Fajne zakupy. Śmiem donieść, że w AF są bardzo ale to bardzo ładne kulki cisowe. Małe 30 cm po 150, średnie chyba po 210 a wielgachne po 300. Wczoraj z Anulą Zaną robiłyśmy wypad.
Ja właśnie żałuję, że nie kupiłam dwóch . Kto wie, może w poniedziałek nadrobię .
Daj na priv info o antykleszczu.
Krzaczorki dziękują .
To prawda, grabki są fajne. Jednak tu potrzebuje czegoś co będzie niezbyt wielkie od 1,5 do maks 3 metrów i będzie rosło dość swobodnie bez większej ingerencji .
Nienawidzę kleszczy, brrr...
Dzięki kochana, coś właśnie tu ptaszki śpiewały o tym wypadzie. Tylko relacji brak .
Kulek cisowych w tym roku jednak nie kupuję. Priorytet mają niestety inne wydatki...
Doszłam do wniosku, że nie będę cudować tylko dokupię kilka dereni Sibirica by uzupełnić tę drugą linię żywopłotu. Zwykłe zielone krzaki, które masą liści zrobią dobrą robotę i będą też dobrym tłem dla innych roślin.
Czyli patrząc od strony domu sąsiadki byłaby najpierw grupa dereni Elegantissima, które do spółki z kruszynami i chyba annabelkami będą stanowić "plecy" altany. Potem dwa jaśminowce Aureusy, potem derenie Sibirica, potem derenie Midwinter Fire, potem w rogu pod brzozami znów derenie Sibirica i na końcu dereń Elegantissima.
Co myślicie?
derenie lubia ciecie wiec zawsze mozna je uciachac. swoje przycinam wiosna, latem i jeszcze na jesien. tez mam je przy ogrodzeniu. celowy zabieg. za ogrodzeniem nasz teren leci mocno w dół, ogrodzenie jest na skarpie a derenie swoimi korzeniami wzmacniaja skarpe. Na poczatku mielismy sporo problemow, bo ziemie nam deszcze wyplukiwały, a posadzenie dereni, świerkow i pod nimi zadarniajacych zrobilo dobra robote.
Tarcia, mniej więcej co 2 metry sadzić będzie chyba ok? Nie zależy mi na zwartej, jednolitej powierzchni, ale nie chcę tez dużych prześwitów między krzewami.
No na szerokosc przede wszystkim
Teraz ci się wydaje ze masz duzo miejsca i chcesz szybko zapełnić a za rok czy 2 będziesz wymieniac na atrakcyjniejsze rosliny bo miejsca zabraknie...
Wg mnie to taki wielki krzaczor ze do parku jak znalazł... a ty myślisz o wielu krzakach ... hmm
Nie wiem jak z cięciem, może da się utrzymać kompaktowy... no nie wiem