Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

ajka 13:58, 07 maj 2021

mrokasia napisał(a)
Dziś miałam bardzo fajny poranek. Umówiłam się z Jolanką na buszowanie w szkółce, która jest w połowie drogi pomiędzy nami. No i trafiłyśmy na fajne cisy baccata . Jolanka wzięła 3 a ja 5 .
Tak wyglądają moje po wstępnym przycięciu:

A taki był stan wyjściowy

Upitoliłam niemal połowę. Dwa sezony i będą z nich fajne kule .

Jak ja wam zazdroszczę. Podpowiedzcie z czego najlepiej zrobić niewielkie zimozielone kule? Oprócz bukszpana, bo tego boję się wprowadzać na działkę. Mam thuję Danicę, ale chciałabym jeszcze dorobić 3 mniejsze kule i Danica za duża. Cis jest najlepszy?
mrokasia 14:17, 07 maj 2021

ajka napisał(a)

Jak ja wam zazdroszczę. Podpowiedzcie z czego najlepiej zrobić niewielkie zimozielone kule? Oprócz bukszpana, bo tego boję się wprowadzać na działkę. Mam thuję Danicę, ale chciałabym jeszcze dorobić 3 mniejsze kule i Danica za duża. Cis jest najlepszy?

Dzisiaj właśnie rozmawiałam z Anią Kwartet o kulkach cisowych i powiedziała, że to raczej problem by docelowo otrzymać małą kulkę z cisa. Pytanie co to znaczy mała?
ajka 14:48, 07 maj 2021

mrokasia napisał(a)

Dzisiaj właśnie rozmawiałam z Anią Kwartet o kulkach cisowych i powiedziała, że to raczej problem by docelowo otrzymać małą kulkę z cisa. Pytanie co to znaczy mała?

No moje thuje Danica mają po 0,5m, a ja bym chciała coś połowę mniejszego.
mrokasia 14:51, 07 maj 2021

ajka napisał(a)

No moje thuje Danica mają po 0,5m, a ja bym chciała coś połowę mniejszego.

Chyba trudno będzie... Ale głowy nie dam.
mrokasia 15:49, 07 maj 2021

Parę fotek
Miałam w tym roku tylko dwie kępy EE, reszta mi zaginęła w akcji. A te Flaming Flag w zeszłym roku bardzo starannie wykopałam dla Izy .

Kukliki mam i ja. To Bohema Pink, są świetne!

Susan wygląda obiecująco

Tiarelka
Kasya 17:41, 07 maj 2021

Oj... co tak mało ?
Czuje niedosyt...
Agatorek 19:01, 07 maj 2021

Kasia dozuje napięcie

Śliczne kwiatuszki
Kasia_CS 20:14, 07 maj 2021

Ooo fajne ciski upolowałyście Czyli repandens już nieaktualny do kulkowania ?

A może niechcący Izie jednak wykopałas Exotic emperor ?
Ale te kukliki szybkie, moje jeszce nie pokazały pąków tak na dobrą sprawę... Co do kulki tujowej, to mam jedną taką, która rośnie u mnie od 5 lat i chyba całkiem nieźle trzyma rozmiar poniżej 0,5m średnicy. Tnę ją chyba raz w sezonie, nie pamiętam jaka była na początku, gdy ją dostałam, ale rośnie mi chyba dość wolno.

Przed chwilą znalazłam tuję w odmianie Teddy, która rośnie do 0,3m srednicy - może byłaby rozwiązaniem - choć szczerze mówiąc chyba jej nigdy nie spotkałam w ogrodniczych ale i nie szukałam
tulucy 20:18, 07 maj 2021

Ja mam od Izy Emperory, były w hakone
mrokasia 20:34, 07 maj 2021

Kasya napisał(a)
Oj... co tak mało ?
Czuje niedosyt...

Mało bo u mnie mało co kwitnie... A w dodatku kropiło .

Agatorek napisał(a)
Kasia dozuje napięcie

Śliczne kwiatuszki

Dziękuję .

Kasia_CS napisał(a)
Ooo fajne ciski upolowałyście Czyli repandens już nieaktualny do kulkowania ?

A może niechcący Izie jednak wykopałas Exotic emperor ?
Ale te kukliki szybkie, moje jeszce nie pokazały pąków tak na dobrą sprawę... Co do kulki tujowej, to mam jedną taką, która rośnie u mnie od 5 lat i chyba całkiem nieźle trzyma rozmiar poniżej 0,5m średnicy. Tnę ją chyba raz w sezonie, nie pamiętam jaka była na początku, gdy ją dostałam, ale rośnie mi chyba dość wolno.

Przed chwilą znalazłam tuję w odmianie Teddy, która rośnie do 0,3m srednicy - może byłaby rozwiązaniem - choć szczerze mówiąc chyba jej nigdy nie spotkałam w ogrodniczych ale i nie szukałam

Repandens jak najbardziej aktualne, mam chyba 4 sztuki. Zacisowałam się po prostu .
A EE to od Izy dostałam, w hakone .
Tedy też nue widziałam ale jak Ty - nie szukałam.

tulucy napisał(a)
Ja mam od Izy Emperory, były w hakone

He, he, mam to samo .