Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Kasya 15:14, 19 lip 2021

Piękna ta jezowka, który rok rosnie ?
Wole jezowki pojedyncze
Chciałabym w różnych kolorach ale tylko te zwykle chcą rosnac
A chwasty to się podszywają pod rozne roślinki, rosną razem i udają ze to nie one…. Oststnio znalazłam chwastnice w liliowcach
Tak się dziwiłam ze się tak szybko rozrosły a tu się okazuje ze połowa kepy to trawa
April 17:43, 19 lip 2021

No i po co pieliłaś? było tak równiutko, zieloniutko
Miejsce z ławeczką odlotowe
mrokasia 21:20, 19 lip 2021

TAR napisał(a)
nie przejmuj sie chwastami, u mnie tez pelno, po kazdym obejsciu ogrodu zbieram wiadro chwastow, drugie zbiera mezaty. a i to tylko z grubsza. nie ma opcji bysmy wyrwali wszystko. musialabym nie pracowac, miec full wolnego to ogrod bylby wylizany a tak jest nieco zapuszczony. i mi to rybka wysialo sie kilka bardzo ladnych chwascidel jak chabry, kąkole polne, rumianki (te prawdziwe), maki. Zostawiam na rabacie bo dodają mnostwa uroków. U Izy ursy tez przyuwazylam kąkole i prezentuja sie idealnie w rabacie. Najbardziej wpieniaja mnie osty i pokrzywy, skrzyp juz toleruje, za duzo go a sit robi za ozdobna trawke przy oczku

Wiesz, ja się chwastami na ogół nie przejmuję za bardzo, ale jak mam już w niektórych miejscach łąkę do kolan to nie jest dobrze . No i u mnie żadne ładne chwasty się nie sieją. No, w warzywniku mi jakieś rumiankopodobne kwiatki wyrosły .

antracyt napisał(a)
Kasiu, tej trawy o której piszesz u mnie też jest pełno... Zauważyłam, że wybiera miejsca z ziemią lepszej jakości, z obornikiem i kompostem. To całkiem prawdopodobne, że z kompostem do Was przyszła. Do chwastów mam podobne podejście do Tar, lekko zapuszczony ogród, to taki na jaki mam jeszcze czas i mogę z tym widokiem żyć
Poniedziałkowe pozdrowienia zostawiam

Mam nadzieję, że uda nam się to trawsko wytępić.

Kasia_CS napisał(a)

KOchana, w rabatach to pół biedy - ja mam to w trawniku - zaraz normalnie trzasnę fotkę, żeby pokazać z czym walczę - a ruszlo jak tylko po raz perwszy w tym roku nawóz rozsypałam na trawę. Niby łatwo się rwie, ale taki mam gąszcz, że porażka. U mnie po prostu się jakoś wysiała, kompostu nie rozsypywałam po trawie, więc u mnie inna przyczyna - za dużo dobrego dostała w granulkach i wylazła

No właśnie zauważyłam, że mam to świństwo też w trawniku, pomiędzy pojałowcową a jukową .

Martka napisał(a)
Mrokasiu, wpadłam odstresować się do Ciebie
Jeżówki Glowing dream i stipy... Mrokasiu, ja tam z Johanką kładę się i zostaję.
Zdjęcia przed i po najlepiej poprawiają samopoczucie, jak zauważyła Judith
Chwastnica odzywa się i u mnie w tym roku - a była już przez jakiś czas cisza... jej nasiona mogą przetrwać w glebie długoj, więc wystarczy dostarczyć ogrodowi nowej ziemi, albo zruszyć mocniej starą i już wyłażą. Niech tylko będzie ciepło i jeszcze zasobnie.
Mąż wpadł na genialny pomysł Pozdrawiam!

I co, odstresowałaś się ? Ławeczka czeka .
Taaaak, wiem, że nasiona chwaściorów tylko czekają na dogodną chwilę. Mam nadzieję, że ten wysyp się już nie powtórzy.

Gosiek33 napisał(a)
Mam całe łany wysianej trawy, szeroki liść, łatwo daje się pielić. U mnie to nie chwastnica, stawiam 90/100 na kłosownicę leśną. Kiedyś dostałam ładną kępkę...

O masz, u Ciebie też?
Ja żadnej kłosownicy nie mam...

anabuko1 napisał(a)

Zaglądam co raz do twojego ogrodu.
Ale nie zawsze zostawiam ślad,
Dzisiaj zostawię.
Bo bardzo spodobały mi te kadry ogrodowe.
Pięknie tam masz
Pozdrawiam

O, jak mi miło! I cieszę się, że zdecydowałaś się ujawnić . Pozdrawiam również .

Kasya napisał(a)

Piękna ta jezowka, który rok rosnie ?
Wole jezowki pojedyncze
Chciałabym w różnych kolorach ale tylko te zwykle chcą rosnac
A chwasty to się podszywają pod rozne roślinki, rosną razem i udają ze to nie one…. Oststnio znalazłam chwastnice w liliowcach
Tak się dziwiłam ze się tak szybko rozrosły a tu się okazuje ze połowa kepy to trawa

Te jeżówki to dar od Izy. W tym miejscu rosná drugi rok, w poprzedmi też były dwa sezony. I rosną jak wściekłe . Mogę się podzielić .

April napisał(a)
No i po co pieliłaś? było tak równiutko, zieloniutko
Miejsce z ławeczką odlotowe

.
Kasya 21:49, 19 lip 2021

To ja chętnie kawałeczek jesli się tak ładnie rozrastają, może się w końcu z jakaś odmianą polubimy
mrokasia 21:58, 19 lip 2021

Kasya napisał(a)
To ja chętnie kawałeczek jesli się tak ładnie rozrastają, może się w końcu z jakaś odmianą polubimy

Nie ma problemu . Tylko nie wiem kiedy, chyba wiosną???
Kasia_CS 22:01, 19 lip 2021

mrokasia napisał(a)

No właśnie zauważyłam, że mam to świństwo też w trawniku, pomiędzy pojałowcową a jukową .

O nie.. współczuję Kasiu, bo u mnie końca wyrywania nie widać... Też nie jestem jakaś mega uczulona na chwasty na rabatach - niektórym pozwalam nawet rosnąć z ciekawości, co z tego wyniknie Ale te place w trawie, które wypierają mi zwykłą trawę, to już mi się nie podobają :/ mimo dość łatwego wyrywania, to ilość tych kęp mnie przerasta.
mrokasia 22:07, 19 lip 2021

Jestem bardzo zadowolona z okolic za altaną. Mam tam już niezły gąszcz . Jest jeszcze miejsce na dosadzenie kolorowych bylin .

I jeszcze ogarnięta pojałowcowa .
Helen 22:10, 19 lip 2021

Śliczna pojałowcowa, cudniasta po prostu.
Johanka77 22:18, 19 lip 2021

O! Jak ładnie
Kasya 22:21, 19 lip 2021

mrokasia napisał(a)

Nie ma problemu . Tylko nie wiem kiedy, chyba wiosną???

Chyba tak lepiej