Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 15:05, 06 maj 2019

Zana napisał(a)

No urzekło mnie, ślicznie

Zdróweczka Kochana życzę. Mam nadzieję, że to nie cicha zemsta koników za eksmisję.

Anulka, dziękuję, to ostatnie chwile tych tulipanów u mnie. Nie lubię ich, już mają nowy dom, czekam tylko aż przekwitną. Natomiast, dziwne, ale na zdjęciach wychodzą ładnie...

A co do gardła - obawiam się, że zlekceważyłam pierwsze symptomy, taka byłam nakręcona na wykopywanie koników i sadzenie grabów. Więc w pewnym sensie to jest zemsta koników .
mrokasia 15:11, 06 maj 2019

Wyszłam na chwilkę do ogrodu na szybciutki obchód bo słońce mnie zachęciło i szlag mnie trafił. Coś bezczelnie obżera mi pąki na hortkach Mont Blanc. Już o tym pisałam, teraz poszłam zobaczyć czy puściły nowe pąki. No i ta jedna, co była objedzona do zera coś tam puszcza, ale za to druga, na której już były zielone listki ma obżarte końcówki tych pąków liściowych! Nosz kur... Żadne inne hortki nie mają takich uszkodzeń, tylko te dwie. Robactwa nie zauważyłam. To chyba któryś kot! Na razie otoczyłam je siatką o drobnych oczkach, będę obserwować. A może to ślimaki??? Może na wszelki wypadek obsypię je na około przeciw ślimakom...
eVka 15:13, 06 maj 2019

Współczuję ciekawe co to za szkodnik.

Zdrówka życzę!
TAR 15:14, 06 maj 2019

Kasiu, piwonia itoh bartzella cytrynowo-zółta. Kupiona z licencja za niemała kase i nie zakwitła od 3 sezonów. Ponoć sa piekne ale nie wiem, bo fotki tyle co w goolach widzialam
TAR 15:15, 06 maj 2019

mrokasia napisał(a)
Wyszłam na chwilkę do ogrodu na szybciutki obchód bo słońce mnie zachęciło i szlag mnie trafił. Coś bezczelnie obżera mi pąki na hortkach Mont Blanc. Już o tym pisałam, teraz poszłam zobaczyć czy puściły nowe pąki. No i ta jedna, co była objedzona do zera coś tam puszcza, ale za to druga, na której już były zielone listki ma obżarte końcówki tych pąków liściowych! Nosz kur... Żadne inne hortki nie mają takich uszkodzeń, tylko te dwie. Robactwa nie zauważyłam. To chyba któryś kot! Na razie otoczyłam je siatką o drobnych oczkach, będę obserwować. A może to ślimaki??? Może na wszelki wypadek obsypię je na około przeciw ślimakom...

nie strasz, dopiero co posadzilam 6 montblanków
malgol 15:19, 06 maj 2019

Kaska, ledwo na kilka dni wyjechałam a tu takie zmiany! No graby powiem Ci , wypas Wyglądaja pięknie i dostojnie Koniki niech się pasą gdzie indziej
paulaa 17:23, 06 maj 2019

Kurka no ciekawe co z tymi hortkami... Ja nie mam żadnej siatki żeby moje ogrodzić a też na 10 sztuk mam zgryzione dwie. Co ciekawe mąż mówił że widział rano zająca koło naszego domu ale czy to możliwe żeby zająć!?! No normalnie jak nie żrą mi drzew jakieś gąsienice i mszyce to znowu takie jajo! Daj znać co u Ciebie się będzie działo a ja dam znać co u mnie. Hortensjowym pożera żon precz!
PS ładnie tu u Ciebie zostanę tu na dłużej
kaz742011 19:01, 06 maj 2019

mrokasia napisał(a)

Dzisiaj zauważyłam że mam zjedzone pół hortensji " Bobo" i całkiem zażartą jeżówkę. Obok kolejnej czaiły się dwa ślimaki. Nie wiem czy były winne ale zemściłam się i poniosły śmierć na miejscu .
Gruszka_na_w... 19:56, 06 maj 2019

Życzę szybkiego powrotu do zdrowia!
Tulipanki niezwykle fotogeniczne masz.
Ze zjedzoną hortką to dziwna sprawa. Do zeszłego sezonu miałam je za żelazne rośliny. Niestety okazało się, że lubią je opuchlaki. Ze zżeraniem całych liści jeszcze się nie spotkałam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
jolanka 20:37, 06 maj 2019

Ja też zdycham Herbata z rumem na stole