Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 16:39, 19 wrz 2024

Agatorek napisał(a)
Jest przepięknie

Ty masz piasek, nie?

No oczywiście, że piasek .
mrokasia 16:40, 19 wrz 2024

TAR napisał(a)
A rosnie jak na dopalaczach

Trochę tych dopalaczy było na samym początku ale widzę, że się już wyczerpały i wiosną trzeba będzie coś podsypać .
mrokasia 16:40, 19 wrz 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W tej nowej części Mrokasia się przyłożyła do przygotowania gleby. Stąd zapewne ten niesamowicie bujny rozrost roślin. Chcą się odwdzięczyć ogrodniczce za troskę. Wrzesień rozpoczął się z przytupem.

Tak było .
mrokasia 16:41, 19 wrz 2024

Agatorek napisał(a)

Może i ja się przyłożę , w końcu będę zaczynała od zera.

Warto. U mnie to był obornik, ziemia gliniasta z pola i mączka bazaltowa.
mrokasia 16:45, 19 wrz 2024

malgol napisał(a)

Ależ przepięknie! dawno nie zaglądałam więc Tym bardziej jestem pod wrażeniem

Kasia Ty masz ambrowca? Albo grujecznika? Pokazesz mi go w odsłonie póznoletniej?

Gosia, cieszę się że Ci się podoba .

Mam grujecznika. I nie jestem zadowolona. Szybko traci liście, które zresztą bardzo mu w sezonie podsychają. Więc nie mam ani jesiennych przebarwień ani zapachu . Teraz kupiłabym ambrowca.
Fotka z wczoraj - sama zobacz, już łysieje…

TAR 18:00, 19 wrz 2024

Chyba w tym sezonie u wszystkich grujeczniki liscie traca. Moj duzy prawie lysy a malenstwo ma jeszcze liscie. Ale ambrowce juz sie przebarwiaja te od strony bajora. Frontowe wciaz zielone
JoanNa 21:18, 19 wrz 2024

mrokasia napisał(a)

Gosia, cieszę się że Ci się podoba .

Mam grujecznika. I nie jestem zadowolona. Szybko traci liście, które zresztą bardzo mu w sezonie podsychają. Więc nie mam ani jesiennych przebarwień ani zapachu . Teraz kupiłabym ambrowca.
Fotka z wczoraj - sama zobacz, już łysieje…

[/quote
Kasiu, a nam pan na Bielanach Wroclawskich mówił że te piernikowe aromaty to czuć jak te opadłe liscie zaczynają się rozkładać dopiero, a nie że jak wiszą na drzewie...bo też się zachwycaliśmy grujecznikiem wtedy jak braliśmy te ambrowce slender. Także może jeszcze chwilka i będzie ten piernik w ogrodzie
TAR 21:40, 19 wrz 2024

Joanna, nie tyle jest to zapach piernika co palonego karmelu. Piernik pachnie zbyt korzennie. A to jest typowy palony syrop karmelowy. Liscie pachna dopiero jak opadna, namokna i zaczynaja schnac. Moj nos zawsze ten aromat czuje i jakby instynktownie ciagnie w kierunku tego zapachu.
Magara 22:55, 19 wrz 2024

Kasia, mój grujecznik też liście gubi. Ma 3 lata, sadzony we wrześniu 2021.
W pierwszym sezonie po posadzeniu, pięknie się przebarwiał. Teraz lipa. Chciałam go przesadzać ale się boję, zostanie tam gdzie jest.
Zastanawiam się czy nie za sucho ma - masz jakieś przemyślenia w tym temacie???
Basieksp 23:00, 19 wrz 2024

Ja swojego przesadzałam teraz latem, jak były upały, bo usychał na moich oczach, miał za dużo słońca. Posadziłam go w lekki półcień, dużo wody i szybko się odbudował