Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » ogród (nie)Mocy

ogród (nie)Mocy

Anda 13:19, 08 lut 2019

Dragonka napisał(a)

Spirea? Czy masz na myśli tawułę japońską? Zaskoczona jestem Ja byłam święcie wręcz przekonana, że to krzaczuszki takie do kolan..? Nie brałam ich pod uwagę jako kandydatów na żywopłocik pod płotem ale jeśli dorastają jak krzaki to i wyglądałyby ładnie.

Spiraea nipponica, Spiraea nipponica 'Snowmound', Spiraea thunbergii, Spiraea arguta, Spiraea cinerea 'Grefsheim', Spiraea vanhouttei.

Te miałam na myśli
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:25, 08 lut 2019

Dragonka napisał(a)

W której części Toszko kochana? Zaznaczam strzałką, bo wiesz jak u mnie z rozumieniem Tylko które z tych roślin dadzą radę na bardzo, bardzo ubogiej ziemi?

A czy od strony okna przy domu, też mogłoby pójść ?

Ewo, jak Ty to widzisz?

Ja to myślę, że najpierw zróbmy jedno, a potem bierzmy się za drugie

Trzeba pomyśleć, jakie drzewo i w ogóle, czy drzewo czy nie

Jedynie mam uwagę co do rabaty przy oknie do ziemi. Grażynka pomyślała tam o łączce, a w sumie mogłabyś parę bylin łąkowych połączyć z jeżówkami z tej rabaty przy chodniczku plus róże. Tam masz chyba najmocniejsze słońce?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:26, 08 lut 2019

Dragonka napisał(a)
Ewa, ale mi podałaś listę, super teraz muszę się przemieścić do bazy ale powrócę po południu i każdą roślinę sobie sprawdzę. Wiesz, łacinę miałam 4 lata w ogólniaku, ale to było tak dawno, że nie pamiętam nic ale i chyba takich nazw nie było Dobrze, że teraz można szybko wyszukać

Odezwę się później, niemniej bardzo Ci dziękuję, kamień już mi spadł z serca jak wiem mniej więcej co robić z tą frontową

Sprawdź Z łaciną z ogólniaka te botaniczne nazwy mają dużo wspólnego
Anda 13:28, 08 lut 2019

Dragonka napisał(a)
Czyli mówimy teraz o pasku po prawej To jest mój kawałek drogi i po prawej to chwastowisko rośnie na gruzie, stąd nic z tym na razie nie robiliśmy.

Wejdź na bloga Jankosi. Ostatnio pisała o roślinach ruderalnych Jak znalazł na ten gruzowy kawałek
aniula 14:31, 08 lut 2019

roma2 napisał(a)
Witam się u Ciebie Basiu, bo ja też "wyłuskuję" z dyskusji dziewczyn

I ja się przywitam, bo podczytuję od początku i też mam potrzebę "wyłuskiwania"
Poza tym mam podobną sytuację z drogą - przez podwórko i, niestety, wzdłuż warzywnika - do sąsiedniej działki - jeżdżą dwa samochody kilka razy dziennie + goście. Boję się o wpływ na warzywka, no i dumam nad jakimś odizolowaniem się, co by móc bez skrępowania na grządkach dziabać.
"Czycham" więc na inspiracje u Ciebie
aniula 14:32, 08 lut 2019

Anda napisał(a)

Wejdź na bloga Jankosi. Ostatnio pisała o roślinach ruderalnych Jak znalazł na ten gruzowy kawałek

Czytałam. Bardzo polecam, nie tylko ostatni wpis
Dragonka 18:30, 08 lut 2019

Anda napisał(a)

Zeby oko zimą cieszyło, to przydałyby się jakieś krzewy lub drzewa o rzucającej się w oko korze, dopasowane do Twojego klimatu, ale już chyba nie na tej rabacie

Co do drzewa na rabacie, to trzeba się zastanowić, co by tam pasowało i miało korzenie nie aż tak bardzo przeszkadzające bylinom.

Ewo, to po kolei Bo aż mi w głowie huczy, tylko wspaniałości tu na mnie czeka!
Kulki i poduchy-ok, zrezygnuję, jeśli już za dużo tego, Ty masz i wiedzę, i piękny ogród, więc Ci ufam
Pomysł z cebulkowymi jest super, wiosną by się pojawiały takimi kolorowymi akcentami.

A więc , w ramach ćwiczeń z zapomnianej łaciny ( oj, moja pani wychowawczyni by mi dała burę, że nic nie pamiętam ) Anemone nemorosa mam dosłownie za siatką, rośnie dziko, całe połacie Jest więc szansa, że i kilka metrów dalej, u mnie, też wzejdzie. Śliczny tez jest Chionodoxa forbesii, nazwa polska myli.. Z białych znalazłam w necie dostępną Leucojum vernum, tez super. W ogóle, zapisuję je sobie wszytskie, i co się uda, będę systematycznie skupować. One nie zakwitną w tym roku, dopiero w przyszłym, prawda?

Drzewko w takim razie pozostaje w kwestii 'nierozstrzygniętych'
Anda napisał(a)

Pashmina i Bailando mają odpowiednią wysokość. Reszta będzie za duża. Róże nie powinny przekraczać 70 cm. Tylko róże to takie stworzenia, że nie zawsze chcą tak rosnąć, jak się od nich wymaga

Pashmina to jedna z tych, które na pewno chcę mieć. Szkoda, że Artemis za duża, taka śłiczna..ale może powędruje na inną rabatę
Dragonka 18:37, 08 lut 2019

Anda napisał(a)

Spiraea nipponica, Spiraea nipponica 'Snowmound', Spiraea thunbergii, Spiraea arguta, Spiraea cinerea 'Grefsheim', Spiraea vanhouttei.

Te miałam na myśli

Juz poszukałam, i tez mi wyskoczyła w wynikach właśnie Nipponica.

Mam dla niej idealne miejsce właśnie tam pod płotem- bo pewnie już każdy zauważył, że u mnie jest dużo budowli z krawężników, niepotrzebnych odnóg drogi.. I w tamtym miejscu też mam takie dzieło eMa, poszerzony podjazd w stronę płotu tego nieosłoniętego, żeby można było wyjechać swobodnie z garażu tyłem..

W ten sposób zabrał mi jakieś 2 m ziemi i zostaje ok 2,5-3m. Wystaje tam też studzienka od odwodnienia, więc przy okazji tawuła, jak już by się rozrosła, zakryłaby i to
Dragonka 18:40, 08 lut 2019

Anda napisał(a)

Ja to myślę, że najpierw zróbmy jedno, a potem bierzmy się za drugie

Trzeba pomyśleć, jakie drzewo i w ogóle, czy drzewo czy nie

Jedynie mam uwagę co do rabaty przy oknie do ziemi. Grażynka pomyślała tam o łączce, a w sumie mogłabyś parę bylin łąkowych połączyć z jeżówkami z tej rabaty przy chodniczku plus róże. Tam masz chyba najmocniejsze słońce?

I to jest super pomysł, widzę to Te jeżówki byłyby takim nawiązaniem do tej rabaty, i przy odrobinie szczęścia przeszłoby to fajnie w taką mniej formalną, a'la łączka kwietna. Na zimę też super, bo lądujący śnieg trawom chyba nie zaszkodzi skoro i tak są przycinane na wiosnę. A róże przy oknie w jadalni byłyby poezją Tu bym mogła chyba zaszaleć z jakimś ramblerem chyba? Powiedz, ze tak
Dragonka 18:44, 08 lut 2019

aniula napisał(a)

I ja się przywitam, bo podczytuję od początku i też mam potrzebę "wyłuskiwania"
Poza tym mam podobną sytuację z drogą - przez podwórko i, niestety, wzdłuż warzywnika - do sąsiedniej działki - jeżdżą dwa samochody kilka razy dziennie + goście. Boję się o wpływ na warzywka, no i dumam nad jakimś odizolowaniem się, co by móc bez skrępowania na grządkach dziabać.
"Czycham" więc na inspiracje u Ciebie

O jak fajnie, witam Cię Aniulo Szkoda, że się nie spotkałyśmy na forum wcześniej, czułam się wyjątkowo osamotniona jako posiadaczka działki z takim nieustawnym rozplanowaniem a tu okazuje się, że nie ja jedna
Mnie właśnie dopiero dziewczyny zwróciły uwagę na zbyt dużą bliskość rządków truskawek i malin i drogi, mam nadzieję,że coś wykombinujesz

edit: bo gapa ze mnie, zapomniałam- blog Jankosi znalazłam ale nie na O. ale to chyba ta sama Jankosia, o której mówicie To ja mam bardzo modny ogródek, taki ruderalny właśnie..Idę edukować się dalej.