Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 10:21, 16 maj 2020

kaz742011 napisał(a)
Piękną pannę przygarnęłaś .

To prawda, ładna sztuka mi się trafiła .

Makao_J napisał(a)
Twoja Susan jest tak duża jak moja teraz - tylko że moja jest u mnie już 5 lat
Wkurza mnie że tak wolno rośnie i do tego co roku grzyba łapie w drugiej połowie lata. Chyba muszę siekierą ją postraszyć

Ciekawe jak będzie z moją .

Wiolka5_7 napisał(a)
Susanka będzie Pani zadowolona moja kwitnie już miesiąc i nie przestaje... uwielbiam ją

No właśnie to długie kwitnienie mnie skusiło. Moja pierwsza magnolia kwitnie wcześniej i krótko...

antracyt napisał(a)
Wyjątkowo urokliwy nieplanowany zakup Dobrze, że miejsca masz jeszcze sporo.

Zakup był generalnie planowany tylko może nie akurat wczoraj . A miejsce na duże krzewy zaczyna się powoli kurczyć. Ale wciąż mam dużo miejsca na byliny i małe trawy bo na duże też już miejsca brak .

Iwonka napisał(a)
Suzana kwitnie u mnie już ponad trzeci tydzień, super jest. Twoja dodatkowo ładnie rozkrzewiona, fajny wielopniowiec kiedyś z niej będzie. Moja grzyba nie łapie
Z jakiej firmy masz kwaśną próchnicę? Szukam do rodków i wszędzie tylko kwaśny torf.

Właśnie ten pokrój zwrócił moją uwagę. Zobaczymy co będzie z tym grzybem, może tak jak Twoja nie będzie chorować.
Próchnicę kwaśną mam z firmy Galus. Mają bardzo dobre podłoża.

Magara napisał(a)
Kasia, ładnego habazia kupiłaś

Ale ja generalnie z pytankiem: nie wiem czy pamiętasz ale "przez Ciebie" w zeszłym roku kupiłam nicolasy Nie pamiętam czemu tylko dwa, coś mi się kojarzy, że jak zachęcona na forum pojechałam to więcej nie było Robię/staram się robić porządki i te dwa to mi tak pasują jak świni siodło, dokupiłabym chętnie, ale jak czytam o nich to głupieję, bo czytam, że hakone macra (smukła) nicolas to się niby przebarwia - u moich nie zauważyłam takich zachowań i zwątpiłam w to co mam Te Twoje się przebarwiają?

Habaź dziękuje .
Moje Nicolasy się nie przebarwiają. Tzn. robią się normalnie słomiane jak zwykła macra . Może podziel te zeszłoroczne? Ja swoje właśnie podzieliłam.
Magara 10:52, 16 maj 2020

Boję się dzielenia roślin, stipę jak podzieliłam to umarła Ale może zaryzykuję? Myślisz, że nie jest za późno - bo one już takie wyględne są? Wykopać i nożem ciachać czy rozrywać???
No to sobie popytałam
mrokasia 11:47, 16 maj 2020

Ekhm, ja tydzień temu dzieliłam swoje Nicolasy. A wczoraj podzieliłam jedną tawułkę, driakiew, trzcinnika i kwitnącą tiarelkę, ale nie musisz brać ze mnie przykładu . Tę tiarelkę musiałam przesadzić i tak a aż się prosiła o podział.

Ja dzielę szpadlem albo nożem. Nie rozrywam.
Czasem wcale nie wykopuję całości tylko odcinam część i tylko tę odciętą wyjmuję, reszta siedzi jak siedziała.
TAR 12:28, 16 maj 2020

mrokasia napisał(a)

Czasem wcale nie wykopuję całości tylko odcinam część i tylko tę odciętą wyjmuję, reszta siedzi jak siedziała.
ponoc ta metoda jest najlepsza i najmniej inwazyjna i odczuwalna dla rosliny matecznej. uszczkniety kawalek szybko sie odbudowuje. chcialam posadzic moje jarzmianki ale co chwila wiatrem i deszczem daje. do bani dzis pogoda. wieje jak na uralu i dosc chlodno.
HannaR 14:07, 16 maj 2020

Kasia, gdzie kupiłaś parocję? W Duchnicach?
Kasya 14:12, 16 maj 2020

Co dzisiaj kupilas ?
Nicolasy jak duże rosną ?
mrokasia 16:29, 16 maj 2020

TAR napisał(a)
ponoc ta metoda jest najlepsza i najmniej inwazyjna i odczuwalna dla rosliny matecznej. uszczkniety kawalek szybko sie odbudowuje. chcialam posadzic moje jarzmianki ale co chwila wiatrem i deszczem daje. do bani dzis pogoda. wieje jak na uralu i dosc chlodno.

Tylko czasem ja mam potrzebę przesunięcia tego co zostaje . U nas nie pada, ale pochmurno i wieje. Ale poszłam do ogrodu podłubać.

HannaR napisał(a)
Kasia, gdzie kupiłaś parocję? W Duchnicach?

Haniu, parocję kupiła mi Iwonka Inka, gdzieś u siebie. U nas w okolicy nie widziałam.

Kasya napisał(a)
Co dzisiaj kupilas ?
Nicolasy jak duże rosną ?

EM kupił żarcie .
Nicolasy u mnie miały ze 30cm wysokości.
mrokasia 16:31, 16 maj 2020

Skończyłam wreszcie rabatę przy domku ogrodnika. Wrzucam szybkie fotki. Jestem zadowolona .
tulucy 17:06, 16 maj 2020

Też bym była
Kasya 17:14, 16 maj 2020

No proszę... rabaty eleganckie !
Tabliczki tylko postaw: chwastom wstęp wzbroniony