Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 20:17, 05 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Która kalina i który dereń to Twoi ulubieńcy? Ten kousa Weisse Fontaine kusi, a jak z mszycami? Jest oblegany? Pooglądałam na szybko ich zdjęcia w Google. Z dereni to pamietam, że masz jeszcze Siberian Pearls, bo ja też go mam, a nie mogę trafić na zdjęcia tego Moulin Rouge.

Pati, nie umiem wybrać… lubię wszystkie .
Derenie Kousa u mnie nigdy nie miały mszyc. Inne derenie też nie. Z kalin mszyce oblegają koreanki Aurora. Reszty nie tykały do tej pory.

Pomyliłam nazwę - mam Baton Rouge a nie Moulin Rouge . Mają zielone liście, bordowe pędy. Na jesieni kolor liści robi się zielono-bordowy. Nic specjalnego. Posadziłam je by zrównoważyć pstrokatość dereni Elegantissima .
mrokasia 20:18, 05 lut 2025

Tess napisał(a)
Cudny ten Amethyst.

Ładny ma kolor, faktycznie .
Patrycja_KG_Lu 20:25, 05 lut 2025

mrokasia napisał(a)

Pati, nie umiem wybrać… lubię wszystkie .
Derenie Kousa u mnie nigdy nie miały mszyc. Inne derenie też nie. Z kalin mszyce oblegają koreanki Aurora. Reszty nie tykały do tej pory.

Pomyliłam nazwę - mam Baton Rouge a nie Moulin Rouge . Mają zielone liście, bordowe pędy. Na jesieni kolor liści robi się zielono-bordowy. Nic specjalnego. Posadziłam je by zrównoważyć pstrokatość dereni Elegantissima .

Ja mam dwie młodziutkie kaliny koralowe Roseum, w 2024 roku mocno przyciągnęły mszyce. Dlatego profilaktycznie pytam
mrokasia 20:31, 05 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ja mam dwie młodziutkie kaliny koralowe Roseum, w 2024 roku mocno przyciągnęły mszyce. Dlatego profilaktycznie pytam

O Roseum czytałam, że mszyce je baaaaardzo lubią.
LIDKA 23:16, 05 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Ale, że jak? Tyle dereni i kalin w jednym ogrodzie? Gdzie Ty to mieścisz? Chyba muszę mocniej przyjrzeć się rabatom

Ty sie przyglądnij mocno bo to jeden z najbogatszych w gatunki i rodzaje ogrodów na O.

Też kiedyś Kasie wypytywałam o kaliny i taka ze mnie gapa że żadnej nie mam.
Ale błędy trzeba naprawiać. Pachnącą bym chciała jakąś.
mrokasia 09:23, 06 lut 2025

LIDKA napisał(a)

Ty sie przyglądnij mocno bo to jeden z najbogatszych w gatunki i rodzaje ogrodów na O.

Też kiedyś Kasie wypytywałam o kaliny i taka ze mnie gapa że żadnej nie mam.
Ale błędy trzeba naprawiać. Pachnącą bym chciała jakąś.

Lidka , to bardzo miłe co piszesz tym bardziej że ja sama uważam swój ogród za raczej ubogi jeśli chodzi o gatunki .

Jak chcesz pachnącą kalinę to bardzo polecam Anne Russell. Pachnie obłędnie, ma ciemnozielone i błyszczące liście.
TAR 10:29, 06 lut 2025

Kaśka nie swiruj, masz duzo fajnych i ciekawych roslin. Zacheciłas mnie do Schmeterlinga i juz za tydzien bedzie u mnie

U mnie kalin tez do oporu i bez mszyc sa japońskie.
TAR 10:49, 06 lut 2025

mrokasia napisał(a)

Lidka , to bardzo miłe co piszesz tym bardziej że ja sama uważam swój ogród za raczej ubogi jeśli chodzi o gatunki .

Jak chcesz pachnącą kalinę to bardzo polecam Anne Russell. Pachnie obłędnie, ma ciemnozielone i błyszczące liście.

Te koreańskie wszystkie pieknie pachna i wszystkie sa mszycolubne niestety. Ja mam teraz na pniu Eskimo lub Juddi. Mialam kiedys Aurore i Anne. Te zapachy niweluja problem z mszycami.

Ale sa japonskie z kwiatami jak Roseum i zadna mszyca nie siada. Mam Grandiflorum, Opening Day, Rotundifolim - rewelacja, długo kwitna i nie maja robali ale tez nie pachna.

A rok temu kupilam jakas nowa wielkokwiatowa. Liscie ma grube skorzaste jak koreanskie i kwiaty jak roseum. Male pitki jeszcze nie kwitły. Mszyc nie mialy.
mrokasia 11:33, 06 lut 2025

TAR napisał(a)
Kaśka nie swiruj, masz duzo fajnych i ciekawych roslin. Zacheciłas mnie do Schmeterlinga i juz za tydzien bedzie u mnie

U mnie kalin tez do oporu i bez mszyc sa japońskie.

Nie mówię, że nie mam fajnych roślin. Jednak gdzie mi do Ciebie! Ty to masz dopiero ogród botaniczny .
Patrycja_KG_Lu 11:35, 06 lut 2025

mrokasia napisał(a)

Jak mnie oprowadzałaś na żywo to z każdą kolejną rabatą tyle tego było, że ciężko zapamiętać. Moim zdaniem masz bardzo bogatogatunkowy ogród jak na taką przestrzeń, którą masz. Mimo takich ilości odmian to nie ma misz-maszu. Wszystko jest ładnie skomponowane i pasuje do siebie, są powtórzenia.