Oj to szkoda, że u Ciebie nie wyszły
Ja już miałam w planach na tmiejsce tych padniętych Caradonn kocimiętki kupić,bo te mam od zeszłego roku i świetnie rosną
U mnie dopiero powoli wychodzą szałwie, więc może nie trzeba jeszcze się martwić?
A kocimiętka to też dobry pomysł, bo możesz ją przycinać do woli, kępy są półkoliste, kwitnąć może nawet i 3 razy w sezonie. Odmian jest prawie tyle, co szałwi, można wybierać
Zuza, Judith, Agata, Wiola, Asia, dzięki za wszystkie pomysły . Jak te szałwie rzeczywiście się nie pojawią to pójdę chyba w przetaczniki. Albo znów posadzę szałwie, ostatecznie rosły dobrze w tym miejscu kilka lat. Myślałam o bodziszkach ale mam tu sporo zawilców wiosennych więc chciałabym coś o innych liściach, perowskie są fajne ale mam je obok na jukowej a z kocimiętką boję się trochę ryzykować kociej fascynacji .
Wiesz co, koty tych odmianowych chyba nie ruszają. Co innego gatunek. Jak dałam moim do powąchania palce tylko, normalnie szału dostały i mało chaty nie rozniosły
Wydaje mi się, że rośliny w tym sezonie mocno szaleją i są mocno nieprzewidywalne. Zupełnie nie wiem czemu
Głupi przykład: siałam szpinak w foliaku 16 marca i ani widu ani słychu, a tam przecież ciepło ma i mokro. Natomiast szpinak siany w skrzyniach na zewnątrz 2 kwietnia - wschodzi. To są anomalie
Kasia, wczoraj sprawdzałam, mam dwie odmiany szałwii, te kompaktowe, różowe i niebieskie.
Różowa z tyłu nawet już coś widać, tzn. widać te czerwonawe listeczki, do ładnych kępek im sporo brakuje. Natomiast na froncie mam deep blue i tej odnalazłam wczoraj dwie kępki, z czego jedna pokazała na razie dokładnie 2 (słownie: dwa) te czerwone listeczki. Chyba jednak w tym roku wszystko późno idzie, mam nadzieję, że i reszta sadzonek się odnajdzie i u mnie i u Ciebie.
Mam dwie niskie odmiany (Purrsian Blue i jakąś jeszcze od Kwarteta, nigdy nie pamiętam) i tych mi koty nie ruszają. Ale próbowałam z wyższymi i fascynacja była na tyle silna, że części nawet nie zdążyłam posadzić... . Ale nie pamiętam czy to były odmianowe czy gatunek - wszystkie pochodziły chyba od Iwonki Inki.
Widziałam
Nieee, tam potrzebuję czegoś niebieskiego lub fioletowego. Poza tym jednak gaura bywa dość problematyczna z tym zimowaniem.
Wciąż nie tracę nadziei, przede wszystkim dlatego, że sprawa dotyczy jednej rabaty, jednej odmiany i kilku kęp (a niektóre były dopiero dwuletnie).
Aniu, mam nadzieję, że masz rację i trzymam mocno kciuki za tych maruderów!
Kasiu, nie śpiesz się z wykopywaniem szałwii. Myślę że one potrzebują wygrzanej ziemi i dlatego się ociągają. Przecież w nocy ciągle przymrozki. Też bym się zagrzebała głęboko przed mrozem
Teraz popada, zrobi się cieplej i dopiero będziemy mogły oceniać ewentualne straty w ogrodzie.