Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » ogród (nie)Mocy

ogród (nie)Mocy

Anda 07:12, 08 lut 2019

Dragonka napisał(a)
Oj, ta brzózka..jak ona mnie kusi jedna na tą rabatę wystarczy, tak? Mam o czym myśleć, to na pewno Zastanawiam się jeszcze nad żywopłotem, czy umiałabym ogarnąć przestrzeń stworzoną przez układ nachodzących na siebie. Tu jest dość mała rabata, czy potrzebuję w żywopłocie przejścia, jakie się wytworzą przez panele 'przesuwne' czy raczej byłby to efekt wizualny? Ot, kolejna zagwozdka
Dziękuję Ci Ewo bardzo, poświęciłaś dużo czasu aby pochylić się nad moją frontową

A dlaczego, mimo że Cię kusi, nie chcesz tej brzózki na tej rabacie?

Ten żywopłot, który narysowałam, nie miałby przejść pomiędzy. To byłyby po prostu takie jakby wnęki, wszystko połączone.

Tak patrząc na to, co znajduje się dookoła Twojego ogrodu, to byłabym za tym, aby nie robić tych żywopłotów w ogóle. Nie masz sąsiadów z tej strony, więc nie musisz się wysłaniać. Rabata z brzozą mogłaby by być otwarta i trochę bardziej naturalistyczna, z trawami, jeżówkami, liatris. Przy części bardziej zacienionej parę host, traw cieniolubnych. Tak ja to widzę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mariposa 07:16, 08 lut 2019

Podglądam, ale nie chciałam się mądrzyć, bo średnio się znam na planowaniu, ale mnie też jakoś ten żywopłot tu zgrzytał. Drzewo(a) nie wyklucza(ją) tu chyba Wojtków, wyższe trawy też Ci zasłonią co nieco, a będzie lżejsza ta rabata.
Ale to tylko moje (niewprawne) oko tak widzi
Anda 07:19, 08 lut 2019

Też tak myślę. Jedno drzewo plus trzy cisy kolumnowe plus byliny i trawy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Dragonka 08:19, 08 lut 2019

Anda napisał(a)

A dlaczego, mimo że Cię kusi, nie chcesz tej brzózki na tej rabacie?

Ten żywopłot, który narysowałam, nie miałby przejść pomiędzy. To byłyby po prostu takie jakby wnęki, wszystko połączone.

Tak patrząc na to, co znajduje się dookoła Twojego ogrodu, to byłabym za tym, aby nie robić tych żywopłotów w ogóle. Nie masz sąsiadów z tej strony, więc nie musisz się wysłaniać. Rabata z brzozą mogłaby by być otwarta i trochę bardziej naturalistyczna, z trawami, jeżówkami, liatris. Przy części bardziej zacienionej parę host, traw cieniolubnych. Tak ja to widzę

A nie to, że nie chcę Brzozy są numero uno na mojej liście drzew, jakoś tak najbardziej mi odpowiadają tym naturalnym pokrojem. Ja nawet nie mam pomysłu na inne drzewo. Boję się tylko bliskości do domu, bo jak wyrośnie na te 10 m to nie wiem czy nie za blisko? Poczytam jak one się rozrastają korzeniowo, wiem, że dość płytko ale to pojęcie względne

Ja się nie upieram przy żywopłotach jako przesłonach przed sąsiadami na tym kawałku, ale Toszka radziła żeby je tu zrobić jako ochronę przed wiatrem bo zimą byliny mogą przemarznąć.
I trawy i jeżówki i liatry bardzo mi się podobają, a róża biała będzie pasować? Chociaż na tej części bliżej drogi, tam jest słońce aż do 16 na tej połówce. Jakoś widzę ciągle róże na frontowej
Dragonka 08:23, 08 lut 2019

Mariposa napisał(a)
Podglądam, ale nie chciałam się mądrzyć, bo średnio się znam na planowaniu, ale mnie też jakoś ten żywopłot tu zgrzytał. Drzewo(a) nie wyklucza(ją) tu chyba Wojtków, wyższe trawy też Ci zasłonią co nieco, a będzie lżejsza ta rabata.
Ale to tylko moje (niewprawne) oko tak widzi

Chciej się mądrzyć, Elu, zawsze! Ja nie kryguję się pisząc, ze się nie znam, a jeśli ktoś może uchronić mnie przed błędem, to chętnie słucham Za dużo tego żywopłotu tu? Muszę sobie wyjść dzisiaj i powyobrażać bez tylko z trawami "w plecach" albo innymi wysokimi bylinami. No i jeśli udałoby się wpleść tu gdzieś te Wojtki albo inne fastigaty to super by było.
Dragonka 08:32, 08 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Tawułki uwielbiają silne ciecie.
Goldflame młode listki ma pomarańczowe z nutką czerwieni. Potem zielenieje, taka trochę burą zielenią.
Golden Princess bardzo lubię. Wiosną to taki żółciutki kurczaczek, potem nieco blednie i kwitnie, a jesienią cudownie się przebarwia.

PS.Cichutko podpowiem, żeby pamiętać o sadzeniu plamami (im mniejsza roślinka, tym więcej sztuk) i unikać kupowania różnych egzemplarzy po 1 sztuce. Trudno je potem wkomponować w rabaty.
Szybki efekt przesłonięcia tarasu można uzyskać nasadzeniami wysokich miskantów. Można je wykorzystać jako wersję tymczasową, dopóki Ci się nie wykrystalizuje ostateczny zamiar.Albo później uzupełnić trawy jeżówkami, astrami, parkowymi różami, kocimiętką i cebulowymi. Przez okno tarasowe zimą będzie widać zwiewne pióropusze.

Haniu, dziękuję, że się dzielisz swoją ogrodową wiedzą, nigdy nie myślałam o planowaniu rabat jako plamach kolorów- raczej miałam w głowie jakiś zestaw i kombinowałam jakby tu je razem zestawić. Może faktycznie kolorami będzie dla mnie łatwiej? Muszę spróbować kredkami na papierze
A z kupnem pojedynczych sztuk masz rację..popełniłam ten grzech a potem stałam z doniczką w ręce i głowiłam się gdzie by to tu posadzić. Myślałam tak długo, bo nie mogłam się zdecydować, że mi przeschła w tej doniczce, wkopałam ale nie wiem czy przeżyje do wiosny.

A Ty tniesz tawułki jesienią czy dopiero na wiosnę?
Wiolka5_7 08:51, 08 lut 2019

Też mam tawuły japońskie i są nie do zdarcia ja mam goden princess ,wiosną seledynowe ,potem kwitną na różowo delikatnie i jesienią się przebarwiają bardzo je lubię tnę w marcu
Anda 08:51, 08 lut 2019

U Ciebie często jest śnieg, więc ocieplająca pierzynka też. Poza tym można wybrać byliny, które aż tak łatwo nie przemarzają. Przeważnie jest tak, że zły drenaż uśmierca rośliny zimą. Jeśli ziemia będzie dobrze przygotowana, to nie powinno to być problemem.

Zastanów się nad tym, czy z żywopłotem czy bez, bo to wyznaczy styl tej rabaty
Dragonka 09:06, 08 lut 2019

Anda napisał(a)
U Ciebie często jest śnieg, więc ocieplająca pierzynka też. Poza tym można wybrać byliny, które aż tak łatwo nie przemarzają. Przeważnie jest tak, że zły drenaż uśmierca rośliny zimą. Jeśli ziemia będzie dobrze przygotowana, to nie powinno to być problemem.

Zastanów się nad tym, czy z żywopłotem czy bez, bo to wyznaczy styl tej rabaty
Śnieg lezy u mnie w tym roku nieprzerwanie od grudnia. Moja wieś jest otoczona z trzech stron lasami, tu jest specyficzny mikroklimat, zawsze ok 3 stopni mniej niż w mieście oddalonym 10 km. Tam wegetacja rusza jakieś 2 tyg wcześniej, tu często i w kwietniu lezy śnieg, i ten sezon zaczyna się później.
Dobra, krótka decyzja Spróbujmy bez żywopłotu. Jak nie wypali, dosadzę w przyszłym roku.
Dragonka 09:10, 08 lut 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Też mam tawuły japońskie i są nie do zdarcia ja mam goden princess ,wiosną seledynowe ,potem kwitną na różowo delikatnie i jesienią się przebarwiają bardzo je lubię tnę w marcu

Ja je polubiłam, wdzięczne są nie wiem jak z pielęgnacją, bo mam dopiero od zeszłego lata. Będę Cię odwiedzać i prosić o radę