Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Kawa 12:07, 04 mar 2020

mrokasia napisał(a)
Dziewczyny, mam pytanie o wiśnię Kanzan - jak dużej korony na wysokość można się spodziewać? Od miejsca szczepienia? Bo czytam, że dorasta nawet do 10 metrów, ale chyba nie sama korona tylko całe drzewo???

nie mam kanzana ale nad nią myślę chociaż pokrój korony nie jest rewelacyjny
sama jestem ciekawa
Anda 12:17, 04 mar 2020

mrokasia napisał(a)
Dziewczyny, mam pytanie o wiśnię Kanzan - jak dużej korony na wysokość można się spodziewać? Od miejsca szczepienia? Bo czytam, że dorasta nawet do 10 metrów, ale chyba nie sama korona tylko całe drzewo???

Kasiu, szczepiona na 2,20 może dorosnąć i do 12m. Pień juz nie rośnie. Wysokość zależy pod podłoża i warunków. Im lepsze tym korona bujniejsza. Ja tak wysokich nie widziałam, ale tak podają szkółkarze.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasiek 12:23, 04 mar 2020

Anda napisał(a)

Kasiu, szczepiona na 2,20 może dorosnąć i do 12m. Pień juz nie rośnie. Wysokość zależy pod podłoża i warunków. Im lepsze tym korona bujniejsza. Ja tak wysokich nie widziałam, ale tak podają szkółkarze.

Zgodze sie z Ewa, ze tak duzego Kanzana ciezko spotkac...Moi sasiedzi maja to drzewo, rosnie u nich juz jakies 20 lat, kiedys nawet pokazywalam go na Ogrodowisku. Teraz, nie potrafie dokladnie powiedziec czegokolwiek na temat jego wielkosci, ale 12 metrow napewno nie ma. Jak chcesz, to przy okazji go sfotografuje i pokaze u siebie
inka74 12:32, 04 mar 2020

Ja najwyższe kanzany jakie widziałam to miały może z 6 -7 metrów. Określę to tak. Małe nie były ale też nie mega wielkie. Taki średniak wśród drzew.
Pszczelarnia 19:02, 04 mar 2020

Całe drzewo po 10-15 latach.

Pień robi się gruby a korona rośnie a wiele zależy od jakości szczepienia (spotyka się późniejsze rozszczepienia i wtedy bęc) oraz, jak piszą moje przedmówczynie, od gleby.
UrsaMaior 19:27, 04 mar 2020

Kanzan jest fajna, ja bardzo lubię listeczki i kwiaty na mojej
mrokasia 21:57, 04 mar 2020

Kawa napisał(a)

nie mam kanzana ale nad nią myślę chociaż pokrój korony nie jest rewelacyjny
sama jestem ciekawa

A co Ci nie pasuje w pokroju korony?

Anda napisał(a)

O takiej szczepionej na 2,20 właśnie myślę. U mnie ekstra warunków to by nie miała więc nie liczę na maksimum .

Kasiek napisał(a)

Zgodze sie z Ewa, ze tak duzego Kanzana ciezko spotkac...Moi sasiedzi maja to drzewo, rosnie u nich juz jakies 20 lat, kiedys nawet pokazywalam go na Ogrodowisku. Teraz, nie potrafie dokladnie powiedziec czegokolwiek na temat jego wielkosci, ale 12 metrow napewno nie ma. Jak chcesz, to przy okazji go sfotografuje i pokaze u siebie

Nawet w necie nie za bardzo są zdjęcia takich egzemplarzy. Chętnie zobaczę to drzewo Twoich sąsiadów, Kasiu .

inka74 napisał(a)
Ja najwyższe kanzany jakie widziałam to miały może z 6 -7 metrów. Określę to tak. Małe nie były ale też nie mega wielkie. Taki średniak wśród drzew.

Urządzałoby mnie 6-8 metrów całości, większe być nie musi ale i dużo mniejsze też nie.

Pszczelarnia napisał(a)
Całe drzewo po 10-15 latach.

Pień robi się gruby a korona rośnie a wiele zależy od jakości szczepienia (spotyka się późniejsze rozszczepienia i wtedy bęc) oraz, jak piszą moje przedmówczynie, od gleby.

O nie, nie, nie żadne bęc!

UrsaMaior napisał(a)
Kanzan jest fajna, ja bardzo lubię listeczki i kwiaty na mojej

No fajna, akurat mi pasuje i wzrostem i pokrojem korony i kwiatami i liśćmi .
Teraz tylko muszę upolować odpowiedni egzemplarz.
mrokasia 22:02, 04 mar 2020

Dziś skuszona przez Iwonkę Inkę nabyłam dwa ciemierniki , biało-zielonego i bordowego . Na razie zadołuję je w doniczkach mniej więcej w miejscu docelowym a wsadzę jak się upewnię co do miejscówki.
Zdjęcie cyknięte na szybko, tuz po zakupie w LM .
Johanka77 22:18, 04 mar 2020

Te się nad nimi zastanawiałam ale nie wiem gdzie je wsadzić...

Za to kupiłam 5 piwonii i tez nie wiem, gdzie je wsadzić
TAR 22:31, 04 mar 2020

dziewczyny a wiecie moze czy w LM maja juz magnolie? te ktora chce producent glownie wypchnal wlasnie w markety. poluje na Sweet Merlot a jak nie dostane to kupie Woodsman ew. Sunsation. Z Gienia jeszcze poczekam ale taka March Till Frost tez bym przygarneła