Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

ewsyg 16:42, 21 lis 2024

Przepiękny platan, olbrzymi. Też bardzo podobają mi się takie ogromne drzewa. Podobne widziałam w Kurozwękach.
Pozdrawiam.

Alicjo, ja również je widziałam.

Małgosiu, fajnie, że sadzisz drzewa owocowe. Ja na tej małej działce mam kilkanaście drzew owocowych. Niedawno dosadziłam jeszcze trzy. Jeżeli chodzi o osy, to przeżyłam szok, jak sprzątałam gród. Osy miały gniazdo w wazonie na kwiaty. Dobrze, ze już było chłodno i one były na wpół zamroczone.
Gosialuk 22:51, 21 lis 2024

Alija napisał(a)

Gosiu, dobrze doczytałaś, od dwóch lat nie byłam taka zaziębiona, dziwna kolejność objawów, najpierw dwa dni okropny ból gardła, potem dwa dni chrypa i duszności, a na koniec katar i ból głowy i cały czas kaszel, bez temperatury. Już jest lepiej, ale o ogródku mogę na razie zapomnieć.
Widzę, że działasz ostro, róże i drzewka owocowe, super. Gosia, ja mam u warzywniku różę pnącą, prawdopodobnie jest to Exelsa, poprzedniczka Super Exelsy, moja niestety nie powtarza kwitnienia, i czasem przemarza. Gdybyś jednak miała miejsce i chciała to służę sadzonkami.

Zdrówka Ci życzę i pozdrawiam.

Ja też pozdrawiam. Choróbsko prawie przeszło, jeszcze tylko trochę kataru zostało. Malowanie dokończone po tygodniowej przerwie. Szkoda, że nie umówiłyśmy się u mnie tym razem, ale zapraszam wiosną Z różami to zobaczę jak będzie po zimie. Zakopczykowałam je w sobotę i liczę, że trochę lepiej się sprawią niż w tym roku.

ElzbietaFranka napisał(a)
Gosiu dawno nie byłam a to z ciągłego niedoczasie. Przebywałam w różnych miejscach bo od 1,5 nie miałam kuchni zmieniałam meble. To wszystko mi się udzieliło. siedziałam albo na wsi albo w Wawie już nareszcie koniec mebelki zrobione.
Ta jesień mi bardzo szybko mineła. Była piękna to zauważyłam.
U nas bardzo sucho. Tylko mży na je pada.

Też w tym roku posadziłam sporo rumianki darowanej z dwóch miejsc. Dosyć ładnie rośnie.

Widzę, że sądzisz drzewka owocowe. Kordian czereśnia bardzo dobra. Ja na początku mojego ogrodowa nią posadziłam 3 drzewka jak zaczęły kwiaty wiosna marznąć zaniechałam uprawy.

U ciebie też piękne widoczki co rok będzie ładniej rośliny się rozrastają i tworzą większe plamy.

Pozdrawiam Gosiu

Elu zauważyłam, że mało cię było na forum, ale zwalałam to na upały i suszę. Były męczące, a jak jeszcze remont do tego, to już w ogóle. Te czereśnie, to tak za mną chodziły już parę lat, może się udadzą, bo bardzo lubię.
Na działce już chyba nic nie będę robiła, zresztą wszystko zależy od pogody. U mnie liście wcale nie grabione w tym roku i trawa na zimę też nie wykoszona. Trudno.
Twoją kolorową jesień podglądałam.
anpi napisał(a)

No, u nas to już zwyczaj! Bo nie pierwszy raz: Aga mi glinę, a ja jej na wymianę- podłoże popieczarkowe

Ania to na następne spotkanie parę wiaderek gliny ci naszykować?
basia3012 napisał(a)
Gosiu, chyba pierwszy raz jestem u Ciebie. Jakoś mi umknął Twój ogród. Mało mnie na forum, może dlatego.
Piękna jesień u Ciebie. Ale Twój ogród to jak park, ogromny park. Trawy teraz kołyszą się i falują. Wyobrażam sobie jak jest pięknie tam spacerować.

Witaj Basiu
Mnie też mniej na forum. Sezon zamknięty. No może jeszcze nie do końca, bo właśnie uprzytomniłam sobie, że jeszcze jednej róży nie obsypałam kompostem.
Trawy są piękne jesienią i dlatego je lubię.
Mój ogród na pewno różni się od innych, ale parkiem bym go nie nazwała. W sumie to łąki też nie przypomina. Spacerować jednak jest przyjemnie, na forum tego nie sposób przekazać, ale ptaków jest mnóstwo, więc dalej zapraszam do spacerów choć tylko wirtualnych.

ewsyg napisał(a)

Alicjo, ja również je widziałam.

Małgosiu, fajnie, że sadzisz drzewa owocowe. Ja na tej małej działce mam kilkanaście drzew owocowych. Niedawno dosadziłam jeszcze trzy. Jeżeli chodzi o osy, to przeżyłam szok, jak sprzątałam gród. Osy miały gniazdo w wazonie na kwiaty. Dobrze, ze już było chłodno i one były na wpół zamroczone.

Z drzewami owocowymi to dopiero się okaże jak będzie. Mam nadzieję, że się uda, bo czereśnie to moje ulubione owoce. To też miałaś Ewo nieprzyjemną przygodę z osami. Byłam u ciebie i widziałam budowę. Pewnie teraz cała koncepcja ogrodu ci się posypała.

anpi 20:47, 08 gru 2024

Hej Gosiu! Kajam się za niewysłane nasionka ostróżeczek, ale jestem uziemiona w domu. Ostatnio mam za dużo podopiecznych Do tego dołączyły się różne inne problemy i głowa na to wszystko mała i czasu na wszystko brak
Mam tyle ze wszystkim zaległości, że nie wiem jak się ogarnę do Świąt, bo kumulacja zdarzeń się nie skończyła, a dodatkowo mają nam okna wymieniać podobno w przyszłym tygodniu w domu, więc bajzel dodatkowy mi się szykuje

Gosialuk 06:47, 09 gru 2024

Nie przejmuj się Aniu. W przyszłym roku nadrobimy to niedopatrzenie. Teraz czas dla rodziny.
Ja się szykuję na spotkanie z Wami w Nałęczowie. To pamiętaj wtedy o mnie. Pozdrowienia dla rodziny.
Gruszka_na_w... 12:21, 09 sty 2025

Fajnie się robi, kiedy można już snuć marzenia o nowym sezonie. Dzień już dłuższy o 20 minut.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kordina 12:25, 09 sty 2025

Co tam Gosiu u Ciebie? Minął równy miesiączek od Twojego ostatniego wpisu
Wszystkiego dobrego i zdrowia i sił
Alija 14:16, 09 sty 2025

Gosiu, wszystkiego dobrego i dużo zdrówka na cały rok, nowych pomysłów ogrodowych i dużo sił na ich realizację.
Pozdrawiam serdecznie.
Gosialuk 21:04, 11 sty 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Fajnie się robi, kiedy można już snuć marzenia o nowym sezonie. Dzień już dłuższy o 20 minut.

Przebiśniegi wystawiają kiełki, dzień dłuższy i do wiosny coraz bliżej.
Już zaczęłam przeglądać nasiona.

Kordina napisał(a)
Co tam Gosiu u Ciebie? Minął równy miesiączek od Twojego ostatniego wpisu
Wszystkiego dobrego i zdrowia i sił

Wszystko dobrze Bożenko.
Święta i Nowy Rok spędzałam rodzinnie. W zeszłym tygodniu byłam zobaczyć co tam słychać na działce i zrobiłam parę zdjęć. Tylko z tarasu, bo wiało wtedy okrutnie.

Alija napisał(a)
Gosiu, wszystkiego dobrego i dużo zdrówka na cały rok, nowych pomysłów ogrodowych i dużo sił na ich realizację.
Pozdrawiam serdecznie.

Alicjo dziękuję. Planów mam całe mnóstwo i na pewno nie wszystkie będą zrealizowane.
Na ogrodowisku już taki przedwiosenny ruch się zrobił. Nie tylko ja planuję nowy sezon.
Pamiętaj, że zaproszenie jest cały czas aktualne.

Wstawię kilka fotek Noworocznych z Rzeszowskiego Rynku.
Choinka zmieniała się kolorystycznie.

Karoca czekała na Kopciuszka.

Studnia na rynku

Można było zapozować.

Gosialuk 21:14, 11 sty 2025

Chciałam jeszcze wstawić fotki z działki, ale coś nie mogę ich przegrać z aparatu. Cdn. pewnie jutro.
Joku 12:23, 12 sty 2025

Pozdrawiam w Nowym Roku życząc duuuużo dobrego. Wyczytałam o czereśni, to też mój ulubiony owoc. Wahałam się długo, całe 10 lat czy posadzić na moim niewielkim areale. Posadziłam dwa lata temu, jeszcze owoców się nie doczekałam.