Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

tulucy 11:57, 15 lut 2022

Ale śniegu, faktycznie... Z Zakopca zamawiałaś??

Niektórzy mają ogród, bo tak wypada, moda, znajomi, trzeba się pokazać... Grilla zrobić. I najlepiej ogrodnika mieć. Albo odziedziczyli i tak mają, trzymają, uzywajá i nie wiedzą, że można coś więcej z ogrodem robić... Nie nauczeni. I albo się wciągną, albo nie.

Ja rozumiem w sumie, że nie każdy lubi grzebać w ziemi. Dlatego są firmy ogrodnicze. I fajnie, ktoś ma ogrodz zadbany i użytkowany. I to jest ok. Ale zeby tak w ogóle nie czuć potrzeby kontaktu z naturą, zielenią? Moja sąsiadka ma ogród i w ogóle zn jego nie korzysta. Ma, bo tak wypada, żeby działka była ładniejsza, niż u sąsiadów. I nie siedzi w ogrodzie w ogole.ktos inny go ogarnia. W sumie, są różni ludzie, nie każdy przecież słucha tej samej muzyki czy lubi artystyczne filmy może tak jest i z ogrodami...
Mgduska 12:43, 15 lut 2022

Ja myślę, że nie wiedzą, co tracą. Samodzielnie wyhodowana, czasem od nasionka, roślina cieszy o niebo bardziej, niż wstawiony przez firmę obiekt zielony. Niektórym pasowałaby gumowa makieta - raz w roku spłukać szlauchem, poza tym zawsze idealnie estetyczna i niezmienna
Mój Stryj mówił - są różni podróżni
Ale to jest nic, upodobania estetyczne to nic, gorzej, jak mój sąsiad zamawia typa do oprysku i ta gadzina uporczywie pryska ogrodzenie czymś, głównie tam, gdzie u mnie rośnie najgęściej. A ja nie wiem czym, prawdopodobnie przeciw komarom. Jak mi jeszcze raz taki numer zrobią, odgrodzę się jakimś ohydnym plastikiem
Mam też wrażenie, że mało ptaszków przylatuje - bo jeśli tylko ja je dokarmiam, to może im się nie opłaca przylatywać? Ja też nie używam chemii w ogrodzie - ale co z tego, jeśli robią to sąsiedzi?
Tematem sąsiadów można by zajechać sobie nerwy, lepiej robić swoje, po swojemu i cieszyć się swoimi sukcesami, a nuż dobry przykład przemówi Chociaż mi się wydaje, że sąsiedzi mi współczują, że znowu coś muszę robić w ogrodzie
Mgduska 12:44, 15 lut 2022

Magara napisał(a)
Znikło, ale chyba nie tylko Tobie

No właśnie, w ogóle nie wiadomo, kto skąd jest.
Mgduska 18:41, 15 lut 2022

Jeśli ktoś wie, co to za fajną roślinkę dostałam od koleżanki, poproszę słówko.
Sadzone to to jesienią, jak widać zielone przetrwało zimę. Koleżanka pojęcia nie ma o pojęciu, bo dopiero chwyta bakcyla, a dostała różne roślinki od swojej siostry. A ja, jako że nigdy nie byłam miłośnikiem skalniaków, w ogóle nie znam się na takich okrywowych maleństwach. Nie widziałam też jak to kwitnie, nie wiem więc zupełnie czego się spodziewać. Czy ktoś rozpoznaje?

Gruszka_na_w... 18:51, 15 lut 2022

Mgduska napisał(a)
Czy ktoś rozpoznaje?

Azorella trojwidlasta skalniakowa ?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mgduska 19:02, 15 lut 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Azorella trojwidlasta skalniakowa ?

Jestem pod wrażeniem
Tak to wygląda Ale to by znaczyło, że zakwitnie na żółto, co oznacza, że trzeba ją będzie przesadzić
Dzięki, Haniu, rabata uratowana
Mgduska 20:22, 15 lut 2022

Ha, dziś nastąpiła przełomowa chwila - wzeszły!

Stipa wysiana 10 lutego (!) Okropnie rozczulają mnie te cieniutkie włoski

oraz papryka z 1 lutego

ryska 20:40, 15 lut 2022

Radość ze stipy w pierwszym roku od wysiania ma inny wymiar niż w późniejszych latach
Ja dziś przy wycinaniu traw wyrwałam trochę samosiejek. Oczywiście rosną sobie same w innym miejscu niż matki.
Papryczki niech zdrowo rosną.
antracyt 21:46, 15 lut 2022

Mgduska napisał(a)
Jeśli ktoś wie, co to za fajną roślinkę dostałam od koleżanki, poproszę słówko.
Sadzone to to jesienią, jak widać zielone przetrwało zimę. Koleżanka pojęcia nie ma o pojęciu, bo dopiero chwyta bakcyla, a dostała różne roślinki od swojej siostry. A ja, jako że nigdy nie byłam miłośnikiem skalniaków, w ogóle nie znam się na takich okrywowych maleństwach. Nie widziałam też jak to kwitnie, nie wiem więc zupełnie czego się spodziewać. Czy ktoś rozpoznaje?

Na moje oko to jakaś skalnica. Kwitnie na różowo(wiele odcieni) lub biało.
Kiełkujące nasiona, to bardzo przyjemny widok

Co do sąsiadów z trawą do kolan - mam wrażenie, że jak nawet kwiatek jakiś w "trawniku" się pojawi, to mogą go nie zauważyć Specyficzni są, mocno zakręceni, ale sympatyczni w tym zakręceniu się wydają.
Kordina 01:24, 16 lut 2022

Hm... listki przypominają moją kiełkującą sasankę