Najwyższy czas się doszkolić w tym temacie, ale jakiś strach przed tym cięciem róż we mnie siedzi.
Asia dzieliłam i tu akurat nie ma się czego bać. Ja odrywałam kłącza o długości 10-15 cm od czuprynki z liśćmi i nie patrzyłam czy są jakieś korzonki czy nie. Takie sadzonki dawałam prosto w ziemię i regularnie podlewałam. Przyjmują się prawie w 100 %. I tanim kosztem można się dorobić sporej ilości sadzonek.
Nawet w poniedziałek sadziłam pod blokiem, to ci jutro zrobię fotkę jak wyglądają po posadzeniu.
Gosia z chęcią obejrzę fotki. Jak tylko pogoda się ogarnie to chcę przesadzać i może coś podzielić.
Kiedyś od nich odkrywałam piętki takie małe i rosły. (oddałam mamie do ogródka) ale teraz to całe kępy chcę ruszyć i podzielić.
Moze jak juZ ruszę to będę wiedziała co i jak
I ta przestrzeń dookoła, super sprawa. Teraz tylko potrzeba słoneczka, a trudno się go coś doczekać.
Asia bodziszek posadzony przed blokiem. z przodu sadzony wcześniej tydzień temu w piątek, ale sadzonki czekały w reklamówce od niedzieli (miały jechać do mamy).
Te ładniejsze posadziłam w poniedziałek z sadzonek przywiezionych w niedzielę. Jest różnica, ale i te i te są żywe.
Jeszcze posadziłam turzycę Ice Dance jako obwódkę po drugiej stronie. Planuję zagospodarować cały kawałek aż do cisów. Wymyśliłam, że dosadzę drugi rząd turzycy, a za nią zwykłe różowe jeżówki i przy cisach rosplenice. Będzie na każdą porę roku.
No niestety pogoda na razie nie rozpieszcza. Miałam przycinać róże, ale wczoraj było tak paskudnie, że nie pojechaliśmy.
Choć jak patrzę dookoła, to co raz więcej zielonego na drzewach i krzewach.
Bodziszek to super pomysł, ale ja Ice Dance się pozbywam bo ekspansywne. Jak chcesz to Ci pokażę fotkę z wykopòw
Osobiście zamieniłam ID na delikatniejszą i bardzo podoną( miałam sadzonkę od Sylwi) i mniej agresywną bo rośnie kępowo.
Napisz jak chcesz fotki w tym temacie.
Może wyraźnie nie napisałam wcześniej, ale to też skwerek pod blokiem. Na razie zostanie Ice Dance, bo to takie miejsce gdzie pieski wbiegają i podsikują. A poza tym mam jej u siebie pod dostatkiem, więc w razie jakichkolwiek braków łatwo będzie uzupełnić dziury. Zobaczę w sezonie.