Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 08:48, 24 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Zachwycający ogród. W zimowe wieczory z chęcią poczytam sobie wątek od momentu dokupienia drugiej działki. Pewnie skoro rozkminek było po drodze. Tak na szybko to przejrzałam pierwszych sto kilkadziesiąt stron gdzie głównymi rozważaniami była wtedy rabata prowadząca do domu i ta z cisami do obfryzjerowania. Trudno mi było rozpoznać je aktualnie…tak wiele się zmieniło.

Patrycja, cieszę się bardzo że ogród Ci się podoba . To bardzo miłe .
Nową część dokupiliśmy w sierpniu 2019. I faktycznie sporo rozkminek było.
A jeśli chodzi o początki - sama nie mogę uwierzyć jak to kiedyś wyglądało .
LIDKA 08:51, 24 sie 2024

Kasia umiesz komponować nasadzenia jak nikt. Fajnie popatrzeć i oko pocieszyć choćby na fotkach.

Nigdy sie tego komponowania nie nauczę.
mrokasia 08:53, 24 sie 2024

Magara napisał(a)
Patrycja - dobry pomysł, też sobie na zimę zapisuję

Kaśku - nie chce się wierzyć, że to już tyle lat jak masz "nową" część
Kto nam kradnie czas???

To prawda, czas gna jak opętany…
mrokasia 08:57, 24 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Kasia umiesz komponować nasadzenia jak nikt. Fajnie popatrzeć i oko pocieszyć choćby na fotkach.

Nigdy sie tego komponowania nie nauczę.

Lidka, to mega miłe co piszesz . Choć nie do końca to prawda, wiele rabat przerabiałam po kilka razy co dowodzi, że nie specjalnie umiem w to komponowanie . Czasem mi coś wyjdzie od razu ale to rzadkość. Po prostu szukam i przerabiam tak długo aż jestem zadowolona .
Judith 18:51, 24 sie 2024

Kasiu, zachwycam się Twoim ogrodem. Niezależnie od tego czyją ręką focony . Ten niewymuszony wdzięk, brak napinki, swoboda i kolory. No wspaniale jest!
TAR 21:22, 24 sie 2024

mrokasia napisał(a)

Lidka, to mega miłe co piszesz . Choć nie do końca to prawda, wiele rabat przerabiałam po kilka razy co dowodzi, że nie specjalnie umiem w to komponowanie . Czasem mi coś wyjdzie od razu ale to rzadkość. Po prostu szukam i przerabiam tak długo aż jestem zadowolona .

Mam tak samo przerabiam az do stanu kiedy nie tylko jest zadowalajaco ale ma sie spinac w moich oczach. Wole tez teraz poprzerabiac niz pozniej kiedy korzenie juz beda ogromne. To jak sie dzis uchetalalm z dwiema kalinami to masakra. A siedza dopiero rok.
U kogos przeczytalam teze, ze przesadzenie rosliny cofa ja o rok w rozwoju. Calkowicie sie z tym nie zgadzam. Nie wiem skad ta teoria Ale gdybym dzis nie przesadzila klonow to moglyby nie doczekac wiosny a teraz maja mega miejscowki i w koncu rusza. Nadrobia braki w kilka tygodni.

Kasiu a gdybys hakonki posadzila troche bardziej w glab rabaty? One robia swietna robote w twoim ogrodzie. Czekam az u mnie tez beda takie wielkie potworki
mrokasia 22:23, 24 sie 2024

Judith napisał(a)
Kasiu, zachwycam się Twoim ogrodem. Niezależnie od tego czyją ręką focony . Ten niewymuszony wdzięk, brak napinki, swoboda i kolory. No wspaniale jest!

Judith, ja Ci bardzo dziękuję za te słowa! Cieszy mnie niezmiernie taki odbiór mojego ogrodu bo taki właśnie miał być. Bez zadęcia .
Cmoook!
mrokasia 22:34, 24 sie 2024

TAR napisał(a)

Mam tak samo przerabiam az do stanu kiedy nie tylko jest zadowalajaco ale ma sie spinac w moich oczach. Wole tez teraz poprzerabiac niz pozniej kiedy korzenie juz beda ogromne. To jak sie dzis uchetalalm z dwiema kalinami to masakra. A siedza dopiero rok.
U kogos przeczytalam teze, ze przesadzenie rosliny cofa ja o rok w rozwoju. Calkowicie sie z tym nie zgadzam. Nie wiem skad ta teoria Ale gdybym dzis nie przesadzila klonow to moglyby nie doczekac wiosny a teraz maja mega miejscowki i w koncu rusza. Nadrobia braki w kilka tygodni.

Kasiu a gdybys hakonki posadzila troche bardziej w glab rabaty? One robia swietna robote w twoim ogrodzie. Czekam az u mnie tez beda takie wielkie potworki

A ja się niestety w dużej części zgadzam z tą tezą. Jeśli z jakiegoś powodu przesadzałam dobrze rosnące, zdrowe rośliny (bo mi np. coś zgrzytało) to one zawsze były w danym sezonie w tyle z rozwojem w stosunku do tych, których nie ruszałam. Na szczęście w kolejnych sezonach te różnice się zacierały.

Hakonek nie będę przesadzać bo wiązałoby się to z koniecznością przesadzenia innych roślin czyli przewalenia połowy rabaty, na której rosną hakonki. A na to nie mam ani siły ani ochoty . Prędzej zabiorę trochę trawnika .
TAR 22:56, 24 sie 2024

To byla moja druga propzycja. Zabrac trawnik

Ja jednak pozostane przy swoim. Czesto nawet duze rosliny czy drzewa,ktore znalazly lepsza miejscowke rosly w oczach a na starym miejscu stagnowały.

Po prostu jak cos mi nie pasuje albo nie ma idealnego miejsca wole przesadzic. W 90% jest to z korzyscia dla rosliny pozostale 10% neutralnie.
Zana 19:19, 25 sie 2024

Mrokasiu Kochana, jest tak pięknie, że dech mi zapiera Ależ Ci to wszystko cudnie porosło Ogród prezentuje się naprawdę doskonale. Chyba nigdy nie osiągnę takiej bujności. Jakoś nie umiem tak zrobić.