Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

vita 18:59, 13 lis 2012

Gabriela napisał(a)
Bodziszek kwitnący w czerwcu, ten sam którego liście są na fotkach wyżej. Ktoś wie może co to za odmiana?

Obiecuję sobie przyswoić bodziszki, nie od dziś. Póki co, gatunki na znacznikach, w dodatku przy bodziszkach! Tuż za nim rośnie przetacznik? Tych też się uczę i gromadzę. Wysoki, jak na przetacznika, a może się mylę? Gabrysiu, fotki z ciepłego dnia, na tarasie radośnie mnie nastroiły.
Gabriela 20:08, 13 lis 2012

To na 100 % nie jest bodziszek łąkowy. Łąkowy jest jasnoniebieski, prawie błękitny, a ten ma zdecydowany, intensywny, niebieski odcień i jest większy od łąkowego. Udało mi się go podzielić, ale nieoczekiwanie w tym roku bodziszki po drugiej stronie rabaty, w tym również taki różowy z pełnymi kwiatami coś zjadło wczesnym latem i nie zakwitły. Coś tam w ziemi zostało, zobaczymy czy przeżyją.
Bodziszki to jedne z moich ulubionych roślin - wypełniaczy, strasznie mi się spodobały, bo ciągle je pokazywali w Gardener's World, a nigdzie ich nie można było kupić. No ale i do nas przyszły
Sześć odmian nowych bodziszków siedzi sobie na jekyllowej, różowe i niebieskie.
W tym błękitna odmiana Beth Chato z jej ogrodu i taka druga, nazwy której nie pomnę, z drobnymi bladoróżowymi kwiatuszkami jak z porcelany. Ciekwe czy przeżyją? Będzie eksperyment.
Przetaczniki też lubię, ten niebieski, który zauważyła Wiktoria, miał mieć ok 60 cm wysokości, więc posadziłam go między tym bodziszkiiem a liliowcami. Tak się rozrósł, że nie było widać prawie liliowców, które mają do 1 m wysokości, więc wiosną, po podzieleniu jest teraz najwyższym piętrem tej rabaty. Mam też jednego przetacznikowca w bladoróżowym kolorze, były takie piękne w ogrodzie zaprojektowanym przez Pieta Oudolfa, że się zakochałam i nabyłam. Prawie nie kwitł, bo kwiaty zostały obcięte w celu przewiezienia w walizce, ale został podzielony na dwie części i zobaczymy.
Gabriela 20:13, 13 lis 2012

KasiaWB napisał(a)
Przysiadłam na tej ławeczce urocza bodziszki planuję zdobyć wiosną i to w pierwszej kolejności
Naczytałam się i naoglądałam ogrodów Gertrude Jekyll i żałuję, że nie mam większej działki, bo cóż ja mały żuczek mogę marzyć o rabacie w takim stylu... buuu .... ale spróbuję kiedyś stworzyć chociaż coś symbolicznego w tym stylu
Pozdrawiam

Kasia, ja tam zaglądam do Ciebie i ten mur to niby jaka inspiracja? Jak nic pod angielską rabatę.
KasiaWB 20:42, 13 lis 2012

Gabriela napisał(a)

Przysiadłam na tej ławeczce urocza bodziszki planuję zdobyć wiosną i to w pierwszej kolejności
Naczytałam się i naoglądałam ogrodów Gertrude Jekyll i żałuję, że nie mam większej działki, bo cóż ja mały żuczek mogę marzyć o rabacie w takim stylu... buuu .... ale spróbuję kiedyś stworzyć chociaż coś symbolicznego w tym stylu
Pozdrawiam

Kasia, ja tam zaglądam do Ciebie i ten mur to niby jaka inspiracja? Jak nic pod angielską rabatę.

fakt, mur był inspirowany Anglią i nieuchronnie będzie go więcej ale nasza działka jest mała, a na środku dom, ogród będzie dookoła, ale niestety trudno będzie o focal points..., o piękne przestrzenne rabaty...., labirynty, pergole itd. Kunszt Gertrudy najlepiej widać w przestrzeni. U mnie będzie wersja mini mini
Gabriela 20:51, 13 lis 2012

Kasia, duch się liczy. Mur nie taki krótki, więc poszalejesz. A wszystkiego mieć nie można, zawsze trzeba wybierać. Mądrzy ludzie wiedzą jak oszukać przestrzeń, żeby wydawała się większa, ja się na tym nie bardzo znam, ale czytałam że w ogrodzie dobrze robić wnętrza, przysłaniać widoki, żeby za nimi coś się pojawiało i to możliwe nawet w małym ogródku.
Ja muru nie mam i chyba nie będę miała, a bardzo mi się podoba. Jakoś nie wiem nawet, gdzie by mógł być. Żałuję za to, ze nie szarpnęłam się kiedyś na klinkierową elewację, mam tylko podmurówkę, a to nie to samo. Słupki z cegły w ogrodzeniu, to się nie liczą.
Bogdzia 21:00, 13 lis 2012

Bodziszek podobny do bodziszka himalajskiego ale aż tak bardzo na nich się nie znam.
popcorn 17:26, 15 lis 2012

Gabrysiu mam nadzieję te rośliny z Anglii przeżyją! Muszą! Pokaż koniecznie co to za bodziszki - nie wiedziałam że jest aż tyle odmian. Przetaczniki - mutanty! Posadziłam 3 w tym roku, dobrze że na tyłach rabaty, może urosną

pozdrawiam!
eliza3 20:21, 15 lis 2012

Byłam u ciebie wcześniej dlatego zapamiętałam Twój ogród. Ciekawe dlaczego trafiłam tu dopiero dzisiaj, bo masz wszystko co lubię, a przede wszystkim rabaty pełne kwiecia.
Czasami biegam po wątkach, zapamiętuję obrazy, a nie pamiętam właścicieli... przepraszam
Tworzysz piękny ogród, rośliny rosną jak na drożdżach, tylko pracy masz chyba sporo, bo rabaty bylinowe wymagają ciągłej pielęgnacji.
Gratuluję, a ponieważ wątek nosi nazwę - w budowie nieustającej, więc będę zaglądać i śledzić Twoje poczynania. Pozdrawiam.
barbara_kraj... 21:51, 15 lis 2012

A może to jest jakaś 'uszlachetniona' odmiana Bodziszka leśnego (Geranium sylvaticum L.)?
Gardenarium 21:28, 20 lis 2012

Zaglądam Gabrysiu i modne kolorki widzę, niebieskości i Alchemilla - moje ulubione oprócz bieli
Pozdrawiam

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies