Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 22:52, 21 cze 2021

Dorii napisał(a)
Dziewczyny a dom z czego macie? Zastanawiam się czy jest jakaś technologia która zapewni w miarę niską temperaturę w takie upały. My mamy szkielet drewniany i mąż wyklina ten pomysł co lato.

Dom jest w porządku (gazobeton), ale chwilowo jestem w mieście, a mieszkam na poddaszu, słabo izolowanym. Zimą zimno, latem gorąco.
Dom to co innego, nie jest skończony, ale już lepiej trzyma temperaturę. Poza tym - ogród wieczorem chłodzi, a miasto w ogóle nie stygnie. Ale dopóki pracuję w mieście, spędzam tu więcej czasu i cierpię
lilarose 23:15, 21 cze 2021

1) irysy extra- napaliłam sie na bródkowe i zamierzam dokupić znaczną ilość
2) zdjęć za mało- dobrze, że zapowiedziałaś repetę
3) muszę kupić żagiel- tak bardzo go pragnęłam w zeszłym roku, oglądałam sklepach, porównywałam oferty, że byłam pewna, że kupiłam. I w zeszły weekend rozpoczęłam myszkowanie w altance w celu odnalezienia.
I ze smutkiem stwierdziłam, że ...chyba na planowaniu sie skończyło
edi75 07:24, 22 cze 2021

Dziękuję że mnie odwiedziłaś i podpowiedziałaś w kwestii róży

Leonardo da Vinci
Mgduska 09:09, 22 cze 2021

edi75 napisał(a)
Dziękuję że mnie odwiedziłaś i podpowiedziałaś w kwestii róży

Leonardo da Vinci

Ach, bo jak gdzieś się pojawia wątek różany, to mnie od razu elektryzuje, kto zacz Wskoczyłam od Zuzy.
Niech Ci ładnie rośnie
Mgduska 09:12, 22 cze 2021

Magleska napisał(a)
Magda

fajne mejsce relaksu w sam raz na upały

a Twoje irysy przecudnej urody -co jeden ,to piękniejszy .....no i wzdycham do róż

Lasek, jak widać, to takie dzikie miejsce, nie ma tam rabat, tylko na skraju jest parę naturalizowanych wrzosów i borówka amerykańska, zresztą już trochę w cieniu.
Wiaterek powiewał, ptaszki śpiewały, tak można przetrwać upały

No, róże - dopiero zaczynają być widoczne, a część jeszcze się rozkręca
Mgduska 09:14, 22 cze 2021

antracyt napisał(a)
Też się zastanawiam nad zależnością: ostra zima a kwitnienie róż. Moje w tym roku również mnie zaskoczyły witalnością i ilością kwiecia.
Irysy masz piękne, szczególnie podoba mi się ten najciemniejszy.
A hamakowej miejscówki, bardzo, ale to bardzo zazdroszczę...

Zuza, sosny szybko rosną, można mieć ekspresowy lasek
Mgduska 09:18, 22 cze 2021

Roocika napisał(a)
Magda, ile fotek, super. Ale masz kolekcję irysów, piękne.
Hamakowej miejscówki bardzo zazdroszczę.
U nas w domu na dole 26, aż ciężko wyjść na taras, na zewnątrz było dziś 32 w cieniu.

Do prawdziwej kolekcji to jeszcze trochę brakuje, szczególnie, że nie wszystkie zakwitły. Ale irysy to jedne z moich ulubionych kwiotków, a lubię wszystkie te, które mają różnorodną kolorystykę w nieoczywistych odcieniach
- irysy to kopalnia kolorów
Tyle że jakoś nie mogę im znaleźć idealnego miejsca.
jolanka 09:23, 22 cze 2021

Nadrobiłam zaległości, buszowisko masz takie, że upałów po nim nie widać, zielone, zdrowe liście, a iryjski cudne.
Mgduska 09:24, 22 cze 2021

lilarose napisał(a)
1) irysy extra- napaliłam sie na bródkowe i zamierzam dokupić znaczną ilość
2) zdjęć za mało- dobrze, że zapowiedziałaś repetę
3) muszę kupić żagiel- tak bardzo go pragnęłam w zeszłym roku, oglądałam sklepach, porównywałam oferty, że byłam pewna, że kupiłam. I w zeszły weekend rozpoczęłam myszkowanie w altance w celu odnalezienia.
I ze smutkiem stwierdziłam, że ...chyba na planowaniu sie skończyło

He he, mi się tak kiedyś zdarzyło z bluzeczką, ale odwrotnie, myślałam, że jej sobie odmówiłam, a tu proszę - jednak kupiłam, to wiesz, jak się cieszyłam

Irysy uwielbiam, ale wybrać z setek odmian nie jest łatwo - polecam Ci pachnące, bo ja zawsze odruchowo wsadzam nos, jeśli podoba mi się jakiś kwiat. Nie zawsze taka informacja jest w opisie, a zapachy są bardzo różne i o różnym natężeniu.
antracyt 09:25, 22 cze 2021

Mgduska napisał(a)

Zuza, sosny szybko rosną, można mieć ekspresowy lasek

A wiesz, że na wakacyjnym mam już takie prawie odpowiednie Jakoś na początku lipca będę testować, czy mnie na hamaku utrzymają