Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » ogród (nie)Mocy

ogród (nie)Mocy

Toszka 11:06, 08 lut 2019

Ando, dyskusja polega na ...dyskutowaniu Czyli omówieniu wszystkich "za" i "przeciw". Jesli byśmy były zgodne w naszych opiniach to by dyskusji nie było Proste!

Zdaję sobie jednak sprawę, że słowo pisane jest dośc ułomne, bo braknie intonacji i odbioru bezpośredniego. I niestety, tu słowo pisane bywa złudne w odbiorze. I to, że ja przy czymś oponuję to nie oznacza, że atakuję... no chyba, że zacznę pisać w stylu japońskim i każde zdanie będę zaczynać od "przepraszam, że się nie zgadzam z twoją myślą"
Tak więc nie uciekaj, tylko dyskutuj do oporu
My dyskutujemy, a Dragonka wyłuska to co dla niej będzie przydatne (i inni podczytujący też).

a teraz zmykam zarabiać na chciejstwa
Zakrecona 11:09, 08 lut 2019

O, ja też, też z tych podczytujących.
Mariposa 11:14, 08 lut 2019

No cóż, mówiłam, że się nie znam, a mam za małą wiedzę, żeby dyskutować
Dragonka 11:15, 08 lut 2019

Anda napisał(a)
Jeśli chodzi o drzewko to brzoza może być tam rzeczywiście za wysoka. Może spodobałby Ci się tam jakiś jarząb?

Wrzucam taki pierwszy poglądowy rysuneczek, do dopracowania oczywiście. Na rysuku roślinki po jednej, ale wiadomo że w rzeczywistoście trzebaby je troszkę inaczej rozplanować. Ja tam widzę mix bylinowo-trawowy z różami

Zielone kolumny to cisy.

Tawułek nie uwzględniłam, bo myślę, że to już byłoby za dużo form strzyżonych przy takim układzie.

Trawa Luzula nivea jest zimozielona.

Jeśli akcentem pionowym na tej rabacie będą cisowe kolumny i drzewo, to miskanty też już odpadają. Nasadzenia widzę tam bardziej poziome

ooo Ewo jak tu ślicznie się zrobiło Patrzę na to 'plamami' jak podpowiadała Hania, i może coś zaczynam widzieć
A róże muszą być w jednakowym kolorze, czy mogę mieszać na tej rabacie obok siebie, np. białe i różowe? Jeżówki purpurowe będą pasować? Bo te najbardziej memu niewprawnemu oku się na razie podobają
Cieszę się z cisów kolumnowych, bo brakuje mi takiego elementu zimozielonego właśnie. Muszę wyguglać tą trawkę Lizulę, nigdy o niej nie słyszałam wcześniej. I nie znam epimedium, widzę, że lekko różowa, ładna.
roma2 11:21, 08 lut 2019

Witam się u Ciebie Basiu, bo ja też "wyłuskuję" z dyskusji dziewczyn
Dragonka 11:27, 08 lut 2019

Toszka napisał(a)

My dyskutujemy, a Dragonka wyłuska to co dla niej będzie przydatne (i inni podczytujący też).

a teraz zmykam zarabiać na chciejstwa

ile już ciekawych rzeczy wyłuskałam z innych Waszych dyskusji w innych wątkach! takie są najcenniejsze, bo przy takiej wymianie tyle informacji się pojawia a normalnie trudno jest to znaleźć w kilku innych miejscach i zebrać do kupy

Lubiem te Wasze dyskusje
Toszka 11:29, 08 lut 2019

Anda napisał(a)
Na ten temat mogłabym z Tobą dyskutować w nieskończoność, np. czy Twoja znajoma od wiatrów się przeziębia, czy z powodu innych wirusów niż u siebie, ale wątek bym zaśmieciła

Czy w ogrodach bez żywopłotów w świętokrzyskim nic nie rośnie?

Dla mnie argumentem jest to, że, jak napisała Basia, śnieg tam leży już od grudnia. Roślinki opatulone. Mimo to trzeba uwzględnić klimat i wybrać odpowiednie rośliny. Jednak i tak jest to decyzja Basi, ja tam nie mieszkam

Wyjaśnię ze znajomą - ona jest dość zadomowiona w Polsce

A i z własnych rosyjskich doświadczeń dodam, że miałam przyjemność w lutym, przy minus 30 jeść lody w pełnym słońcu i z rozpiętą kurtką A śnieg był do kolan. Suchy, puszysty jak kaczy puch Zupełnie inny niż w Polsce. I wcale nam nie było zimno. Było przyjemnie i baaardzo malowniczo

Dragonka 11:38, 08 lut 2019

Toszka napisał(a)

Wyjaśnię ze znajomą - ona jest dość zadomowiona w Polsce

A i z własnych rosyjskich doświadczeń dodam, że miałam przyjemność w lutym, przy minus 30 jeść lody w pełnym słońcu i z rozpiętą kurtką A śnieg był do kolan. Suchy, puszysty jak kaczy puch Zupełnie inny niż w Polsce. I wcale nam nie było zimno. Było przyjemnie i baaardzo malowniczo

Przyznaj się Toszko, Ty morsujesz..? -30 i Ci było ciepło? Ja jestem zimolubna bardziej niż ciepłolubna, wolę cień niż słońce i lepiej się czuję zimą, ale to już hardcore jest, lody na mrozie? Szacun
Dragonka 11:39, 08 lut 2019

roma2 napisał(a)
Witam się u Ciebie Basiu, bo ja też "wyłuskuję" z dyskusji dziewczyn
Witam Cię serdecznie Romo Tak, te dyskusje to super okazja, żeby nauczyć się wielu ciekawych rzeczy
Anda 11:59, 08 lut 2019

Dragonka napisał(a)

ooo Ewo jak tu ślicznie się zrobiło Patrzę na to 'plamami' jak podpowiadała Hania, i może coś zaczynam widzieć
A róże muszą być w jednakowym kolorze, czy mogę mieszać na tej rabacie obok siebie, np. białe i różowe? Jeżówki purpurowe będą pasować? Bo te najbardziej memu niewprawnemu oku się na razie podobają
Cieszę się z cisów kolumnowych, bo brakuje mi takiego elementu zimozielonego właśnie. Muszę wyguglać tą trawkę Lizulę, nigdy o niej nie słyszałam wcześniej. I nie znam epimedium, widzę, że lekko różowa, ładna.

Właśnie, możesz sadzić plamami, a możesz zastosować dryfty, takie jakby rzeczki. Wprowadziła je angielska ogrodniczka Gertrude Jekyll. Sprawdzają się do dzisiaj

Róże możesz dać w różnych kolorach. Jeśli chcesz mieć większy "spokój" na rabacie, to mniej różnych kolorów. Białe i różowe ładnie by grały
Purpurowe jeżówki jak najbardziej. Muszą mieć dobry drenaż. Najlepsze są po prostu te nieodmianowe, niepełne. Ładnie się wysiewają. Trawy zasłonią je przed wiatrem.

Trawkę Luzulę mam i jest bezproblemowa
Epimedium jest bardzo trwałe, mimo że wygląda na kruchutkie Występuje w wielu kolorach.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies