Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

anabuko1 14:58, 13 paź 2024

Gosialuk napisał(a)
Szarobródek syberyjski

Memory

Obiedka

Molinie nn

Piękne te twoje trawy.
Memory zachwyca.
Bardzo ładna ta obiedka i takie szerokie ma listki. To z wieloletnich traw ?
kasiab 15:04, 13 paź 2024

Gosiu jakiej wysokości u Ciebie jest memory bez kwiatostanów? Moja to jakaś taka sierota niska (tak mi się wydaje)
Urszulla 20:22, 13 paź 2024

Mam te molinie, są tak spektakularne a obiedka niezła, takiego rozmiaru jeszcze nie widziałam. U mnie się sieje masowo w miejscu gdzie rośnie, siewki przesadzałam w inne miejsca. Ale jest wąska i pionowa.Sieje się jak te brązowe trawy, które nawet jak usuniesz to po latach z nasion w ziemi kiełkują
Margo2 10:06, 14 paź 2024

Zazdraszczam miejsca na miskanty.
U mnie niestety nie ma na nie miejsca. Chyba, że przejdę tylko na trawy
Dziwię się, że runianka nie chce się rozrastać.
Mam posadzoną w całkowitym suchym miejscu i daje ładnie radę.
Gosialuk 20:14, 14 paź 2024

Agatorek napisał(a)
Wreszcie fotki!
Spektakularną masz jesień. Przebarwiające się rośliny doskonale się wpisują w leśny klimat

Aga fotek faktycznie brakowało ostatnio - jakoś nie miałam weny.
Liczę jeszcze na ładną pogodę w październiku - trzeba też zadbać o wiosnę i posadzić narcyzy.

anabuko1 napisał(a)
Przepiękne te kadry z szerokim widokiem ogrodowym.
I te drzewa wielkie i te trawy bujne, rozrośnięte i cudnie teraz przebarwiające się.

Dojrzałe ci ten ogród migiem.
Przyjemnie się po nim spaceruje choćby i wirtualnie

Zastane duże drzewa robią robotę.
Ania brakowało cię ostatnio na forum, ale doczytałam, że wyżywałaś się artystycznie. Po twoim ogrodzie też pospacerowałam wirtualnie, a i na wernisaż się załapałam.
anabuko1 napisał(a)

Piękne te twoje trawy.
Memory zachwyca.
Bardzo ładna ta obiedka i takie szerokie ma listki. To z wieloletnich traw ?

Tak Aniu obiedka jest wieloletnia. Jednorocznych roślin nie sadzę.
kasiab napisał(a)
Gosiu jakiej wysokości u Ciebie jest memory bez kwiatostanów? Moja to jakaś taka sierota niska (tak mi się wydaje)

Kasiu jak będę na działce, to zmierzę. Ale na pewno ponad 1 m. Może miał za sucho w lecie?
Urszulla napisał(a)
Mam te molinie, są tak spektakularne a obiedka niezła, takiego rozmiaru jeszcze nie widziałam. U mnie się sieje masowo w miejscu gdzie rośnie, siewki przesadzałam w inne miejsca. Ale jest wąska i pionowa.Sieje się jak te brązowe trawy, które nawet jak usuniesz to po latach z nasion w ziemi kiełkują

Ula u siebie siewek obiedki nie zauważyłam. Mogłam je też wypielić na wiosnę, bo nad trawami to się tylko zastanawiam tam gdzie rośnie trzcinnik brachytrycha.
Prawdę mówiąc, to czasu mi brakuje aby przesadzić wszystko co mam w planach. Jeszcze sporo roślin rośnie w przechowalniku. Szkoda, że wrześniowe ciepełko się już skończyło.
Margo2 napisał(a)
Zazdraszczam miejsca na miskanty.
U mnie niestety nie ma na nie miejsca. Chyba, że przejdę tylko na trawy
Dziwię się, że runianka nie chce się rozrastać.
Mam posadzoną w całkowitym suchym miejscu i daje ładnie radę.

Gosia też się cieszę, że mam na nie miejsce. Memory na wiosnę powędruje na dolną łąkę. Jesienią zachwyca.
Runianka ma swoje kaprysy, ale chyba nie lubi zbyt zbitej, gliniastej gleby. Pamiętam, że u Asi Rojodziejowej też nie chciała rosnąć.

Z nowości, to rzutem na taśmę udało się w końcu położyć blachę na dachu. Spec z którym umawialiśmy się wiosną miał jakieś problemy na innych budowach i sprzedał robotę koledze. W ostatnie pogodne dni udało się przywieźć blachę i drewno.

A dziś robota zakończona. Jutro jadę oglądać. Przy okazji posadzę hortensje krzewiaste, które zabrałam od mamy.
Wcześniej mieliśmy dach pokryty gontem bitumicznym, takie "rybie łuski" i niestety wiatr je odrywał. Jakby przeciekło przed zimą, to byłby cały dach do wymiany.
Do wymiany poszły też taczki - u mnie niezbędny element wyposażenia. Ponieważ było po deszczu, to po naszej gliniastej drodze pchałam je pod górkę. Na ostatnich metrach koło było już tak oblepione, że nie mogłam upchać. Wstawiam zdjęcie na dowód.

Oblepionych gliną gumiaczków zapomniałam sfocić.

Kordina 21:15, 14 paź 2024

Postęp prac jest, fajnie, że Ci się udało z dachem, a co do gumiaczków - wierzę po obejrzeniu koła
kasiab 06:34, 15 paź 2024

Dzięki Gosiu! To moja mniej więcej tyle miała. Gracki obok bardziej okazałe są.

Współczuję czyszczenia gumiaków i taczki u mnie również glina na ogrodzie z tym, że jak przeryłam pod rabatę (jeszcze przed daniem dobroci) z 3 lata temu, tak gdy popadało to wciągnęło mi buta i nie mogłam go znaleźć
anpi 09:44, 15 paź 2024

Gosia, z jednej strony zazdroszczę Ci tej gliny, a z drugiej współczuję! Fajnie w niej rośnie wiele roślin, ale ugrzebanie i plewienie w niejłatwe nie jest.
Ostatnio znowu wiozłam 3 wiadra gliny od Agi( jak dobrze mieć ogrodowe koleżanki!), pod róże, które przesadzałam bo mojej leciutkiej ziemi wegetują.
sylwia_slomc... 09:47, 15 paź 2024

Przypomniałyście mi z Ulą, że chciałam podzielić molinie do łąki.... może jeszcze zdążę....
Urszulla 19:19, 15 paź 2024

Gosiu, fotki robocze są mile widziane, ale pod górkę w glinie nie zazdroszczę ja buty traciłam na wiosnę przy przesadzaniu róż ale to nic to Twojego terenu.