Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 11:19, 06 sie 2019

April napisał(a)

Kasiu, myślałam że hosta "już nie moja" bo masz teren do obsadzenia. Może ci się przyda, nie będę cię ograbiać

Nie, nie, kochana, ona jest Twoja, chyba że jej już nie chcesz - to co innego .

April napisał(a)
A borówki u mnie w tym roku porażka. Nie wiem co, niby zasilane, podlewane, a niektóre krzaki nie owocują wcale. Inne mają małe owocki. Może się zestarzały?

no właśnie, trochę się tego boję, że dużo zachodu a wynik niepewny...
tulucy 11:53, 06 sie 2019

Przycinać je trzeba jak każde inne owocowe...
eVka 12:06, 06 sie 2019

Ja bardzo polecam borówki mam 5 krzaków i jestem bardzo zadowolona. Przygotowałam je wg wytycznych uprawiających borówki, czyli głęboki wykop min. na 80 cm, mnóstwo wysokiej jakości torfu kwaśnego (nie z marketów), siarka, kora przekompostowana, mączka granitowa, ziemia rodzima. Dużo wody i ściółkuję co roku mieszanką torfu kwaśnego i korą przekompostowaną. Dużo wody, trzeba pamiętac podlewaniu. Mam mnóstwo pysznych owoców a ich wielkośc zależy od odmiany bo każdą mam inną
mrokasia 12:11, 06 sie 2019

tulucy napisał(a)
Przycinać je trzeba jak każde inne owocowe...

nauczysz mnie chyba?
mrokasia 12:11, 06 sie 2019

effka napisał(a)
Ja bardzo polecam borówki mam 5 krzaków i jestem bardzo zadowolona. Przygotowałam je wg wytycznych uprawiających borówki, czyli głęboki wykop min. na 80 cm, mnóstwo wysokiej jakości torfu kwaśnego (nie z marketów), siarka, kora przekompostowana, mączka granitowa, ziemia rodzima. Dużo wody i ściółkuję co roku mieszanką torfu kwaśnego i korą przekompostowaną. Dużo wody, trzeba pamiętac podlewaniu. Mam mnóstwo pysznych owoców a ich wielkośc zależy od odmiany bo każdą mam inną

jakie masz odmiany??? którą polecasz?
zakrywasz siatką przed ptaszorami?
April 12:24, 06 sie 2019

Kasiu, no chcę hostę jak mogę nie chcieć takiej pięknoty

A borówki w tym roku takie słabe. Inne lata, nie mogliśmy przejeść z pięciu krzaków. Ponieważ u mnie gleba do kitu, a raczej jej brak, to może po prostu wygłodniałe. Nie wiem tylko czy mi się chce walczyć od nowa i sadzić.
Toszka 12:39, 06 sie 2019

April, borówki musza mieć stałe nawadnianie i najlepiej dać mikoryzę do nich (w żelu). Nawozić obornikiem końskim i ściółką jak dla rodków.
Magara 21:41, 06 sie 2019

Kasia, borówka to super plan, głównie dlatego, że pomysł nie był Twój a Szanownego Małżonka to może być niepowtarzalny moment w Waszym związku
ja miałam gorzej, bo pomysł z borówką był mój, a potem dopiero "się" okazało, że borówka wymaga wilczych dołów zapełnionych w znacznej części torfem, który trzeba nakopać bo ten ze sklepu jest do bani
chciałam już rezygnować i kupione sadzonki na kompost przeznaczyć ale ostatecznie się udało i krzaczki siedzą w gruncie
jakie będą efekty nie wiem, ale patrzę na wielkie krzaczory borówki u sąsiadów (posadzone kilka lat temu zgodnie ze sztuką) i nadzieja we mnie jest
co tu dużo mówić, borówka z własnego krzaka smakuje lepiej, a że ja osobiście jestem w stanie w sezonie żywić się wyłącznie borówką to i względy ekonomiczne mówią "SADŹ"
a z podlewaniem dziewczyny słusznie mówią - ona wypić to lubi i musi, nałóg jakich mało, gorszy ochlejus niż brzoza

Magleska 21:53, 06 sie 2019

ja też polecam borówki duży dół ,dużo dobrego torfu i podlewanie mam 3 krzaczki -które znowu muszę przesadzić ,ale owoców miały mnóstwo 2 przepyszne wielkie ,a jedna jakaś dziwna odmiana mniejsze i kwaśne -dziewczyny kazały się pozbyć ,ale jeszcze dam jej szansę -tylko porządniej przygotuje podłoże
tulucy 22:37, 06 sie 2019

Ja mam kilka rożnych odmian, brałam ze względu na rozciągnięcie owocowania, one zaczynają na początku lipca, kończą we wrześniu prawie, można dobrać.
https://poradnikogrodniczy.pl/jakie-sadzonki-borowki-amerykanskiej-wybrac-do-ogrodu.php
Mam z tych, co pamiętam, to Bluecrop, Spartan i chyba Duke. Elliott też do mnie coś mówi