Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Margerytka40 15:06, 03 cze 2019

Te mieczyki bizantyjskie też rosną tak kępkowo jak np syberyjskie? Rodek - szacun
makadamia 15:07, 03 cze 2019

adewzuol napisał(a)
A ja myślałam, że je trzeba wiosną sadzić, jak mieczyki, stąd u mnie (biały) kwitnie bardzo późno.

nie wiem. ja sadziłam razem z narcyzami i krokusami.
wyszły, więc chyba dobrze zrobiłam
makadamia 15:09, 03 cze 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
To chyba Grandiflorum, prawda? One wielkie rosną.
Te mieczyki muszę mieć W cieniu dadzą radę? Albo chociaż półcieniu?

Jak ustaliłyśmy wcześniej - u mnie wszędzie jest półcień
I w półcieniu dają radę. Choć tam gdzie jest "większy półcień" słabiej zakwitły

Odmiany rodka nie znam, ale jeśli ma rosnąć taki wielki, to sekator pójdzie w ruch.

(chociaż ja go dwa lata temu cięłam na pobudzenie przyrostów, więc w sumie sama już nie wiem...)
makadamia 15:10, 03 cze 2019

Margerytka40 napisał(a)
Te mieczyki bizantyjskie też rosną tak kępkowo jak np syberyjskie? Rodek - szacun

Jak tulipany i inne cebulowe.
Tutaj jest kępka, bo posadziłam kilka cebul w koszyczku.

Rodek dziękuje
mrokasia 15:21, 03 cze 2019

No kochana, aleś upasła tego rodka, gratuluję .
mieczyki boskie, kiedyś już na nie u Andy zwróciłam uwagę. Zazdroszczę posiadania .
Kawa 15:23, 03 cze 2019

śliczne te mieczyki mus mieć
a rodek no kochana
szacunek chyba wreszcie docenił co dla niego robisz
Anda 16:23, 03 cze 2019

makadamia napisał(a)

nie wiem. ja sadziłam razem z narcyzami i krokusami.
wyszły, więc chyba dobrze zrobiłam

Dobrze zrobiłaś, jesienią się je sadzi i już nie wykopuje

Fotki świetne, a cienista rabata bardzo mi się podoba.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 19:39, 03 cze 2019

O, jesteś Ewciu - właśnie się miałam zapytać, czy te mieczyki się wykopuje jak inne cebulowe.
Jeśli nie, to kiedy najlepiej będzie je przesadzić na inną rabatkę?.

Za pochwałę zdjęć dziękuję. Tak czekałam, kiedy w końcu jakiś szeroki kadr będzie można zrobić, w końcu upolowałam - a tu zero komentarzy. normalnie foch.
ale może to przez ten niezrobiony kancik. Obiecuję że wytnę te wąsy, tylko najpierw się trochę polenię.
(dzisiaj przyszłam i nic w ogródku nie zrobiłam. nawet marnego chwaścika nie wyrwałam, tylko usiadłam na fotelu i siedziałam. dziwne. może to jakaś choroba?)

Kasiu, Kamilo - za rodka dziękuję, aczkolwiek nadal nie mogę pojąć, ze akurat to zdjęcie zwróciło Waszą uwagę
makadamia 19:44, 03 cze 2019

TAR napisał(a)
Mnie on wygląda na Asao. Sprawdze u siebie, bo cos podobnego mi teraz kwitnie i chyba to własnie Asao jest. Wyszyński ma kolor bordo, taki własnie kardynalski odcien, płatki nie sa tak ostro zakończone i maja inny kształt.

bardzo możliwe.
Nic dziwnego, że słabo kwitnie, skoro "najobficiej kwitnie na pędach zeszłorocznych" a ja go skracałam prawie do ziemi
mrokasia 20:03, 03 cze 2019

makadamia napisał(a)
mikrorabatka niby ma wystawę południową, ale ciężko znaleźć moment, kiedy cała jest w słońcu. Albo tuja ją zacienia, albo świerk, albo lipy.
Jak dokładnie policzyłam, to mi wychodzi 6 godzin słońca. Półcień jak byk

Żeby nie było - zwróciłam uwagę . I nawet sobie pomyślałam - oooo, jak ładnie, jaki światłocień. Tylko potem pochwaliłaś się rodkiem, no i...zapomniałam się wypowiedzieć w temacie szerokich kadrów.
I zdecydowanie - na podstawie samych zdjęć myślałabym, że masz ogromny ogród! Tyyyyle trawnika . BTW trawniczek chyba wreszcie wypiękniał po wertykulacji .