Patrycja, cieszę się bardzo że ogród Ci się podoba . To bardzo miłe .
Nową część dokupiliśmy w sierpniu 2019. I faktycznie sporo rozkminek było.
A jeśli chodzi o początki - sama nie mogę uwierzyć jak to kiedyś wyglądało .
Lidka, to mega miłe co piszesz . Choć nie do końca to prawda, wiele rabat przerabiałam po kilka razy co dowodzi, że nie specjalnie umiem w to komponowanie . Czasem mi coś wyjdzie od razu ale to rzadkość. Po prostu szukam i przerabiam tak długo aż jestem zadowolona .
Kasiu, zachwycam się Twoim ogrodem. Niezależnie od tego czyją ręką focony . Ten niewymuszony wdzięk, brak napinki, swoboda i kolory. No wspaniale jest!
Mam tak samo przerabiam az do stanu kiedy nie tylko jest zadowalajaco ale ma sie spinac w moich oczach. Wole tez teraz poprzerabiac niz pozniej kiedy korzenie juz beda ogromne. To jak sie dzis uchetalalm z dwiema kalinami to masakra. A siedza dopiero rok.
U kogos przeczytalam teze, ze przesadzenie rosliny cofa ja o rok w rozwoju. Calkowicie sie z tym nie zgadzam. Nie wiem skad ta teoria Ale gdybym dzis nie przesadzila klonow to moglyby nie doczekac wiosny a teraz maja mega miejscowki i w koncu rusza. Nadrobia braki w kilka tygodni.
Kasiu a gdybys hakonki posadzila troche bardziej w glab rabaty? One robia swietna robote w twoim ogrodzie. Czekam az u mnie tez beda takie wielkie potworki
A ja się niestety w dużej części zgadzam z tą tezą. Jeśli z jakiegoś powodu przesadzałam dobrze rosnące, zdrowe rośliny (bo mi np. coś zgrzytało) to one zawsze były w danym sezonie w tyle z rozwojem w stosunku do tych, których nie ruszałam. Na szczęście w kolejnych sezonach te różnice się zacierały.
Hakonek nie będę przesadzać bo wiązałoby się to z koniecznością przesadzenia innych roślin czyli przewalenia połowy rabaty, na której rosną hakonki. A na to nie mam ani siły ani ochoty . Prędzej zabiorę trochę trawnika .
Mrokasiu Kochana, jest tak pięknie, że dech mi zapiera Ależ Ci to wszystko cudnie porosło Ogród prezentuje się naprawdę doskonale. Chyba nigdy nie osiągnę takiej bujności. Jakoś nie umiem tak zrobić.