Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Agatorek 20:44, 20 kwi 2022

April napisał(a)

Teraz popada, zrobi się cieplej i dopiero będziemy mogły oceniać ewentualne straty w ogrodzie.

To nie są straty, tylko miejsca na nowe roślinki
UrsaMaior 20:54, 20 kwi 2022

Hehe właśnie
Johanka77 21:21, 20 kwi 2022

mrokasia napisał(a)

Widziałam

Nieee, tam potrzebuję czegoś niebieskiego lub fioletowego. Poza tym jednak gaura bywa dość problematyczna z tym zimowaniem.

Jeśli chodzi o zimowanie, to Gaura super przezimowała. W przeciwieństwie do werbeny
Johanka77 21:21, 20 kwi 2022

Agatorek napisał(a)

O tak!
Też uważam, że to szanse nam daje natura
Roocika 08:38, 22 kwi 2022

mrokasia napisał(a)
Ja jeszcze nie tracę nadziei, może te szałwie jeszcze wyjdą choć akurat frontowa to jedna z najbardziej nasłonecznionych rabat, ziemia przepuszczalna, nie wiem o co może chodzić tym szałwiom. Może faktycznie się jakoś ociągają bo to naprawdę dziwne że nie wyszła ani jedna kępa... No i wszystkie nieobecne to jedna odmiana. Pozostałe odmiany w innych miejscach ogrodu już się pokazały.

Kasiu, to może rzeczywiście trzeba iść w przetaczniki? Miałam u siebie sadzić szałwie ale właśnie z powodu ich marudzenia posadziłam przetaczniki, tyle, że długolistne, one wolą więcej wody.

Judith 08:58, 22 kwi 2022

Moich szałwii dalej nie widać. Najmniejszego śladu po nich nie ma...
Rojodziejowa 09:28, 22 kwi 2022

Judith napisał(a)

Kurczę, nie spodziewałam się, że szałwie takie kapryśne. Ja tak w jeżówki zaglądam z ciekawością, czy coś z nich będzie.
April 10:07, 22 kwi 2022

Agatorek napisał(a)

Oj tam, przejęzyczyłam się
mrokasia 10:35, 22 kwi 2022

April napisał(a)
Kasiu, nie śpiesz się z wykopywaniem szałwii. Myślę że one potrzebują wygrzanej ziemi i dlatego się ociągają. Przecież w nocy ciągle przymrozki. Też bym się zagrzebała głęboko przed mrozem
Teraz popada, zrobi się cieplej i dopiero będziemy mogły oceniać ewentualne straty w ogrodzie.

Nie spieszę się, nie spieszę tym bardziej, że nie ma czego wykopywać . Serio, nawet nie widzę gdzie te szałwie rosły, normalnie nic nie ma, kompletnie, jakby nigdy nie rosły na tej rabacie. Kurcze, może coś je wszamało od dołu????

Agatorek napisał(a)

Dobre . Niby fajnie ale nie do końca. Tamta kompozycja mi się podobała...

UrsaMaior napisał(a)
Hehe właśnie

Tiaaaa . A pamiętasz jak Ci ślimaki wszamały epimedia chyba? Nie byłaś taka zadowolona .

Johanka77 napisał(a)

Jeśli chodzi o zimowanie, to Gaura super przezimowała. W przeciwieństwie do werbeny

U mnie z werbena też jakoś kiepsko. Ale może jeszcze wyjdzie, siewki dość późno się ujawniają.

Johanka77 napisał(a)

O tak!
Też uważam, że to szanse nam daje natura

Wolałabym by dawała wybór

Roocika napisał(a)

Kasiu, to może rzeczywiście trzeba iść w przetaczniki? Miałam u siebie sadzić szałwie ale właśnie z powodu ich marudzenia posadziłam przetaczniki, tyle, że długolistne, one wolą więcej wody.

Skłaniam się właśnie ku przetacznikom

Judith napisał(a)

U mnie wszędzie już wyszły tylko nie na frontowej .
Myślałam, że je psy zadeptały ale jeżówki wychodzą, zawilce wychodzą to i szałwie powinny choćby szczątkowo. Naprawdę zastanawiam się czy ich coś nie zeżarło.

Rojodziejowa napisał(a)

Kurczę, nie spodziewałam się, że szałwie takie kapryśne. Ja tak w jeżówki zaglądam z ciekawością, czy coś z nich będzie.

Mam szałwie od ładnych kilku lat i nigdy nie były kapryśne. Raczej uznawałam je za żelazne rośliny. Nie wiem naprawdę o co kaman w tym roku bo to nie tylko u mnie taka sytuacja.

April napisał(a)

Oj tam, przejęzyczyłam się

olciamanolcia 10:44, 22 kwi 2022

Tak czytam o tych Waszych szałwiach ... a ja je chciałam dać w miejsce jeżówek-bo chyba nie przeżyły-i rozchodników -bo cztery z siedmiu sadzonek zgniła-na rabatę pod grabami...ale jak mam się martwić za rok czy te szałwie wzejdą to już sama nie wiem...
A kocimietkę któraś z Was ma?