Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Urszulla 10:24, 11 lut 2025

Gosialuk napisał(a)

Ula też mam zamiar sypać i to od marca, tak jak Dagmara pisała u siebie. Pierwiosnek od Ciebie zakwitł. Ten biały. Tylko jeden był taki wyrywny.

W sobotę byłam się trochę przewietrzyć i zobaczyć czy nic się nie podziało na działce. Zdjęć nawet nie zrobiłam, bo po 16 tej już skończyłam cięcie.

Gosiu, bardzo się cieszę że zakwitł ja go uwielbiam, daj się mu rozrosnąć przez 2 sezony to Cię jeszcze zaskoczy. U mnie najładniej kwitną od południoej strony jeżeli latem są zasłonięte przed palącym słońcem lub w półcieniu, gdy mają tylko słońce od zachodu.

Ja też zaczęłam cięcie drzew, bo pełno wilków po moich działaniach odnowy jabłoni sprzed 2 sezonów. I ciągle się dokształcam z cięcia. Pozdr.
Gosialuk 22:19, 06 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mężowi życzę udanej rehabilitacji i szybkiego powrotu do formy, a Tobie sporo cierpliwości.

Już prawie miesiąc, a jeszcze pewnie ze dwa miesiące to potrwa. Za życzenia ślicznie dziękuję.
Urszulla napisał(a)

Gosiu, bardzo się cieszę że zakwitł ja go uwielbiam, daj się mu rozrosnąć przez 2 sezony to Cię jeszcze zaskoczy. U mnie najładniej kwitną od południoej strony jeżeli latem są zasłonięte przed palącym słońcem lub w półcieniu, gdy mają tylko słońce od zachodu.

Ja też zaczęłam cięcie drzew, bo pełno wilków po moich działaniach odnowy jabłoni sprzed 2 sezonów. I ciągle się dokształcam z cięcia. Pozdr.

Ula ja się rozpędziłam z cięciem gałęzi i teraz mam masę sprzątania. A pasowałoby już trawy wycinać. No cóż najbliższą sobotę przewiduję na dokończenie cięcia. A potem jak pogoda pozwoli będę działać przy drobniejszych roślinkach. Na szczęście u mnie dużo cebulowych nie ma, więc nie zadepczę.
Wstawię teraz trochę fotek, bo po wizycie kontrolnej u ortopedy urwałam się na działkę.

Gosialuk 22:22, 06 mar 2025

Bergenie leżą plackiem.

Molinie też

Ślazówki się budzą

Dziewanny mają olbrzymie rozety. Ciekawa jestem jak zakwitną, bo to zeszłoroczne wysiewy.

Gosialuk 22:28, 06 mar 2025

Tyle gałęzi nacięłam. To część urobku.

A tak podcięłam dęba, o którym w zeszłym roku pisałam. On i tak mocno na jedną stronę idzie, bo inne drzewa mu miejsca nie dają.

Wyszły przebiśniegi
Gosialuk 22:34, 06 mar 2025

Ciemierniki u mnie mają po zimie mocno poniszczone liście przez zimne wiatry, ale pąki są jeszcze schowane i czekają na swój moment. Podsypałam im w tym roku skorupek.

A jeszcze posadziłam forsycję, której mama chciała się pozbyć. Ale fotki już nie mam.
Koniec.

anpi 22:50, 06 mar 2025

Gosia, podziwiam Cię za cięcie! Masz parę kobieto! Czym to robisz? Masz piłę na wysięgniku?
Magara 23:06, 06 mar 2025

Gosia, i u Ciebie wiosna I widoki nieskalane niczym złym
Na pocieszenie - u mnie też masa cięcia a bergenie też leżą plackiem
Mamy dopiero marzec - ja wiosnę ogłaszam w kwietniu Marzec to miesiąc porządków i ciężkiej tyrki
antracyt 06:26, 07 mar 2025

Z tych resztek po cięciu mogłabyś całkiem spory naturalistyczny płot - suchopłot skonstruować
Moje dziewanny też w tym roku spore. Zaczeły w końcu wysiewać się same i niektóre trafiając na wyjątkowo żyzne miejscówki poszły w zielone.
Monia81 07:48, 07 mar 2025

Magara napisał(a)

Mamy dopiero marzec - ja wiosnę ogłaszam w kwietniu Marzec to miesiąc porządków i ciężkiej tyrki

Bardzo dobrze napisane Gosia miałaś tego cięcia sporo, widoczki masz cudne a bergenie u mnie też leżą, w sumie zawsze tak wyglądają po zimie, kiedyś się podniosą.
Ulina 21:10, 07 mar 2025

Gosiu, ładnie posprzątałaś a cięcie niezłe, masz rozdrabniacz do gałęzi?

Co do molinii co roku mam to samo, dlatego lepiej jest je przyciąć przynajmniej na 30cm. Bo w pierwszym sezonie mi przewróciło z korzeniami i prawie straciłam jedną sadzonkę.
Bergenie u mnie też takie same.
Ciemierniki zmarzły, musisz na nie rzucać iglaste gałązki na zimę...chyba.
Dziewanny są świetne, podobnie zachowują się żeleźniki