Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

jolanka 13:43, 31 lip 2019

mrokasia napisał(a)
A właśnie a'propos drzew - szukam jakieś fajnej odmiany sosny, raczej kolumnowej. Widziałam piękne sosny na jednej posesji, ale nie miałam jak zapytać o odmianę. Wąskie, strzeliste, cudne. Czy to mogły być sosny bośniackie Satelite???

Albo Piramidalis, to sosna czarna kolumnowa. Rośnie dosyć wysoko acz wąsko Ładna jest, mam ją obok wiśni Pisardi.
tulucy 15:57, 31 lip 2019

Ja mam jakieś dwie, ale nie pamiętam nazwy, a nie wiem, czy mam przywieszki jeszcze.
Kasya 18:54, 31 lip 2019

mrokasia napisał(a)
A właśnie a'propos drzew - szukam jakieś fajnej odmiany sosny, raczej kolumnowej. Widziałam piękne sosny na jednej posesji, ale nie miałam jak zapytać o odmianę. Wąskie, strzeliste, cudne. Czy to mogły być sosny bośniackie Satelite???

Ja bardzo lubie sosny, szczególnie takie miekkoigielne
Popatrz na rozne wejmutki albo gęstokwiatowe

Tez bym chętnie przyłączyła sąsiadujące nieużytki...ale nierealne
kwartet 22:18, 31 lip 2019

Ku pamięci mi się podobają.
Świecznic nie nalezy spisywać na straty ,u mnie całkiem wydawałobysię w jednym roku ukatrupione pięknie odbiły w następnym.Niestety jak się chce mieć kwiaty nie można dopuszczać do przesuszenia i w pełnym cieniu słabiej kwitną albo wcale.
Ja w tym roku prawie zasuszyłam świerzo posadzonego leszczynowca, prawie wszystkie liście mu uschły(to te niedziałające podlewanie)zaczełam lać z węża i teraz jest pięknie oliściony ,grabki dadzą radę to twardziele są.
Widzę że odbieracie chleb brukażom.
Działania na szerokim foncie coraz bliżej ,oj będzie się działo.
Toszka 22:35, 31 lip 2019

Kasiu, pamiętasz u mnie wąską, ciemnozieloną sosnę o dłuższych igłach?
Jesli nie pamiętasz to znaczy, że to wąska sosna i może o taką właśnie ci chodzi
mrokasia 13:00, 02 sie 2019

April napisał(a)
Ja mam bośniacką Satelite w przedogródku, rośnie baaaaaardzo powoli

I jeszcze jedno, ona nie jest gęsta, taka przestrzenna raczej.

Gęste fajne to Fastigiata albo Piramidalis

jolanka napisał(a)

Albo Piramidalis, to sosna czarna kolumnowa. Rośnie dosyć wysoko acz wąsko Ładna jest, mam ją obok wiśni Pisardi.

Muszę sobie zatem zapisać tę Piramidalis i oblukać w szkółkach, dzięki dziewczyny .

tulucy napisał(a)
Ja mam jakieś dwie, ale nie pamiętam nazwy, a nie wiem, czy mam przywieszki jeszcze.

No, to bez nazwy to ciężko...

Kasya napisał(a)

Ja bardzo lubie sosny, szczególnie takie miekkoigielne
Popatrz na rozne wejmutki albo gęstokwiatowe

Tez bym chętnie przyłączyła sąsiadujące nieużytki...ale nierealne

Z sosen to ja kojarzę tylko te zwyklasy i kosodrzewinę .
Nic to, będę musiała kupować oczami .
A jeśli chodzi o przyłączanie nieużytków - dla mnie też przez długi czas było to nierealne .

Toszka napisał(a)
Kasiu, pamiętasz u mnie wąską, ciemnozieloną sosnę o dłuższych igłach?
Jesli nie pamiętasz to znaczy, że to wąska sosna i może o taką właśnie ci chodzi

Iwona, oczywiście że nie pamiętam tej sosny, w końcu byłam u Ciebie tylko raz i to dawno temu. Muszę Cię ponownie odwiedzić, co Ty na to?
mrokasia 13:05, 02 sie 2019

kwartet napisał(a)
Ku pamięci mi się podobają.
Świecznic nie nalezy spisywać na straty ,u mnie całkiem wydawałobysię w jednym roku ukatrupione pięknie odbiły w następnym.Niestety jak się chce mieć kwiaty nie można dopuszczać do przesuszenia i w pełnym cieniu słabiej kwitną albo wcale.
Ja w tym roku prawie zasuszyłam świerzo posadzonego leszczynowca, prawie wszystkie liście mu uschły(to te niedziałające podlewanie)zaczełam lać z węża i teraz jest pięknie oliściony ,grabki dadzą radę to twardziele są.
Widzę że odbieracie chleb brukażom.
Działania na szerokim foncie coraz bliżej ,oj będzie się działo.

Ku pamięci dziękują .
Świecznicy nie wywalam, dam jej jeszcze jedną szansę, skoro potrafi odbić .
Leszczynowca ususzyłaś? Ty na tej swojej mokrej glinie??? Niemożliwe... A grabki odbijają, choć do oliścienia im daleko...ale dbam o podlewanie bardzo.
mrokasia 13:10, 02 sie 2019

Dziś wstąpiłam do wypożyczalni sprzętu ogrodniczego, by rozpoznać dostępne zasoby i przeliczyć potrzebne środki pod kątem działań na nowej działce. Pan zaprezentował sprzęt, doradził odpowiedni po czym po pierwsze niezmiernie zdziwił się, że nie zamierzam całości spalić roundapem (pani, po co pani te korzenie) a po drugie nie rozumiał czemu chcę przemielić rębakiem cieńsze gałęzie i liście wycinanych lilaków i tuj (pani, nie lepiej to gdzieś wywieźć, choć do lasu?). Na informację, że chcę to zielone sobie skompostować na pryzmie do przyszłego roku popatrzył na mnie jak na debilkę.
Witki mi opadły.
Toszka 13:18, 02 sie 2019

Kasiu, cóż mogę ci napisać...życie... i brak uwagi pana na lekcjach biologii

Zapraszam, niestety dostępna będę w domu w drugiej połowie sierpnia...wyjeżdżam na reset od eMa yupiiii
TAR 13:21, 02 sie 2019

mrokasia napisał(a)

z waskich sosen to Pyramidalis (mam i bardzo je lubie), Fastigiaty (zielony wpadajacy w niebieski) i Green Tower (cudowne w ksztalcie walca)