Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

antracyt 08:47, 04 maj 2022

Johanka77 napisał(a)
Przepiękna ta opuchlizna

O tak, tak
mrokasia 09:48, 04 maj 2022

Alija napisał(a)

Ależ piękna wiosna w Twoim ogrodzie, a cienista jest cudna. Bardzo lubię takie miejsca.
Pozdrawiam.

Dzięki . Też lubię swoją cienistą.

Johanka77 napisał(a)
Przepiękna ta opuchlizna

Cmok!

italic text
Kasya napisał(a)

No dokładnie, widzę po hortensjach jak sucho, niektóre dopiero pączkują
Tą Kalinę masz pachnąca ? To angielska ? U mnie juz perfumeria

To kalina Burkwooda Anne Russel. Pachnie aczkolwiek trzeba do niej zbliżyć nos .

Roocika napisał(a)
Kasiu Ty chyba pisałaś, że ogoliłaś bergenię na łyso i tak puściła nowe liście?

Ta akurat była w lepszym stanie po zimie i nie wymagała tak drastycznego cięcia . Te ogolone aktualnie wyglądają tak (to są miniaturowe odmiany):

Wiolka5_7 napisał(a)
Też mam takie wrażenie , że jak zrobiło się ciepło to ogród rośnie w oczach normalnie codziennie a to nowe kwiaty a to listeczki na drzewach

U mnie też by się przydał deszcz,dziś będę podlewać trawnik jeden a jutro drugi,przy okazji na rabaty coś skapnie .
Wczoraj też trochę polatalam z konewkami

Pięknie masz Kasiu aż miło popatrzeć siedząc na tarasie
Też wczoraj omiatałam ogród

Taaak, wszystko rozwija się w oczach. Jak w poniedziałek wyjeżdżałam rano to Kanzany wciąż miały pąki a jak wróciłam po południu to zastałam różową chmurę .

Dzięki Wiolu .
Judith 10:27, 04 maj 2022

Ziemia głębiej wciąż jest wilgotna, do tego ciepło i słońce więc wszystko buchnęło. Obserwacje mam takie jak Twoje z Kanzanami . Wiśnia raptem zakwitła, klony mają spore liście, brzozy także, krzewuszka, pokazują się pierwsze konwalie, codziennie kolejne tulipany pokazują kolory - i to wszystko w czasie długiego weekendu . Rano spoglądam przez okno i codziennie bardziej zielono .
DariaB 13:26, 04 maj 2022

Kasiu pięknie wszystko puchnie takie puchate się robi u mnie jednak wiosna mniej zaawansowana. Buki jeszcze w pąkach, brzozy też. Kanzany dopiero pokazują, że jakieś kwiatki będą, ale też się w końcu doczekam
Magleska 14:49, 04 maj 2022

Kasiu jestem ,zachwycam się
malgol 15:18, 04 maj 2022

Roocika napisał(a)
Kasiu Ty chyba pisałaś, że ogoliłaś bergenię na łyso i tak puściła nowe liście?

Właśnie, co robicie z bergeniami żeby je odmłodzic a nie zabić? Kasia, co znaczy "poczyściłam bergenie?"
mrokasia 15:25, 04 maj 2022

Judith napisał(a)
Ziemia głębiej wciąż jest wilgotna, do tego ciepło i słońce więc wszystko buchnęło. Obserwacje mam takie jak Twoje z Kanzanami . Wiśnia raptem zakwitła, klony mają spore liście, brzozy także, krzewuszka, pokazują się pierwsze konwalie, codziennie kolejne tulipany pokazują kolory - i to wszystko w czasie długiego weekendu . Rano spoglądam przez okno i codziennie bardziej zielono .

U mnie tak się zaliścił znienacka buczek Rohan Weeping . Wieczorem nie miał liści a rano już miał. Bardzo lubię ten moment jak wszystko tak wybucha.

DariaB napisał(a)
Kasiu pięknie wszystko puchnie takie puchate się robi u mnie jednak wiosna mniej zaawansowana. Buki jeszcze w pąkach, brzozy też. Kanzany dopiero pokazują, że jakieś kwiatki będą, ale też się w końcu doczekam

Doczekasz się i Ty. I w dodatku dłużej tym wszystkim nacieszysz .

Magleska napisał(a)
Kasiu jestem ,zachwycam się

Cmok!

malgol napisał(a)

Właśnie, co robicie z bergeniami żeby je odmłodzic a nie zabić? Kasia, co znaczy "poczyściłam bergenie?"

Ja po prostu usunęłam/wycięłam wszystkie uschłe, zczerniałe lub uszkodzone liście u samej podstawy. Mam kilka sztuk tych miniaturowych, które po takim czyszczeniu nie miały ani jednego listka. Teraz wypuszczają nowe liście. Ze dwie sztuki to w ogóle wyglądały jak ciemierniki - zero liści i same łodygi kwiatowe wystające z ziemi .
mrokasia 18:04, 04 maj 2022

W miejsce po usuniętym klonie Ginnala zdecydowałam się wsadzić cisa. Obawiałam się ryzykować z czymś liściastym. Dziś nabyłam ładnego baccatę, będzie z niego fajny stożek. To ten po prawo od magnolii .

Work in progress.
nicol21 08:04, 05 maj 2022

I wcale nie dziwię się Twoim zachwytom nad własnym ogródkiem! Po to tyle pracujemy, zeby trochę frajdy jednak z tego mieć . Pięknie jest.
I fakt, ciepło, słonce i woda w odpowiedniej ilości to jest to czego nam wszystkim w ogrodach potrzeba! Oby popadało bo i u nas susza, że hoho.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
mrokasia 15:53, 06 maj 2022

nicol21 napisał(a)
I wcale nie dziwię się Twoim zachwytom nad własnym ogródkiem! Po to tyle pracujemy, zeby trochę frajdy jednak z tego mieć . Pięknie jest.
I fakt, ciepło, słonce i woda w odpowiedniej ilości to jest to czego nam wszystkim w ogrodach potrzeba! Oby popadało bo i u nas susza, że hoho.

Nooo, dziś się zachwycam jakby mniej .
Od rana zasuwam jak mały samochodzik, sadzę i przesadzam. Obsadziłam na basenowej okolice świeżo wsadzonego cisa. Dostał do towarzystwa dzwonki (chyba białe ), rutewki (dwie białe i jedną różową), wielosiła rozesłanego, jeżówki (jedna chyba zwykła różowa a druga chyba Delicious Candy), fioletowego kłosowca i dzwonka poszarskiego . Teraz czekam na wzrost i kwitnienie wsadzonych bylin i mam nadzieję, że mnie zęby nie będą bolały .
Posadziłam też 3 cisy baccata kupione jakiś czas temu.
No i pożegnałam klona Sangokaku. Nie obudził się po zimie . W jego miejsce wsadziłam mojego drugiego, wegetującego klona -Oridono. Albo się za siebie weźmie albo też go pożegnam. To tyle jeśli chodzi o moją przygodę z klonami palmowymi/japońskimi.
Za to znalazłam miejsce na jeden większy krzew - myślę o jakimś dereniu kousa . Tylko muszę przesadzić kalinę koreańską na pniu i małego Palibina. Także ten...
Sucho jest bardzo. W nocy padało u mnie może z 10 minut...

Teraz przerwa na spacer z psami i wracam do rycia.