią". Bzdura totalna. Ale liczę na to, że jak do takiej głębokości będzie mieszanka gliny i kompostu, to zwiększy się "pojemność wodna" całej rabaty i będzie dłużej utrzymywała wilgoć. Może korzenie świerków nie będą tak mocno odrastać, jeśli będą miały dobrą ziemię "pod ręką"?

Tutaj widać nasadzenia na bardziej cienistej połowie rabaty: w zasadzie wszystko z odzysku: azalie (nie ma to, jak przesadzać krzewy w środku kwitnienia), wietlica, tiarella, turzyca silver sceptre, bergenia, świecznica.
na razie dokupiłam tylko hortensję pink anabelle, o której marzyłam, od kiedy zobaczyłam ją u Iwonki i kilka dzwonków karpackich (które Wy mi doradzałyście do półcienia).
Może jeszcze coś dokupię, jak zacznę obsadzać tą bardziej słoneczną część.
Zana 19:40, 17 maj 2020

Asia, ależ mnie tu ominęło! Suuuper robota, bardzo mi się podoba

Zabrać Ci trochę tego kompostu? Chętnie przygarnę jeśli Ci zbywa
antracyt 19:48, 17 maj 2020

Ale dobrze to wygląda
Kasya 19:51, 17 maj 2020

Rzeczywiście ładne sztuki
Tego kopania nie zazdroszczę ale na pewno się opłaci
sarenka 20:01, 17 maj 2020

Asia, kawał roboty poczyniłas a ja z takim pytaniem przychodzę czy w wolnej chwili jeśli takie miewasz mogłabyś mi pomóc z jedną rabata?
Helen 20:05, 17 maj 2020

Asia, pięknie Ci to wyszło, a Iwonce tylko buziaki trzeba słać.
Kopania nie zazdroszczę, ale robisz najlepszą robotę, chociaż na razie efektów nie widać.
makadamia 21:17, 17 maj 2020

Zana napisał(a)
Asia, ależ mnie tu ominęło! Suuuper robota, bardzo mi się podoba

Zabrać Ci trochę tego kompostu? Chętnie przygarnę jeśli Ci zbywa

Jasne, zapraszam!
makadamia 21:20, 17 maj 2020

antracyt napisał(a)
Ale dobrze to wygląda

Zobaczymy co będzie, jak rośliny urosną. Co do tego nasadzenia nie mam takiej pewności jak do tego po drugiej stronie, przy ścieżce. Ale w razie czego - się przesadzi

Kasya napisał(a)
Rzeczywiście ładne sztuki
Tego kopania nie zazdroszczę ale na pewno się opłaci

Oby, bo wyjdę na idiotkę

sarenka napisał(a)
Asia, kawał roboty poczyniłas a ja z takim pytaniem przychodzę czy w wolnej chwili jeśli takie miewasz mogłabyś mi pomóc z jedną rabata?

Zaraz zajrzę.

Helen napisał(a)
Asia, pięknie Ci to wyszło, a Iwonce tylko buziaki trzeba słać.
Kopania nie zazdroszczę, ale robisz najlepszą robotę, chociaż na razie efektów nie widać.

Przekonamy się za jakieś trzy lata