Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

ElzbietaFranka 22:59, 18 sty 2025

Gosiu pozdrawiam
Byle do wiosny ♥️
Urszulla 17:05, 19 sty 2025

Masz rację Gosiu z tym wysiewem w gruncie. U mnie też nic nigdy nie wychodzi. W zeszłym roku ślimaki długo jadły wychodzące brunery, nie wiedziałam co się dzieje, myślałam że mają zbyt mokro i się nieprzyjęły po dzieleniu. Dopiero w maju czy czerwcu skończyło się podżeranie, jak już więcej roślin było. Żarłoczność ich po zimie jest niesamowita. Będę sypać wiosną ślimaks.
Margo2 14:59, 24 sty 2025

Gosialuk napisał(a)

Czytałam. Ja celuję w większe roślinki.

Gosia a ja uwielbiam takie maluchy. Jakoś mnie rozczulają

Kordina napisał(a)

O!! Ile i jakiej odmiany? Gdzie planujesz Małgosiu dla nich miejsce?

Kupiłam
Cyclamen coum „Christmas Tree Leaf Alba” - cyklamen dyskowaty
Cyclamen coum „Pink” - cyklamen dyskowaty różowy
Cyclamen coum „Rubrum” - cyklamen dyskowaty bordowy
Cyclamen hederifolium „Silver Leaf Alba” - cyklamen bluszczolistny srebrny biały

Planuję posadzić na tej nowej rabacie pod orzechem. Mam miejsce, które nie mają podlewania i im to bedzie pasowało.

Kordina 22:29, 24 sty 2025

Margo2 napisał(a)
...Kupiłam
Cyclamen hederifolium „Silver Leaf Alba” - cyklamen bluszczolistny srebrny biały

O Ty Cyklameniaro obejrzałam wszystkie, szczególnie mnie urzekła odmiana bordowa
Teraz chcesz posadzić, jak ja swoje sadziłam w grudniu? Jak nie masz mrozu to sadź Gosiu, moje nadal wyglądają ślicznie, mam jakąś słabość do cyklemanów
Swoje kupiłam za 9 zeta sztuka, widzę, ze ceny wywindowały
Margo2 21:22, 03 lut 2025

Bożenko, uwielbiam cyklameny. Zresztą wszelkie wczesnowiosenne kwiaty. One tak cieszą. Nieważne, że trzeba się schylić, żeby je porządnie obejrzeć. Mimo wszystko dają troszeczkę koloru.
Nie posadziłam ich jeszcze. Zostawiłam osłonięte na tarasie.
Jakoś nie mam odwagi posadzić ich w zimną ziemię.
eda 14:18, 04 lut 2025

Ciekawie wątek nazwałaś zajrzałam się przywitać jak tam twoja przed wiosna
macham Gosiu.
sylwia_slomc... 18:56, 04 lut 2025

O i zimą też już ogród widać
ElzbietaFranka 17:31, 10 lut 2025

Było widać i u mnie ogród, ale dwie noce ok -8. Więc wegetacja zatrzymana.
Nie ma co się ekscytować jeszcze nas wymrozi.
Pozdrawiam
Gosialuk 18:34, 10 lut 2025

Alija napisał(a)
Gosiu, u taty nie zrobię różanki, bo pewnie zdecydujemy się na sprzedaż tego domu.
Poddałam się i zamówiłam kilka róż i innych roślinek.

Ha, ha mnie też trochę po tych szkółkach internetowych nosiło, ale wybieram się na zakupy stacjonarne, więc się opamiętałam. Jeszcze trochę zaskórniaków muszę uzbierać.

ElzbietaFranka napisał(a)
Gosiu pozdrawiam
Byle do wiosny ♥️

Elu też czekam. Słoneczko coraz jaśniej świeci, więc już niedługo.

Urszulla napisał(a)
Masz rację Gosiu z tym wysiewem w gruncie. U mnie też nic nigdy nie wychodzi. W zeszłym roku ślimaki długo jadły wychodzące brunery, nie wiedziałam co się dzieje, myślałam że mają zbyt mokro i się nieprzyjęły po dzieleniu. Dopiero w maju czy czerwcu skończyło się podżeranie, jak już więcej roślin było. Żarłoczność ich po zimie jest niesamowita. Będę sypać wiosną ślimaks.

Ula też mam zamiar sypać i to od marca, tak jak Dagmara pisała u siebie. Pierwiosnek od Ciebie zakwitł. Ten biały. Tylko jeden był taki wyrywny.

Margo2 napisał(a)

Gosia a ja uwielbiam takie maluchy. Jakoś mnie rozczulają
Kupiłam

Planuję posadzić na tej nowej rabacie pod orzechem. Mam miejsce, które nie mają podlewania i im to bedzie pasowało.

Nawet tam pasują takie maluchy. Ładne są i z kwiatów i z liści.
Kordina napisał(a)

O Ty Cyklameniaro obejrzałam wszystkie, szczególnie mnie urzekła odmiana bordowa
Teraz chcesz posadzić, jak ja swoje sadziłam w grudniu? Jak nie masz mrozu to sadź Gosiu, moje nadal wyglądają ślicznie, mam jakąś słabość do cyklemanów
Swoje kupiłam za 9 zeta sztuka, widzę, ze ceny wywindowały

Bożenko twoje mini poletko cyklamenowe jest urocze.

eda napisał(a)
Ciekawie wątek nazwałaś zajrzałam się przywitać jak tam twoja przed wiosna
macham Gosiu.

U mnie przedwiosnę zwiastuje pierwiosnek od Uli i ciemiernik, który zakwitł jednym kwiatkiem. Reszta ciemierników ma pąki jeszcze mocno stulone. Śniegu nie ma.
sylwia_slomczewska napisał(a)
O i zimą też już ogród widać

Sylwia chyba jedyne śniegowe zdjęcia na całą zimę. Teraz po nim ani śladu, ale byłam w sobotę obejrzeć włości. Trochę najniższych gałęzi drzew poobcinałam. W sumie 2,5 godziny na świeżym powietrzu.

ElzbietaFranka napisał(a)
Było widać i u mnie ogród, ale dwie noce ok -8. Więc wegetacja zatrzymana.
Nie ma co się ekscytować jeszcze nas wymrozi.
Pozdrawiam

Staram się zdroworozsądkowo podchodzić do tematu. W lutym ma mrozić, w marcu też jeszcze nie za ciepło.

Poza tym jestem teraz trochę uwiązana w domu, bo em dość poważnie naderwał ścięgno Achillesa od strony łydki i na 6 tygodni ma nogę w szynie gipsowej. Potem but ortopedyczny i rehabilitacja, więc to trochę potrwa. Akurat do wiosny.
W sobotę byłam się trochę przewietrzyć i zobaczyć czy nic się nie podziało na działce. Zdjęć nawet nie zrobiłam, bo po 16 tej już skończyłam cięcie.
Gruszka_na_w... 20:28, 10 lut 2025

Mężowi życzę udanej rehabilitacji i szybkiego powrotu do formy, a Tobie sporo cierpliwości.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies