Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Zana 20:54, 27 sie 2017

mrokasia napisał(a)
I co Wy na to?

No i super
mrokasia 21:07, 27 sie 2017

Kasya - rzeczywiście rabata nie jest pod samym oknem. Tam gdzie tuja jest pomiędzy rabatą a domem 50 cm a potem łukiem ta odległość zwiększa się do 1,50m. I tam właśnie mają stanąć te dwa fotele. Więc miskanty muszą być niźsze albo 1 wyźszy przy tuji.

Aniu jak miło Cię widzieć, dawno Cię nie było .
Zana 21:28, 27 sie 2017

Noo, trochę pourlopowałam się, ale już jestem
Gruszka_na_w... 23:18, 27 sie 2017

Dom wreszcie widać. Kasiu, a mogłabyś zrobić zdjęcie w szerszej perspektywie?
Jeśli to front, to przy planowaniu nasadzeń dobrze byłoby uwzględnić całość.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 11:47, 28 sie 2017

Oto foty frontu. Robocze, poglądowe, więc tego... wybaczcie bałagan .

To co sobie wstępnie zaplanowałam na tej rabacie to rośliny, które już rosną w innych częściach mojego ogrodu więc powinno być spójnie.

Idąc od bramy:

Rabata po lewej stronie wejścia - stąd chcę zabrać 2 tawuły i przenieść na nową rabatę po prawej.

I główna bohaterka - rabata po prawej stronie wejścia (ziemia przed rabatą do usunięcia oczywiście):
iwka 12:05, 28 sie 2017

Kasia, no teraz to super wygląda, nie chcę być złą wróżką ale coś czuję że za jakiś czas coniki też usuniesz z tej drugiej rabaty

jak Wy te tuje wykopywaliście, jakimś ciężkim sprzętem? korzenie mocno się naruszyły ?

mrokasia 12:16, 28 sie 2017

Iwonka, czytasz w moich myślach ale em na razie zachwyca się tymi conicami niemal codziennie... Może na wiosnę spróbuję je na bardziej kuliste zrobić a potem... Zresztą ta rabata jakoś do mnie nie przemawia...

Tuje były kopane ręcznie . Obkopane szeroko i głęboko, podlane solidnie wodą i wyciągnięte. Korzenie napewno zostały naruszone, ale bryły były szersze niż średnica drzewek więc może dadzą radę. Wszyscy trzymamy kciuki baaaardzo mocno .
Catalinasdiary 12:37, 28 sie 2017

Kasia, no coś Ty. Chcesz conici usuwać? Fajnie tam wygladaja i ladnie przysłaniają wejście.
mrokasia 12:42, 28 sie 2017

Kasia, nie wiem... jakoś mnie te stożki na nóżce drażnią.
W ogóle jakoś ta rabata mnie wkurza. Może jak rośliny się rozrosną to będzie lepiej, ale na razie nie podoba mi się za bardzo. Chyba za dużo odmian rozchodników tam jest.
Ale nie będę w nią nic w tym roku już robić. Zobaczę w następnym sezonie.

Teraz na tapecie jest rabata, której nie ma .
Catalinasdiary 12:46, 28 sie 2017

Hmm no możliwe. Juki sie rozrosną napewno, masz tam, piekne <3, rozplenice. One chyba tez pojdą do góry. Chyba trzeba czasu. Ja też chce za szybko efekt a tu d...