Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

makadamia 16:46, 28 sie 2017

mrokasia napisał(a)

To była właśnie mój pierwotny pomysł - postawić te krzesełka pod tym pierwszym oknem a nasadzenia zrobić w ten sposób by począwszy od lewej strony rośliny były coraz wyższe do prawej strony.

Rysuneczek

Też bardzo ładny pomysł i też trudny do realizacji.
Zeby można było wygodnie ustawić te krzesełka, dojść do nich i jakoś się obrocić, to trzeba by było zrobić placyk, a nie samo przejście. Tak co najmniej 2 metry od ściany odsunąć rabatę. Rabata, żeby pomieściła te wszystkie ładne roślinki też musi mieć więcej niż 1 metr. I w sumie wychodzi, że trzeba by było przesunąć ją wgłąb podjazdu
mrokasia 17:02, 28 sie 2017

Nie jest tak źle, zobacz:

Zalążek placyku już jest, trzeba go tylko trochę poszerzyć, zrobić z tej falującej linii łuk, wtedy przed samymi krzesełkami zostanie napewno ponad 1m miejsca na rośliny a im bliżej tuji tym szerzej. Płyta chodnikowa ma bok o szerokości 50cm.
Oczywiście, na moim rysunku tych roślin jest dużo za duuużo .
makadamia 17:04, 28 sie 2017

Jak płyta ma 60 cm, to faktycznie chyba da radę.

Myślę
zoja 18:54, 28 sie 2017

Dziwny pomysl Waszych eM moj mysli nad oslanianiem sie - sadzi tuje... Nieznany mi zwyczaj
Skoro tak Twoj chce to warto - powodzenia
mrokasia 19:04, 28 sie 2017

Może Twój eM nie ma takiego sąsiada
zoja 19:14, 28 sie 2017

mrokasia napisał(a)
Może Twój eM nie ma takiego sąsiada

Fakt, nie ma.
Makao_J 20:03, 28 sie 2017

makadamia napisał(a)

Zoju, też w pierwszej chwili pomyślałam: "co? ławeczka z widokiem na podjazd?! bez sensu!". A potem przemyślałam sprawę i stwierdziłam, że to chyba jakaś męska rzecz, której my, kobiety, nie pojmujemy.

Moj małżonek, jak go odwiedzi kolega, albo się z sąsiadem rozgada, to zawsze stoją na podjeździe i gadają. Nawet jak jest zimno, to wolą wypić "coś" na rozgrzewkę przy skrzynce gazowej, niż wejść do domu albo przejść na taras.
Więc stwierdziłam, że trzeba im będzie ławeczkę kupić i na podjeździe postawić, żeby przynajmniej nie musieli gadać na stojąco

coś w tym jest. U mnie też stoją przed bramą. Za to jak kobiety się spotykają to na tyły na krześle usiąść.
Makao_J 20:05, 28 sie 2017

Widzę planowanie u Ciebie jak i u mnie.
Chciałabym pomóc ale wiesz...ja sama teraz w rozterce jestem. Coś tam rozrysowałam i czekam na kolejną krytykę
Gruszka_na_w... 20:10, 28 sie 2017

makadamia napisał(a)

Zoju, też w pierwszej chwili pomyślałam: "co? ławeczka z widokiem na podjazd?! bez sensu!". A potem przemyślałam sprawę i stwierdziłam, że to chyba jakaś męska rzecz, której my, kobiety, nie pojmujemy.

Moj małżonek, jak go odwiedzi kolega, albo się z sąsiadem rozgada, to zawsze stoją na podjeździe i gadają. Nawet jak jest zimno, to wolą wypić "coś" na rozgrzewkę przy skrzynce gazowej, niż wejść do domu albo przejść na taras.
Więc stwierdziłam, że trzeba im będzie ławeczkę kupić i na podjeździe postawić, żeby przynajmniej nie musieli gadać na stojąco

U mnie jest taka ławeczka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
jolanka 21:07, 28 sie 2017

Takie ławeczki na froncie to fajna rzecz A najlepiej przed płotem
A poważniej, dobrze to będzie wyglądało, tylko rzeczywiście oby nogi w rabatach nie stały
Moj eM by wszystko zaslonił, ja odwrotnie, lubie przestrzeń