Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Motylogród

Motylogród

Margerytka40 21:38, 25 lut 2019

No to czekamy
Margerytka40 21:53, 25 lut 2019

Wycofuję się z pomysłu hortek pod magnolią, nie ma potrzeby robić tam sztucznego tłoku,lepiej by pod nią wyglądały hakonki i bodziszki, naparstnice można, orliki. A może udało by się przed pontyjkami te hortki? Gdyby azalie się rozrosły na hortki rzucały by trochę cienia. Ja tak mam zafiksowane na punkcie hortek, że aż mi szkoda, że z nich miałabyś zrezygnować. Można ewentualnie h. bukietowe wcisnąć. Jest cała masa niewysokich odmian, jeżówki nie wiem czy na kwaśnej, na pewno lilie niektóre.
Mariposa 22:13, 25 lut 2019

Bodziszki, naparstnice, hakonki, może i orliki - będą na pewno na różance, więc fajnie będzie je posadzić także po tej stronie.
Ja nie mam fiksacji na punkcie hortek, ale muszę przyznać, że są piękne, no i długo kwitną. Mówisz, że przed pontyjką? Muszę pomyśleć...
Margerytka40 22:13, 25 lut 2019

Tu poczytaj
Mariposa 22:41, 25 lut 2019

Już biegnę...
Zawilce japońskie mogą tam być! Zapomniałam o nich, a strasznie mi się podobały, jak pokazywałaś je w szkółce
I sasanki uwielbiam!
Margerytka40 22:49, 25 lut 2019

Tak byś musiała je wsadzić by cień azalii padał na nie jak najdłużej, to jeśli chodzi o h. ogrodowe. Bukietowe wytrzymają i w pełnym słońcu i w półcieniu więc w sumie bez różnicy gdzie. Na kwaśnej można poeksperymentować z bylinami. Niektóre rośliny potrafią zaskakująco się dostosować. Właśnie nie potrafię się pozbierać jak zobaczyłam w czasie poszukiwania na Twoją kwaśną inspirację gdzie lawenda rośnie na wrzosowisku! I to inspiracja z katalogu ZSP!
A i na kwaśną jeszcze piwonie
mirkaka 07:26, 27 lut 2019

Mariposa napisał(a)
Pochodziłam trochę po O, bo wszędzie szał planowania, poczytałam - no i chyba niewiele z moich pierwotnie proponowanych roślin zostanie - ostrokrzew woli kwaśniej, kalina duża i łapie mszyce, barbula długo brzydka. Do tego gdzieś przeczytałam, że dereń jadalny w czasie kwitnienia wydziela mało sympatyczny zapach mokrej psiej sierści. Nooo, załamka. Z resztą mogę się pożegnać, ale dereń musi być.
W końcu chyba pójdę w minimalizm i posadzę tam tylko róże, cisowe wykrzykniki i poduchy oraz trawy. Na wiosnę cebulowe pod trawy, trochę bylin niebiesko-fioletowych jako towarzystwo dla róż.
Absolutnie nie wiem, co mogłoby spajać wizualnie różankę i kwaśną. Poddaję się

Ja mam zasadową i ostrokrzewy rosną jak głupie.
A czy musi coś koniecznie spajać różankę i kwaśną ??
Pochodź trochę po moim ogrodzie, u mnie nic nie spaja, raczej są odgrodzenia ścieżkami.
mirkaka 07:30, 27 lut 2019

Mariposa napisał(a)

No właśnie, Gabi, 4 do 5m, mogę jej nie opanować na mojej pergoli

Mam ją na ścianie drewutni. Rośnie silnie, ale na razie mi to nie przeszkadza.
Miała pachnieć ale nie pachnie, to znaczy jak wsadzę nos to czuję, ale myślałam że będzie silny zapach wyczuwalny z odległości
mirkaka 07:34, 27 lut 2019

Mariposa napisał(a)

Myślę, że kolor tak, dominujący będzie jasny róż i kremowy, w towarzystwie niebieskości i fioletu, w mniejszości ciemny róż i żółty. Na kwaśnej azalie będą głównie w biało-różowych barwach, potem hortensje (chyba białe) i liliowce kremowe, ale co dać niebiesko-fioletowego?
No i trawy.

Pamiętaj że te rośliny kwitną o różnych porach roku, gdy kwitną róże to rh i azalie już kończą. Hortensje jeszcze z różami mogą się spotkać ale na pewno nie z rh i azaliami
mirkaka 07:52, 27 lut 2019

Mariposa napisał(a)

Ewo, ciemnozielone kółka to borówki, jasnozielone - to trawy (hakone i trzciniki lub ostnica Pony Tails), jasnoróżowe kółka to rododendrony i azalie japońskie, niebieskie to hortensja You&Me, przy hortensjach dam jeszcze 2 krzaczki pierisów Debutante (dadzą trochę cienia hortensjom).

Hortensje daj przed rh i azalie bo nie urosną wysokie, a rh i azalki tak