Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Wiolka5_7 13:48, 19 kwi 2022

Oj to szkoda, że u Ciebie nie wyszły
Ja już miałam w planach na tmiejsce tych padniętych Caradonn kocimiętki kupić,bo te mam od zeszłego roku i świetnie rosną
galgAsia 13:59, 19 kwi 2022

U mnie dopiero powoli wychodzą szałwie, więc może nie trzeba jeszcze się martwić?
A kocimiętka to też dobry pomysł, bo możesz ją przycinać do woli, kępy są półkoliste, kwitnąć może nawet i 3 razy w sezonie. Odmian jest prawie tyle, co szałwi, można wybierać
mrokasia 14:11, 19 kwi 2022

Zuza, Judith, Agata, Wiola, Asia, dzięki za wszystkie pomysły . Jak te szałwie rzeczywiście się nie pojawią to pójdę chyba w przetaczniki. Albo znów posadzę szałwie, ostatecznie rosły dobrze w tym miejscu kilka lat. Myślałam o bodziszkach ale mam tu sporo zawilców wiosennych więc chciałabym coś o innych liściach, perowskie są fajne ale mam je obok na jukowej a z kocimiętką boję się trochę ryzykować kociej fascynacji .
galgAsia 14:22, 19 kwi 2022

Wiesz co, koty tych odmianowych chyba nie ruszają. Co innego gatunek. Jak dałam moim do powąchania palce tylko, normalnie szału dostały i mało chaty nie rozniosły
Johanka77 17:36, 19 kwi 2022

Ja dziś sadze krwiściąg i jeżówki blade
I masę bodziszków
Johanka77 22:31, 19 kwi 2022

Kasia a nie myślałaś o Gaurze? Siskiyou Pink serdecznie polecam. I przezimowała bez kłopotu.
Magara 23:06, 19 kwi 2022

Warto mieć plan B, ale ja obstawiam, że te szałwie ruszą
Wydaje mi się, że rośliny w tym sezonie mocno szaleją i są mocno nieprzewidywalne. Zupełnie nie wiem czemu
Głupi przykład: siałam szpinak w foliaku 16 marca i ani widu ani słychu, a tam przecież ciepło ma i mokro. Natomiast szpinak siany w skrzyniach na zewnątrz 2 kwietnia - wschodzi. To są anomalie
AnnaCh 09:44, 20 kwi 2022

Kasia, wczoraj sprawdzałam, mam dwie odmiany szałwii, te kompaktowe, różowe i niebieskie.
Różowa z tyłu nawet już coś widać, tzn. widać te czerwonawe listeczki, do ładnych kępek im sporo brakuje. Natomiast na froncie mam deep blue i tej odnalazłam wczoraj dwie kępki, z czego jedna pokazała na razie dokładnie 2 (słownie: dwa) te czerwone listeczki. Chyba jednak w tym roku wszystko późno idzie, mam nadzieję, że i reszta sadzonek się odnajdzie i u mnie i u Ciebie.
mrokasia 10:05, 20 kwi 2022

galgAsia napisał(a)
Wiesz co, koty tych odmianowych chyba nie ruszają. Co innego gatunek. Jak dałam moim do powąchania palce tylko, normalnie szału dostały i mało chaty nie rozniosły

Mam dwie niskie odmiany (Purrsian Blue i jakąś jeszcze od Kwarteta, nigdy nie pamiętam) i tych mi koty nie ruszają. Ale próbowałam z wyższymi i fascynacja była na tyle silna, że części nawet nie zdążyłam posadzić... . Ale nie pamiętam czy to były odmianowe czy gatunek - wszystkie pochodziły chyba od Iwonki Inki.

Johanka77 napisał(a)
Ja dziś sadze krwiściąg i jeżówki blade
I masę bodziszków

Widziałam

Johanka77 napisał(a)
Kasia a nie myślałaś o Gaurze? Siskiyou Pink serdecznie polecam. I przezimowała bez kłopotu.

Nieee, tam potrzebuję czegoś niebieskiego lub fioletowego. Poza tym jednak gaura bywa dość problematyczna z tym zimowaniem.

Magara napisał(a)
Warto mieć plan B, ale ja obstawiam, że te szałwie ruszą
Wydaje mi się, że rośliny w tym sezonie mocno szaleją i są mocno nieprzewidywalne. Zupełnie nie wiem czemu
Głupi przykład: siałam szpinak w foliaku 16 marca i ani widu ani słychu, a tam przecież ciepło ma i mokro. Natomiast szpinak siany w skrzyniach na zewnątrz 2 kwietnia - wschodzi. To są anomalie

Wciąż nie tracę nadziei, przede wszystkim dlatego, że sprawa dotyczy jednej rabaty, jednej odmiany i kilku kęp (a niektóre były dopiero dwuletnie).

AnnaCh napisał(a)
Kasia, wczoraj sprawdzałam, mam dwie odmiany szałwii, te kompaktowe, różowe i niebieskie.
Różowa z tyłu nawet już coś widać, tzn. widać te czerwonawe listeczki, do ładnych kępek im sporo brakuje. Natomiast na froncie mam deep blue i tej odnalazłam wczoraj dwie kępki, z czego jedna pokazała na razie dokładnie 2 (słownie: dwa) te czerwone listeczki. Chyba jednak w tym roku wszystko późno idzie, mam nadzieję, że i reszta sadzonek się odnajdzie i u mnie i u Ciebie.

Aniu, mam nadzieję, że masz rację i trzymam mocno kciuki za tych maruderów!
April 12:12, 20 kwi 2022

Kasiu, nie śpiesz się z wykopywaniem szałwii. Myślę że one potrzebują wygrzanej ziemi i dlatego się ociągają. Przecież w nocy ciągle przymrozki. Też bym się zagrzebała głęboko przed mrozem
Teraz popada, zrobi się cieplej i dopiero będziemy mogły oceniać ewentualne straty w ogrodzie.