W której części Toszko kochana? Zaznaczam strzałką, bo wiesz jak u mnie z rozumieniem Tylko które z tych roślin dadzą radę na bardzo, bardzo ubogiej ziemi?
A czy od strony okna przy domu, też mogłoby pójść ?
Spirea? Czy masz na myśli tawułę japońską? Zaskoczona jestem Ja byłam święcie wręcz przekonana, że to krzaczuszki takie do kolan..? Nie brałam ich pod uwagę jako kandydatów na żywopłocik pod płotem ale jeśli dorastają jak krzaki to i wyglądałyby ładnie.
Dzięki Anbu ja ogólnie żywopłoty lubię, tylko z racji małej przestrzeni bronię powierzchni ogrodu jak lwica Ale w moim przypadku, dodadzą uroku bo zasłonią nieciekawe plenery wokół i dodadzą właśnie intymności, także w strefie tarasowej, głównego ogrodu na pewno będą.
Na obrazku, gdzie pokazałaś strzałki można by właśnie dosadzić drzewko jedno lub trzy.
Ja natomiast pisałam o miejscu (pasku) pod płotem wzdłuż drogi którą do tego obrazkowego miejsca dojeżdżasz. Bo jeśli dobrze pamiętam tam ci idzie instalacja i ogólnie niełatwe warunki są.
Ewo, wiem, że juz Cię dzisiaj wymęczyłam łokrutnie Podpowiedz jeszcze, czy z róż na tą rabatę pasowałyby- Old Port, Artemis, Princess Aleksandra of Kent, Pashmina, Bailando może? Na zdjęciach wszystkie wyglądają super, i rabatowe nawet..
Ja poduch lub kulek już za bardzo nie widzę. Zresztą i tak będą przykryte śniegiem, więc czy mają sens?
Lepiej byłoby, gdybyś jesienią dosadziła tam mnóstwo olbrzymich ilości cebulek wcześnie kwitnących, np. Anemone nemorosa lub blanda, Chionodoxa forbesii lub luciliae, Crocus chrysanthus, Crocus tommasinianus, Erythronium po stronie cienistej, Leucojum vernum, Scilla bifolia lub Scilla siberica - od wyboru do koloru, co tam dostaniesz. Wszystko wcześnie kwitnie
Zeby oko zimą cieszyło, to przydałyby się jakieś krzewy lub drzewa o rzucającej się w oko korze, dopasowane do Twojego klimatu, ale już chyba nie na tej rabacie
Co do drzewa na rabacie, to trzeba się zastanowić, co by tam pasowało i miało korzenie nie aż tak bardzo przeszkadzające bylinom.
Pashmina i Bailando mają odpowiednią wysokość. Reszta będzie za duża. Róże nie powinny przekraczać 70 cm. Tylko róże to takie stworzenia, że nie zawsze chcą tak rosnąć, jak się od nich wymaga
Ewa, ale mi podałaś listę, super teraz muszę się przemieścić do bazy ale powrócę po południu i każdą roślinę sobie sprawdzę. Wiesz, łacinę miałam 4 lata w ogólniaku, ale to było tak dawno, że nie pamiętam nic ale i chyba takich nazw nie było Dobrze, że teraz można szybko wyszukać
Odezwę się później, niemniej bardzo Ci dziękuję, kamień już mi spadł z serca jak wiem mniej więcej co robić z tą frontową