Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Anda 17:05, 07 kwi 2021

Kasiu, bardzo ładnie wygląda Pinus densiflora Low Glow. Ma taką ładną zieleń, świeżą. Rośnie w ładne poduchy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ania111 22:30, 07 kwi 2021

Kasiu

Dawno tu nie zaglądałam i ogromnie żałuję
tyle porad
koniecznie muszę cofnąć się co najmniej 2 miesiące hihihi

pozdrawiam cieplutko i proszę o foteczki
TAR 22:46, 07 kwi 2021

ja lubie sosny bośniackie: Schmidti, Satelite, Compact Gem, Malinki. Kompaktową kosodrzewine Mops, długo polowalam na sosne czarną Oregon Green. Sosny czarne tez sa niczego sobie Marie Bregeon, Spilberg. Nie sa duze ale kompaktowe. Fajnie wyglada tez sosna górska Pumilo.
Nie lubie za to wejmutek i himalajek, przemarzaja i lubia je przedziorki.
Johanka77 22:48, 07 kwi 2021

O mamo! To tyle sosen jest?!?
TAR 22:52, 07 kwi 2021

sa jeszcze fajne pionowe kolumnowe: Pyramidalis, Obelisk, Green Tower. Ciekawie wyglada Watereri.
Johanka77 23:02, 07 kwi 2021

Tarcia a jakie masz. zdanie o pumillo?
tulucy 00:11, 08 kwi 2021

Kaśka sosny Ci mogę oddać, mam Satelite i jeszcze jakąś, niby małe i kolumnowe mają być.
Pooglądaj sobie jeszcze obiele i orszeliny. Żylistka Nikko miałam i ja, ale mi zginął po zimie chyba. Taki mały
Pęcherznice małe są fajne przecież. To jeszcze z tego co mi przyszło do głowy po tel.
Kasya 01:59, 08 kwi 2021

TAR napisał(a)
ja lubie sosny bośniackie: Schmidti, Satelite, Compact Gem, Malinki. Kompaktową kosodrzewine Mops, długo polowalam na sosne czarną Oregon Green. Sosny czarne tez sa niczego sobie Marie Bregeon, Spilberg. Nie sa duze ale kompaktowe. Fajnie wyglada tez sosna górska Pumilo.
Nie lubie za to wejmutek i himalajek, przemarzaja i lubia je przedziorki.

No co ty mowisz....w moich Suwałkach nic nie przemarza /zadne sosny/ za to maja mięciutkie igły ...
sarenka 07:01, 08 kwi 2021

Mi z sosem wpadła w oko sosna schwerina bo ma mięciutkie igiełki
inka74 07:36, 08 kwi 2021

Trzmielina compactum oprócz jesieni jest niepozornym krzakiem. A to przebarwienie jest tylko na chwilę. I lubią ją bardzo opuchlaki.
Sosenki kompaktowe są piękne ale też potrafią osiągnąć niezłe rozmiary. Varellę musiałam wydać w dobre ręce bo zaczynała robić się większa niż rabata. W ciągu 6 lat dorosła mimo cięcia do 60cm średnicy. Taka poducha była.
Mała i ładna jest kalina Eskimo. Rośnie w ładną kulkę. Nie łapały jej mszyce, bez szwanku przezimowała.
Jest też całe mnóstwo hortensji takich do metra wysokości. Jako wypełniacz fajna też jest pęcherznica Little Angel - jestem urzeczona jej zmianami koloru. No i małe są azalie japońskie, cale ich morze odmian. Kwitnące, niewymagające, lubią słońce. Kermesina to mój ukochany i niezawodny krzak. I nie są wymagające co do gleby - u mnie bardzo ładnie rosną mimo iż na 100% nie mam kwaśnej gleby a tylko dołek tak był zasilony.
Krzewuszki muszą być w pełnym słońcu. Inaczej nie kwitną. Ja jeszcze mam kilka tuj małych Mirjam ale kolorystyka w żółty. Kiścień mi też fajnie przetrwał zimę. Mam Burning Love. Mahonię i ostrokrzew do miejsc trudnych mogę polecić. Mahonia nie jest jakaś mocno reprezentacyjna ale zimozielona i dobra do świątecznych dekoracji. Ostrokrzew mam mały kulisty, prawdopodobnie LITTLE RASCAL 'Mondo ale głowy nie dam. Też przetrwał zimę. Bezobsługowy totalnie.