Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mała działka - wielkie nadzieje

Mała działka - wielkie nadzieje

Kasia_CS 21:21, 26 cze 2018

Aniu, pytalaś u mnie o różowego przetacznika - mój jest odmiany Pink marshmallow Bardzo fajny - polecam! z innymi różowymi nie mam doświadczenia, to nie podpowiem..
mrokasia 21:24, 26 cze 2018

Aniu, byłam dziś w Duchnicach u Szymanowskiego i nie ma jeżówek, które Cię interesują.
Annak 23:24, 15 lip 2018

Ewuniu (Anda) mam problem. Wydaje mi się, że coś źle pomierzyłam z tą rabatą przy tujach. Posadziłam hortensje i przed nimi żurawki. Hortki między sobą w odl. 1,2 m., od hortek do żurawek jest 40 cm. Czy sądzisz, że między hortkami i żurawkami da się wsadzić jeszcze te rośliny, które mi zaplanowałaś? Wydaje mi się, że jakoś tak mało miejsca zostało Niestety żurawki kupowałam na raty, najpierw kupiłam cherry cola, a wczoraj ich nie było, więc w pośpiechu, bo deszcze lał i eM marudził kupiłam jakieś takie, o których nawet wcześniej nie czytałam. I nie podobają mi się, bo są jakieś takie rozlazłe, rozczochrane.
Zerknij na plan (str. 33) i podpowiedz coś sensownego, bo nie wiem co dalej robić
Pozdrawiam serdecznie
Może te żurawki jeszcze odsunąć od hortensji?

Na tym zdjęciu te brzydactwa żurawkowe jestem nimi zawiedziona totalnie

Odległość hortek od tuj. Może za duża?
Annak 23:31, 15 lip 2018

Kupiłam też liatrę, podziwiałam je u wielu z Was, więc mam też. Ciekawe czy jej się u mnie spodoba
Annak 23:45, 15 lip 2018

Mam tez 4 ostróżki, posadziłam je wczoraj między jednym deszczem a drugim ... Nie jestem pewna, czy to ich docelowe miejsce, ale jak już są, to najwyżej je przesadzę

A hortki, które w ub. tygodniu kupiłam już mają kwiaty i dużo pąków
Anda 01:23, 16 lip 2018

Annak napisał(a)
Ewuniu (Anda) mam problem. Wydaje mi się, że coś źle pomierzyłam z tą rabatą przy tujach. Posadziłam hortensje i przed nimi żurawki. Hortki między sobą w odl. 1,2 m., od hortek do żurawek jest 40 cm. Czy sądzisz, że między hortkami i żurawkami da się wsadzić jeszcze te rośliny, które mi zaplanowałaś? Wydaje mi się, że jakoś tak mało miejsca zostało Niestety żurawki kupowałam na raty, najpierw kupiłam cherry cola, a wczoraj ich nie było, więc w pośpiechu, bo deszcze lał i eM marudził kupiłam jakieś takie, o których nawet wcześniej nie czytałam. I nie podobają mi się, bo są jakieś takie rozlazłe, rozczochrane.
Zerknij na plan (str. 33) i podpowiedz coś sensownego, bo nie wiem co dalej robić
Pozdrawiam serdecznie
Może te żurawki jeszcze odsunąć od hortensji?

Na tym zdjęciu te brzydactwa żurawkowe jestem nimi zawiedziona totalnie

Odległość hortek od tuj. Może za duża?

Hej Aniu, jestem jeszcze nie jestem na urlopie, po prostu nie mam czasu

Od hortek wszelkie odleglosci do bylin to min. 50cm. Tak wiec jesli chcesz posadzic cos pomiedzy zurawkami i hortkami, to zurawki musialyby byc odsuniete od nich min. 80cm.
Nie musisz koniecznie sadzic czegos pomiedzy hortkami a zurawkami. Mozesz sadzic byliny pomiedzy hortkami.
Odleglosc od hortek do tuj powinna byc dosc duza, zebys mogla swobodnie ciac tuje.

Zurawki w przyszlym sezonie na pewno beda o wiele ladniejsze. Te brzydkie liscie mozesz przyciac nawet i teraz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
asiak 07:30, 16 lip 2018

Aniu, hortensje pięknie już kwitną Tak jak Ewuś pisała, odległości muszą być spore. Ja sadziłam za gęsto i teraz latam i przesadzam Sadzimy małe, młode roślinki i wydaje się nam, że mają sporo miejsca. A w przyszłym roku się rozrosną i tworzy się busz
Annak 18:02, 16 lip 2018

Anda napisał(a)

Hej Aniu, jestem jeszcze nie jestem na urlopie, po prostu nie mam czasu

Od hortek wszelkie odleglosci do bylin to min. 50cm. Tak wiec jesli chcesz posadzic cos pomiedzy zurawkami i hortkami, to zurawki musialyby byc odsuniete od nich min. 80cm.
Nie musisz koniecznie sadzic czegos pomiedzy hortkami a zurawkami. Mozesz sadzic byliny pomiedzy hortkami.
Odleglosc od hortek do tuj powinna byc dosc duza, zebys mogla swobodnie ciac tuje.

Zurawki w przyszlym sezonie na pewno beda o wiele ladniejsze. Te brzydkie liscie mozesz przyciac nawet i teraz

Ewuniu, dziękuję, że znalazłaś chwilę. Ja z planem w ręce chciałam robić tę rabatkę, a na nim były rośliny między hortkami i żurawkami, ale trudno, będę się starała posadzić co się da A między hortkami i tujami będę siać kosmosy, bardzo mi się u Ciebie podobały. Żurawki jeśli w przyszłym sezonie dalej będą takie rozlazłe to je gdzieś schowam, bo na tej rabacie mnie drażnią.
Uściski
Annak 18:18, 16 lip 2018

asiak napisał(a)
Aniu, hortensje pięknie już kwitną Tak jak Ewuś pisała, odległości muszą być spore. Ja sadziłam za gęsto i teraz latam i przesadzam Sadzimy małe, młode roślinki i wydaje się nam, że mają sporo miejsca. A w przyszłym roku się rozrosną i tworzy się busz

Asiu, teoretycznie to ja to wiem, ale sama pewnie jeszcze pamiętasz jak to jest, że chciałoby się już. Tymczasem dużo pustego pola jest między roślinami Normalnie siłą się powstrzymuję, bo wiem, że tak jest jak piszesz
Na szczęście teraz na tydzień wyjeżdżam, więc problem się odsunie w czasie
Asiu, przy okazji podpowiedz mi, jakie masz żurawki na słońcu, bo coś czuję, że te rozczochrane to będę gdzieś chować w mało widoczne miejsce i będą mi potrzebne nowe...
Twój ogród mnie niezmiennie zachwyca
asiak 21:15, 16 lip 2018

Aniu, na słoneczku mam Rio, Milan i Glitter. Nie zrażaj się tą rozczochraną żurawką. Ja część swoich sadziłam w zeszłym roku i też mi się nie podobały. Do tego stopnia, że chciałam je wyrzucić. W tym roku są ładne. One muszą się zadomowić. Obetnij im te klapnięte listki i na pewno jak zaczną rosnąć będą ładne.
Miło mi, ze podoba Ci się u mnie U Ciebie też będzie ślicznie, tylko trzeba troszkę czasu