Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 22:30, 22 kwi 2020

Pola napisał(a)
Kasiu, nie sposób obejrzeć całości twoich zmagań z ogrodem, troszkę fotek obejrzałam świetnie to uporządkowałaś, nowa część w trakcie realizacji wydaje się spójna z całością, żwir bardzo w moim guście, to było moje marzenie. Będę zaglądać i przyglądać się twoje realizacji

Hej Pola, zorientowałam się, że nie odpowiedziałam na Twój post. Dziękuję za miłe słowa, zapraszam częściej .
Agania 22:33, 22 kwi 2020

Kasiu masz seslerię hauflerianę to pokaż, wywnioskowałam u Agatki,
że ją lubisz i jak z nią postępujesz wiosną?

Johanka77 22:34, 22 kwi 2020

Ursa, twarda jesteś! Byle perovskia CIę nie zabije
galgAsia 22:40, 22 kwi 2020

mrokasia napisał(a)

Eeee, Ty na jakimś biegunie ciepła mieszkasz... Mam nadzieję że fotki są???
No jak nie jak tak - pewno, że są Na razie kwiatki tsy, ale sytuacja mocno rozwojowa
Magara 23:00, 22 kwi 2020

matulu, ja chyba jakiś kaszubski biegun zimna jestem - jak u mnie będzie wiosna to Wy będziecie liście grabić
sarenka 06:57, 23 kwi 2020

TAR napisał(a)

pewnie ze fajnie, dzieki nim mamy malo kleszczy. czasem ktoras wlezie na taras, na szczescie ma gdzie sie ukryc, co zjesc i zawsze podstawek z woda stoi, jak taras sie otwiera to uciekaja. Ale generalnie te nasze sa malo strachliwe, moze dlatego ze zawsze ktos sie kreci przy tarasie, psy raczej ignoruja, nie czuja w nas wrogow. A fajnie je popodziwiac jak wygrzewaja sie na murkach i schodach tarasu. Przy oczku i w kamieniach sa kolejne gniazda, na frontowej równiez, w irgach, bardzo lubia świarki Glauca Globosa.
W jaki sposób jaszczurki wpływają na zmniejszenie populacji kleszczy? Widziałam,że jaszczurki są żywicielami dla kleszczy.

Kasia, był przymrozek u Ciebie? U nas po 5 jeszcze był mróz na dachach i oknach dachowych
TAR 08:43, 23 kwi 2020

Sarenko, nigdy nie widzialam kleszcza na zwince, za to widzialam jak wsuwaja robale. Stąd moje dywagacje, bo u mnie kleszczy prawie nie ma a mieszkam w sprzyjajacym im srodowisku. Byc moze nie mam racji i jest tak jak piszesz. Naturalni wrogowie kleszczy: ropuchy, osy, zwinki, ryjówki, nornice, myszy, mrówki, chrzaszcze no i ptaki oczywista.
sarenka 11:45, 23 kwi 2020

U na kleszcze są wszędzie,począwszy na borówkach aż strach dzieci puszczać. W zeszłym roku złapały się w siatkę szpaki inne też całe w kleszczach były, niestety one są żywicielami pośrednimi też :/
Boje się znowu o dzieci bo w zeszłym roku każda z córek kleszcze miała :/ martwię się bolerioza i odkleszczowe zapalenie mózgu to coś strasznego
Kawa 12:45, 23 kwi 2020

hej Kasia
nie nadążam! pismo obrazkowe przeleciałam - nieźle Wam idzie!
buziaki
TAR 13:16, 23 kwi 2020

sarenka napisał(a)
U na kleszcze są wszędzie,począwszy na borówkach aż strach dzieci puszczać. W zeszłym roku złapały się w siatkę szpaki inne też całe w kleszczach były, niestety one są żywicielami pośrednimi też :/
Boje się znowu o dzieci bo w zeszłym roku każda z córek kleszcze miała :/ martwię się bolerioza i odkleszczowe zapalenie mózgu to coś strasznego

za ogrodzeniem w trawach i w lesie tez kleszczy sporo. o dziwo ja w ogrodzie ich nie mam.no, sporadycznie. 2 kleszcze jak dotad łaziły po bialasach. nie znam sie na odmianach kleszcza ale nie wszystkie chyba sa "boreliozowe". to jak stereotypy z jezami, u niektorych jest przekonanie, ze roznosza wscieklizne i maja pchły. akurat te pchly jezowe sa nieszkodliwe dla ludzi i zwierzat domowych (tak czytałam na grupach osrodkow pomagajacych jeżom)