Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Gosiek33 09:08, 07 maj 2021

TAR napisał(a)
ja tez mialam zamowionych 25 szt. hakonek zielonych i odpuszczam zamowienie. mam kilka swoich kępek. z nich odkopie, moze sie przyjma. jestem naprawde mocno rozczarowana w tym roku zakupami bylin. czekam jeszcze na abelie, ktorych w ogrodnictwach lokalnych nigdzie nie mieli i mam nadzieje, ze nie dostane zdechlakow. potrzebuje jeszcze tawulca i orszelin ale zdobycie tego graniczy z cudem.

tawulec się rozłazi przez rozłogi, chyba, że brak Ci cierpliwości

gilenia już ładnie ruszyła
tulucy 09:15, 07 maj 2021

Gosiek33 napisał(a)

Ja mam tawulca Tanaki (tak mi mama powiedziała, wydając go od siebie). Nie rozłazi się w ogóle. Ale śliczny jest
Kasya 09:29, 07 maj 2021

Gosiek33 napisał(a)

A u mnie nie ruszyła... mam nadziej ze jeszcze a nie juz
Mam ja juz ze 4 lata
mrokasia 09:36, 07 maj 2021

U mnie gaury coś wypuszczają ale baaardzo słabiutko, nie wiem czy coś z tego będzie. Natomiast coś zaczyna wypuszczać ta trzecia uśpiona do tej pory mała budleja.
Anda 09:45, 07 maj 2021

Kasya napisał(a)

A u mnie nie ruszyła... mam nadziej ze jeszcze a nie juz
Mam ja juz ze 4 lata

Moja Gillenia też jeszcze śpi
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
TAR 09:52, 07 maj 2021

Kasya napisał(a)

Abelie są u nas
Ja za to szukam obieli magical springtime
zamowilam w podkarpackich sadach, mam od nich klona Brillantissimum i magnolke Fragrant Cloud, małe pipki ale rokuja i przezyły zimę. widzialam, ze maja tez tę obiele.
TAR 09:55, 07 maj 2021

tulucy napisał(a)

Ja mam tawulca Tanaki (tak mi mama powiedziała, wydając go od siebie). Nie rozłazi się w ogóle. Ale śliczny jest

ja "pozyczyłam" 3 gałazki i ukorzenilam je sobie przez zime ale to raczej nie jest Tanaki, jest bardziej pomaranczowy. moze to być Crispa. Na Tanaki poluje, jak bede w Arboretum zapytam kogos z obslugi czy moge sobie 3 patyki odciać i ukorzenie sama.
Kasya 10:04, 07 maj 2021

TAR napisał(a)
zamowilam w podkarpackich sadach, mam od nich klona Brillantissimum i magnolke Fragrant Cloud, małe pipki ale rokuja i przezyły zimę. widzialam, ze maja tez tę obiele.

No ale jedna obiele zamawiać to słabo się kalkuluje
mrokasia 10:06, 07 maj 2021

Dziewczyny, pomysłów potrzebuję.
Obsadzam teraz mniejszą środkową rabatę. Z drzew i krzewów mam na niej brzozę, trzy stożki cisowe, trzy derenie IH, buczka Rohan Weeping, trzy żylistki karłowe białe i dwie kaliny - Ann Rusell i Kilimandżaro Sunrise.

I z tą kaliną Sunrise mam mały kłopot - jest dla mnie dość trudna do zakomponowania kolorystycznie w czasie kwitnienia. Ona u mnie ma takie kremowo-morelowo-różowe kwiaty i zielono-pomarańczowe liście - podoba mi się, choć gdyby miała kwiaty jak ją kupowałam to nie wiem czy bym ją kupiła drugi raz . I teraz nie za bardzo umiem jej dobrać towarzystwo. Takie zgaszone bordo jak na buczku chyba pasuje, oczywiście biały ale nie wiem co jeszcze.
Co kwitnącego wiosną byście do niej dobrały (nie żółtego, pomarańczowego i czerwonego ) ? Razem z nią powinna kwitnąć kalina Ann Rusell i białe żylistki. A z wczesnych bylin? Macie jakieś pomysły?
Kolor Sunrise - zdjęcia z maja zeszłego roku więc kwitnących w tym czasie poszukuję.

Kasya 10:08, 07 maj 2021

Niebieski ?
Wczesna wiosna czy pozna ?