Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Gosialuk 22:15, 22 cze 2021

Mgduska napisał(a)
Jacques Cartier, w tym roku niesamowicie obsypany pąkami

No i prawdziwa gwiazda czerwca, róża o nieprawdopodobnie mocnym, szalonym zapachu, który roztacza nawet po zerwaniu do wazonu. Poza tym jest wielka, rośnie jak wariat i muszę zadzierać głowę, żeby objąć ją wzrokiem. Niedługo zasłoni veluxy sąsiadów

A jak nazywa się ta gwiazda pięknie pachnąca? Chciałabym posadzić taką pachnącą przy tarasie.
Juzia 23:05, 22 cze 2021

Ha!
Chippendale!

Muszę poczytać coś o niej
KasiaBawaria 08:09, 23 cze 2021

Wlasnie tez sie nad Chippedale zastanawiam.Warto?
Mgduska 08:42, 23 cze 2021

Gosialuk napisał(a)

A jak nazywa się ta gwiazda pięknie pachnąca? Chciałabym posadzić taką pachnącą przy tarasie.

Już dopisałam
Constance Spry Kwitnie raz i nie powtarza. U mnie gigant, ale sąsiedzi,od których ją dostałam, utrzymywali zwarty krzaczek. W każdym razie siłę to ona ma
Mgduska 08:47, 23 cze 2021

Juzia napisał(a)
Ha!
Chippendale!

Muszę poczytać coś o niej

KasiaBawaria napisał(a)
Wlasnie tez sie nad Chippedale zastanawiam.Warto?

Zdrowa, chętna do kwitnienia, u mnie wciąż jeszcze malutka, ale nawet jak była w donicy, zaraz po kwitnieniu produkowała nowe pąki, bez ociągania, bez proszenia. Podobno pachnie, ja nie zauważyłam, a węch mam dobry, może wąchałam o złej porze dnia, jeszcze będę sprawdzać. Ale i bez zapachu jest cudna.
Kupiłam ją w szkółce stacjonarnie, a były ostatnie trzy bidy, wzięłam najlepszą z tych najgorszych - i dała radę
Mgduska 08:53, 23 cze 2021

Helen napisał(a)
Ależ piękne te róże, chętnie bym jeszcze dokupiła, ale teraz to już chyba tylko do donic.

Kupuj do donic, z czasem może coś się zwolni
Też mam parę róż w donicach, ale prawdę mówiąc to jest trochę mój wyrzut sumienia, powinnam im znaleźć miejsce w gruncie. Chociaż taka Koko wcale w gruncie nie jest szczęśliwa, myślę, że ta w donicy będzie lepiej znosić zimy, bo zamierzam ją porządnie opatulić.
Mgduska 08:59, 23 cze 2021

gogo napisał(a)
Madziu, poprawiłam się i cały wątek przeczytany /jak lektura z humorem/ i obejrzany z zachwytem nad wszystkim

Zazdroszczę pozytywnie pięknie skomponowanego gąszczu
To moje marzenie, zaczynam upychać rośliny, może jakaś wersja mini Twojego mi wyjdzie
Twoje róże są zaraźliwe i zachciało mi się jakiejś pnącej, jak to przemyśle, to się uśmiechnę o podpowiedź
Oczka super, szczególnie te w donicach
A zielony daszek, taki, jak u Ciebie, ciągle za mną chodzi, ale domku brak i pozostaje podziwianie Twojego
Ale taki mini mam

Gąszcz skomponował się przez lata głównie dzięki temu, że jest tak dużo roślin, które po prostu musiały być Mam w głowie ogród Babci, który był pełen kwiatów, świeże kwiaty zawsze w wazonie, u mnie nie ma mowy o strzyżonych iglakach, między którymi hula wiatr
antracyt 09:03, 23 cze 2021

Mgduska napisał(a)

Po wiosennych zakupach mam 53 róże w 37 odmianach
Zmarzł tylko jeden Amadeus w donicy, a słabiutka od początku Burgundy Iceberg jest w zaniku gdzieś na rabacie północnej. Cieszę się, że jednak udało mi się znaleźć miejsce na nowe

To nadal masz ich więcej niż ja... muszę to przemyśleć
Mgduska 09:08, 23 cze 2021

Zuza, Ty masz takie pole, że do setki dociągniesz bez problemu Kwestia czasu
Mgduska 20:08, 23 cze 2021

Upał zelżał, ale tak mnie zmęczył, że dzisiaj złapałam doła. Chyba mój organizm zaczyna alarmować, że najwyższa pora na urlop. To jest straszny moment, człowiek pada na pysk, a trzeba się jeszcze spiąć, żeby w ogóle móc ten urlop wziąć.
Leżeć mi się chce.

Mam tu jeszcze parę sielsko-wiejskich obrazków, lwia paszcza z zeszłorocznego siewu. Tegoroczna zakwitnie pewnie za rok.

Tak z czasem wyglądają wszystkie ścieżki, masowo wysiewają się jednoroczne, tym razem maczki kalifornijskie i maki.