Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 09:50, 08 kwi 2021

Anda napisał(a)
Kasiu, bardzo ładnie wygląda Pinus densiflora Low Glow. Ma taką ładną zieleń, świeżą. Rośnie w ładne poduchy

Faktycznie, bardzo ładna . Dzięki Ewo!

Ania111 napisał(a)
Kasiu

Dawno tu nie zaglądałam i ogromnie żałuję
tyle porad
koniecznie muszę cofnąć się co najmniej 2 miesiące hihihi

pozdrawiam cieplutko i proszę o foteczki

Aniu, nie byłaś to teraz musisz nadrabiać .
A tak serio - to za dużo do nadrabiania nie ma.
Na foteczki musi się zrobić trochę cieplej, niech coś tam ruszy bo teraz to focić nie ma za bardzo czego...

TAR napisał(a)
ja lubie sosny bośniackie: Schmidti, Satelite, Compact Gem, Malinki. Kompaktową kosodrzewine Mops, długo polowalam na sosne czarną Oregon Green. Sosny czarne tez sa niczego sobie Marie Bregeon, Spilberg. Nie sa duze ale kompaktowe. Fajnie wyglada tez sosna górska Pumilo.
Nie lubie za to wejmutek i himalajek, przemarzaja i lubia je przedziorki

TAR napisał(a)
sa jeszcze fajne pionowe kolumnowe: Pyramidalis, Obelisk, Green Tower. Ciekawie wyglada Watereri.

O rety, dzięki Tarciu, muszę sobie wygooglować te sosny a potem sprawdzić w ogrodniczych co i za ile jest dostępne. Niektóre te sosny to chyba potrafią sporo kosztować .

Johanka77 napisał(a)
O mamo! To tyle sosen jest?!?

też się zdziwiłam
mrokasia 09:58, 08 kwi 2021

tulucy napisał(a)
Kaśka sosny Ci mogę oddać, mam Satelite i jeszcze jakąś, niby małe i kolumnowe mają być.
Pooglądaj sobie jeszcze obiele i orszeliny. Żylistka Nikko miałam i ja, ale mi zginął po zimie chyba. Taki mały
Pęcherznice małe są fajne przecież. To jeszcze z tego co mi przyszło do głowy po tel.

Jak to oddać? To znaczy ja taką Satelite to chętnie przygarnę ale czemu chcesz oddać???
Na obiele i orszeliny popatrzę, dzięki. Pęcherznice mam duże i chyba już małych nie chcę .

sarenka napisał(a)
Mi z sosem wpadła w oko sosna schwerina bo ma mięciutkie igiełki

Fajna, choć nie tego szukam .

inka74 napisał(a)
Trzmielina compactum oprócz jesieni jest niepozornym krzakiem. A to przebarwienie jest tylko na chwilę. I lubią ją bardzo opuchlaki.
Sosenki kompaktowe są piękne ale też potrafią osiągnąć niezłe rozmiary. Varellę musiałam wydać w dobre ręce bo zaczynała robić się większa niż rabata. W ciągu 6 lat dorosła mimo cięcia do 60cm średnicy. Taka poducha była.
Mała i ładna jest kalina Eskimo. Rośnie w ładną kulkę. Nie łapały jej mszyce, bez szwanku przezimowała.
Jest też całe mnóstwo hortensji takich do metra wysokości. Jako wypełniacz fajna też jest pęcherznica Little Angel - jestem urzeczona jej zmianami koloru. No i małe są azalie japońskie, cale ich morze odmian. Kwitnące, niewymagające, lubią słońce. Kermesina to mój ukochany i niezawodny krzak. I nie są wymagające co do gleby - u mnie bardzo ładnie rosną mimo iż na 100% nie mam kwaśnej gleby a tylko dołek tak był zasilony.
Krzewuszki muszą być w pełnym słońcu. Inaczej nie kwitną. Ja jeszcze mam kilka tuj małych Mirjam ale kolorystyka w żółty. Kiścień mi też fajnie przetrwał zimę. Mam Burning Love. Mahonię i ostrokrzew do miejsc trudnych mogę polecić. Mahonia nie jest jakaś mocno reprezentacyjna ale zimozielona i dobra do świątecznych dekoracji. Ostrokrzew mam mały kulisty, prawdopodobnie LITTLE RASCAL 'Mondo ale głowy nie dam. Też przetrwał zimę. Bezobsługowy totalnie.

Dzięki Iwonko za tyle podpowiedzi!
Ta Eskimo bardzo ładna, choć trochę duża bo do 1,5m dorasta. A o azaliach nie myślałam kompletnie, jakoś wydawało mi się, że są wymagające pod względem kwasowości podobnie jak rododendrony. Miałam kiedyś jedną to szybko mi zmarniała. Ten ostrokrzew jest fajny.
Margo2 09:59, 08 kwi 2021

Jest masę sosen szczepionych, miniaturowych.
One tworzą ładne kulki.
Mam kilka w ogrodzie.
Na pewno polecam sosnę Varellę.
Pewnie o coś takiego Ci chodziło.
Z krzewów mogę polecić jeszcze pięciorniki.
Mało popularne teraz, ale kwitną całe lato
Gosiek33 11:19, 08 kwi 2021

To i moje 3 grosze w stosunku do postu Inki:

kalina Eskimo - zimuje ładnie ale wiosenne przymrozki potrafią zamordować jej kwiaty i trzeba je obcinać by można było bez odrazy na nią patrzeć. Ale krzaczek ładny i zimozielony. Kiścienie polecam, jak nie złapią jakiejś zarazy to piękne są cały rok, i tu spory wybór pokroju i kolorystyki.

Pisałaś o palibinach? Wiesz, że po latach zaczynają się lekko rozłazić i strzyc je trzeba bo wielkie rosną?
mrokasia 11:23, 08 kwi 2021

Margo2 napisał(a)
Jest masę sosen szczepionych, miniaturowych.
One tworzą ładne kulki.
Mam kilka w ogrodzie.
Na pewno polecam sosnę Varellę.
Pewnie o coś takiego Ci chodziło.
Z krzewów mogę polecić jeszcze pięciorniki.
Mało popularne teraz, ale kwitną całe lato

Tą Varellę mam na liście, podobnie jak Low Glow podaną przez Andę .
Nad pięciornikami kiedyś myślałam ale jakoś ostatecznie odpuściłam.

Gosiek33 napisał(a)
To i moje 3 grosze w stosunku do postu Inki:

kalina Eskimo - zimuje ładnie ale wiosenne przymrozki potrafią zamordować jej kwiaty i trzeba je obcinać by można było bez odrazy na nią patrzeć. Ale krzaczek ładny i zimozielony. Kiścienie polecam, jak nie złapią jakiejś zarazy to piękne są cały rok, i tu spory wybór pokroju i kolorystyki.

Pisałaś o palibinach? Wiesz, że po latach zaczynają się lekko rozłazić i strzyc je trzeba bo wielkie rosną?

Dzięki za dodatkowe uwagi Gosiu .
Wiem że palibiny wcale małe nie rosną. Zamierzam je strzyc .
mrokasia 11:24, 08 kwi 2021

Póki co zamówiłam sobie żylistka karłowego Yuki Cherry Blossom i krzewuszkę Pink Poppet .
Gruszka_na_w... 11:38, 08 kwi 2021

Do karłowych sosen się zraziłam. One chyba potrzebują dobrego nasłonecznienia ze wszystkich stron. A kiedy byliny i trawy w ich sąsiedztwie wyskakują w górę, to sosny łysieją. Trzeba by pilnować, aby w ich otoczeniu niczego już nie sadzić.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
April 11:38, 08 kwi 2021

cudo za ponad 2 stówki

I takie

mrokasia 11:43, 08 kwi 2021

Haniu- chyba masz rację, pamiętam że Izie Ursie zdaje się Bregonki zmarniały w gąszczu innych roślin.

Jolcia - a gdzie Ty w taka pogodę się szwendasz???
Co to za cudo za 2 stówki? Z ciekawości pytam .
Ładne te kiścienie ale jakoś do mnie nie gadają...
April 12:09, 08 kwi 2021

Tkwię przy kompie i żeby nie zwariować czasem zajrzę. Zdjęcia z zakupów jak szukałam cercisa.
Kiścień Curly Red. Pogoda była do bani to i zdjęcia nie oddają uroku, ale ja zaniemówiłam. Cudne były ale drogie baaaardzo. Zebild były też mniejsze sadzonki, tańsze. Ale Curlu Red tylko takie olbrzymy