Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 12:19, 31 lip 2018

Magda70 napisał(a)
Ja nie Kasia....ale pomidorki to black chherry pyszne!

Aaaaa, może to właśnie to, dzięki
Wiolka5_7 13:57, 31 lip 2018

mrokasia napisał(a)

To prawda, hortensji mam kilka odmian i jeżówek też, a na wsadzenie czekają jeszcze Green Jewel i Butterfly Kisses ale jest tak gorąco i komary tak tną, że nie daję rady, czekam na ochłodzenie.

O kolejne świetne odmiany
Ja chyba poprzesadzam kilka roślin i będę wodę lać
To prawda wieczorem jak chłodniej to komary tną....
mrokasia 14:26, 31 lip 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

O kolejne świetne odmiany
Ja chyba poprzesadzam kilka roślin i będę wodę lać
To prawda wieczorem jak chłodniej to komary tną....

Mnie tez już świerzbią rączki, rośliny w doniczkach stoją, rabata nie skończona a dziś rano widziałam w ogrodniczym dużą hortkę Silver Dollar, akurat by mi pasowała . Co prawda trochę droga była ale benzyna też kosztuje i nie mam gwarancji, że gdzieś dostanę akurat te odmianę.
malgol 14:36, 31 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Ja mam z bergenią i hakone ale Tobie zdaje się jakiegoś koloru potrzeba? Białego, żółtego? O, może z cytrynową hakone?

Dobrze trafiłaśSprawdzę czy moja All gold da się już dzielić.
A jakiś róz moze jednak tez by pasował? wtedy juz bez All gold ,ale więcej fioletu by za to pokazał?Bo on taki niby fioletowy ,ale jakby niebieski
mrokasia 14:46, 31 lip 2018

Dziewczyny, potrzebuje porady - coś mi szwankuje na pojałowcowej, na jej prawym końcu, jakoś za pusto mi tam.

W środkowej części rabaty w plecach rosną miskanty, które miały być grackami, ale nie są. Nie wiem co to za odmiana więc odpada dosadzenie kolejnych dwóch sztuk. Patrząc w prawo rośnie za nimi perowskia, a potem kalina na pniu, która w nogach ma molinie.
Myślałam, by kalinę wysunąć bardziej do przodu, podsadzić ją wysokimi jeżówkami a z przodu dać te molinie.
No i pytanie - co posadzić w plecach tej tej kaliny? Miskanty? Jakie? Te rosnące w środkowej części mają taki trochę rozwichrzony pokrój. Kalina jest szczepiona, nie mierzyłam, ale zakładam, że gdzieś na 1,40cm.
mrokasia 15:11, 31 lip 2018

A może w plecach kaliny dać trzcinniki KF???
Gruszka_na_w... 17:27, 31 lip 2018

mrokasia napisał(a)
A może w plecach kaliny dać trzcinniki KF???

Optuję, żeby jeżówek tam nie dosadzać. Ze zdjęcia wnioskuję, że te miskanty można bardziej rozsunąć tak, aby ten po prawej znalazł się mniej więcej w miejscu perovskiej. Perovskią wsadzić za kalinę, a dosadzić rozchodników. Ta rabata jest spójna, stonowana i elegancka, nie trzeba jej ubogacać kolejnymi gatunkami.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magleska 17:42, 31 lip 2018

Wpadłam pochwalić nowe fotki -i nie wiem co jeszcze miałam napisać ,bo strasznie dużo stron przeczytałam i skleroza spowodowała ,że zapomniałam co mam pisać

Ogród pięknieje w oczach ,na wszystkich rabatach jakieś zmiany ,a to Pisardi ,to hortki ,a teraz pojalowcowa na tapecie
Ze mnie marny doradca ,więc tylko po cichutku podglądam co postanowisz

Ps. Śliczne zdjęcia ten nowy aparat robi
mrokasia 17:51, 31 lip 2018

Hmmm, dziękuję Haniu za głos. Poniżej wstawiam zdjęcie pokazujące ten fragment bardziej z przodu.

Jak widać miskanty za śliwą tworzą jej plecy. Po przesunięciu prawego bardziej w prawo za śliwą zostanie dziura z jednej strony. Teraz tak patrzę - a może za miskantem po prawej dosadzić trzeciego derenia elegantissima? I wtedy perovskie za kalinę? Spodobał mi się ten pomysł .

Ponadto odczuwam zdecydowaną potrzebę wprowadzenia na tę rabatę koloru i właśnie jeżówkami zamierzałam to osiągnąć. Nie chcę, by ta rabata składała się z przede wszystkim miskantów, hortensji i rozchodników.
Johanka77 18:07, 31 lip 2018

Ten miskant to Jak giganteus wygląda... z daleka.

Kasia, a co za krzewy masz na lewo od miskanta? Trzmielina?
Bo w sumie symetrycznie by mi tam pasowało powtórzenie tego jasniejszego krzewu.