Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 22:37, 06 wrz 2013

Krysiu, daj im przeschnąć, odłóż i wsadź w październiku, listopadzie. One wykiełkują z tego "migdałka", który jest w środku, można by pomóc i trochę rozbić skorupkę. Może być na miejsce docelowe, może być do doniczki. Wygląda że brzoskwinie są jak orzechy.
Krys 22:40, 06 wrz 2013

Gabriela napisał(a)
Krysiu, daj im przeschnąć, odłóż i wsadź w październiku, listopadzie. One wykiełkują z tego "migdałka", który jest w środku, można by pomóc i trochę rozbić skorupkę. Może być na miejsce docelowe, może być do doniczki. Wygląda że brzoskwinie są jak orzechy.

Ok tak zrobie
barbara_kraj... 22:52, 06 wrz 2013

Gabriela napisał(a)

To jest właśnie odmiana z pestek, ma mniejsze owoce, jest zielona z czerwonym rumieńcem, również miąższ w środku jest zielonkawy, ale jest słodka.

Miałam brzoskwinię, której nazwy szukałam i trafiłam na Siewkę Rakowieniecką. I chyba tę właśnie miałam. Niestety, w bezsnieżną zimę przemarzły jej korzenie.
Oprócz tej jest jeszcze Siewka Jerzykowska. Obie mają zielonkawo-biały miąższ, dojrzewają: pierwsza około 20 września, druga zaczyna pod koniec sierpnia. Są smaczne, soczyste, nadają się na przetwory.
Obecnie mam dwuletnie drzewko, które po raz pierwszy miało kilka kwiatków, niestety opadły i nie dane mi było doczekać owoców. Może na rok przyszły?
Gabriela 23:16, 06 wrz 2013

Nie mam pojęcia, która to odmiana, ale też czytałam Basiu o tych które wymieniasz. Te moje mają takie charakterystyczne, głęboko wcięte "szwy".

Zmienię temat na różany, bo róże bardzo dobrze znowu kwitną:

Mrs John Laing tworzy po prostu bukiet kwiatów, choć to jej pierwszy rok w moim ogrodzie:

Elegancki Chopin:

A tu dwa oblicza tej samej róży - Gruss an Aachen i na jednym krzewie różne kolory kwiatów:

Claire Austin

Crocus Rose

Pastella

Sebastian Kneipp

Gabriela 23:22, 06 wrz 2013

Metr czarnego kota...

... który zaraz potem pomysł z fotografowaniem uznał za głupi

Mala_Mi 08:46, 07 wrz 2013

Na bieżąco jestem... trochę mnie nie było ..
Dwa lata na forum.. i tylko 292 strony... Jak Ty to robisz, ogród piękny, ciekawa właścicielka, dużo mądrych wypowiedzi... ten wątek powinien mieć z 10 razy tyle

Kot czarny wie, że przynosi pecha, wiec zszedł Ci z drogi Mądre kocisko
Gabriela 09:33, 07 wrz 2013

Aniu, mniej znaczy więcej.

Właśnie się zachwyciłam, leżąc na ławce na moich różanych poduszkach na tarasie z poranną herbatą i postanowiłam uwiecznić chwilę.
Ten widok, jak ja się cieszę, że tu mieszkam i że go (tego widoku) nie przesłoniłam.
Zdjęcia są sprzed chwili, z ławki. Więc blisko, coraz bliżej drugie okno widokowe z wielkimi, starymi drzewami.
Dzisiaj morze zieloności, jeszcze trochę i przeminie, bo już nastąpił nieoczekiwany koniec lata...

jotka 09:38, 07 wrz 2013

Gabrysiu, jak najdłużej takich cudownych widoków
Mala_Mi 20:13, 07 wrz 2013

Gabrysiu, ja z powodu widoków i perspektywy nie chcę zagracać trawnika przed tarasem.. ... to daje przestrzeń, wrażenie wolności i widok.. prawie wszędzie
barbara_kraj... 21:17, 07 wrz 2013

Gabriela napisał(a)
Claire Austin

Myślałam, ze to Chopin, bardzo podobna