Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

inka74 07:45, 24 kwi 2020

Fajne zakupy. Śmiem donieść, że w AF są bardzo ale to bardzo ładne kulki cisowe. Małe 30 cm po 150, średnie chyba po 210 a wielgachne po 300. Wczoraj z Anulą Zaną robiłyśmy wypad.
jolanka 08:24, 24 kwi 2020

tulucy napisał(a)
Magara poproszę o specyfik kleszczowy. U nas codziennie w tym sezonie zdejmujemy z psa i kota. Już mam schizy i psikam się przed wyjściem w grządki.

Oooo, to ja też poproszę bo lubią mnie te wredoty
mrokasia 09:04, 24 kwi 2020

Helen napisał(a)
Kasia i derenie i kalina super. Za chwilę będzie busz

Dobrze by było, im gęściej od drogi tym lepiej

Magara napisał(a)
Kasiu-Mrokasiu, zakupy zacne, podziwiam, a kalinę taką samą kupiłam, wczoraj wsadzona i myślę czy by jej do pary nie dać drugiej, ale nie wiem jakiej

A w temacie kleszczy to ja osobiście mam takie coś w sobie, że jak w powiecie jeden kleszcz będzie to na pewno się do mnie przypałęta ale od paru lat psikam się pewnym środkiem polecanym przez myśliwych (potępiam i nie lubię, ale tu wujek plusa dostaje, że polecił) i odpukać, kleszcze łapię sporadycznie litrowa butla wystarcza mi na jakieś dwa miesiące, ale uważam, że warto żeby się nie stresować - jak coś to na priv podam co to za specyfik, żeby nie było, że reklamuję, tym bardziej, że ceny potrafią być zawrotne (niektórzy piszą, że "dla dzieci" i cena 300 procent w górę...)

Ja właśnie żałuję, że nie kupiłam dwóch . Kto wie, może w poniedziałek nadrobię .
Daj na priv info o antykleszczu.

Kasya napisał(a)
Zgrabne krzaczorki

Krzaczorki dziękują .
Johanka77 napisał(a)
Tak, grab to może być krzak, żywopłot, a nawet kulka - wszystkie wersje przerobiła Madzia z ogrodu niby nowoczesnego.
Jednak liście grabów mają to coś...

To prawda, grabki są fajne. Jednak tu potrzebuje czegoś co będzie niezbyt wielkie od 1,5 do maks 3 metrów i będzie rosło dość swobodnie bez większej ingerencji .

tulucy napisał(a)
Magara poproszę o specyfik kleszczowy. U nas codziennie w tym sezonie zdejmujemy z psa i kota. Już mam schizy i psikam się przed wyjściem w grządki.

Nienawidzę kleszczy, brrr...

inka74 napisał(a)
Fajne zakupy. Śmiem donieść, że w AF są bardzo ale to bardzo ładne kulki cisowe. Małe 30 cm po 150, średnie chyba po 210 a wielgachne po 300. Wczoraj z Anulą Zaną robiłyśmy wypad.

Dzięki kochana, coś właśnie tu ptaszki śpiewały o tym wypadzie. Tylko relacji brak .
Kulek cisowych w tym roku jednak nie kupuję. Priorytet mają niestety inne wydatki...
mrokasia 09:18, 24 kwi 2020

Doszłam do wniosku, że nie będę cudować tylko dokupię kilka dereni Sibirica by uzupełnić tę drugą linię żywopłotu. Zwykłe zielone krzaki, które masą liści zrobią dobrą robotę i będą też dobrym tłem dla innych roślin.
Czyli patrząc od strony domu sąsiadki byłaby najpierw grupa dereni Elegantissima, które do spółki z kruszynami i chyba annabelkami będą stanowić "plecy" altany. Potem dwa jaśminowce Aureusy, potem derenie Sibirica, potem derenie Midwinter Fire, potem w rogu pod brzozami znów derenie Sibirica i na końcu dereń Elegantissima.
Co myślicie?
Kasya 09:32, 24 kwi 2020

A te derenie to nie za ogromniaste będą ? Na + to ze są bezproblemowe
mrokasia 09:38, 24 kwi 2020

Kasya napisał(a)

W sensie za szerokie czy za wysokie?
Wysokość pomiędzy 1,8 a 2,5m jest oczekiwana . A chciałam sadzić co 2m.
TAR 09:43, 24 kwi 2020

mrokasia napisał(a)
Doszłam do wniosku, że nie będę cudować tylko dokupię kilka dereni Sibirica by uzupełnić tę drugą linię żywopłotu. Zwykłe zielone krzaki, które masą liści zrobią dobrą robotę i będą też dobrym tłem dla innych roślin.
Czyli patrząc od strony domu sąsiadki byłaby najpierw grupa dereni Elegantissima, które do spółki z kruszynami i chyba annabelkami będą stanowić "plecy" altany. Potem dwa jaśminowce Aureusy, potem derenie Sibirica, potem derenie Midwinter Fire, potem w rogu pod brzozami znów derenie Sibirica i na końcu dereń Elegantissima.
Co myślicie?

dobrze
TAR 09:46, 24 kwi 2020

Kasya napisał(a)

derenie lubia ciecie wiec zawsze mozna je uciachac. swoje przycinam wiosna, latem i jeszcze na jesien. tez mam je przy ogrodzeniu. celowy zabieg. za ogrodzeniem nasz teren leci mocno w dół, ogrodzenie jest na skarpie a derenie swoimi korzeniami wzmacniaja skarpe. Na poczatku mielismy sporo problemow, bo ziemie nam deszcze wyplukiwały, a posadzenie dereni, świerkow i pod nimi zadarniajacych zrobilo dobra robote.
mrokasia 09:51, 24 kwi 2020

Tarcia, mniej więcej co 2 metry sadzić będzie chyba ok? Nie zależy mi na zwartej, jednolitej powierzchni, ale nie chcę tez dużych prześwitów między krzewami.
Kasya 09:51, 24 kwi 2020

mrokasia napisał(a)

W sensie za szerokie czy za wysokie?
Wysokość pomiędzy 1,8 a 2,5m jest oczekiwana . A chciałam sadzić co 2m.

No na szerokosc przede wszystkim
Teraz ci się wydaje ze masz duzo miejsca i chcesz szybko zapełnić a za rok czy 2 będziesz wymieniac na atrakcyjniejsze rosliny bo miejsca zabraknie...
Wg mnie to taki wielki krzaczor ze do parku jak znalazł... a ty myślisz o wielu krzakach ... hmm
Nie wiem jak z cięciem, może da się utrzymać kompaktowy... no nie wiem