Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 19:24, 25 kwi 2023

vita napisał(a)

Mam ok. dwadzieścia metrów takich tujek za siatką u sąsiadów. Przerosły już siatkę, tnę nożycami elektrycznymi raz w roku i jest już piękna zielona ściana. Weź pod uwagę, że tuje rosnąc, zdeformują przesłonę.
Przecież masz szklarenkę, idealne miejsce do zimowania pierwiosnków
Pięknie podpatrzyłaś dzięcioła, nazywam go dziobakiem Szachownica to uva vulpis, lisia, urocza

Co się szykuje do kwitnienia na pierwszym planie przed domkiem?

Ja też mam dwadzieścia metrów, bo tyle ma moja działka Ale tuje przerastają tylko w połowie- nie ma tego problemu w lasku, dlatego liczę na to, że zacienienie zmusi je do odwrotu. Vito, one już właśnie deformują siatkę, dlatego chcę im odciąć światło. W ogrodzeniu brakuje jednego słupka - w tym miejscu stoi ta dziwna podpórka z mojej strony. Gdyby nie słomianka, pewnie miałabym po prostu zieloną ścianę, a tak - mam łaciatą, słomiano - zieloną ścianę. Chcę to uporządkować i mieć wreszcie coś ładnego po mojej stronie. Bardzo lubię tą część ogrodu, jest daleko od drogi, przytulnie.

Słuchaj, a nie za ciepło byłoby w szklarni pierwiosnkom? Mogę też przechowywać je w mojej chałupce, ma okna z trzech stron

Tak, szachownica od początku nie wyglądała mi na kostkowatą. Nic to, wszystkie są ładne, a ta lisia nawet dobrze się wpisze kolorem.

Przed domkiem, o ile patrzymy na to samo zdjęciem, zapączkowana stoi mizuna
Mgduska 19:31, 25 kwi 2023

Joku napisał(a)
Patrzę na ten twój problem z tujami sąsiada. Ja bym puściła wolno ich przyrosty, wątpliwej urody słomiana mata szybko się rozpadnie pod ich naporem. A jak już tuje utworzyłyby litą masę można raz dwa ciąć nożycami szpalerowymi. No chyba że sąsiad sam pilnuje maty i tnie żywotniki to inna inszość. Albo nie pozwala ich ciąć. Miałabyś fajny zielony ekran. No, ale to moja opinia, nie zagłębiałam się w szczegóły.

Mogłabym tak zrobić, tyle, że one zarastają tą słomiankę nierówno, w zielone łaty. Sąsiad wyręcza się firmą ogrodniczą, więc nie ma powodów do narzekań. A mi się nie chce ciąć tego żywopłotu, zaprawdę powiadam - nie chce mi się Mam tyle swoich roślin, o które dbam z przyjemnością, a i tak brakuje czasu na wszystko. Poza tym, nawet z tych paru metrów jest tak olbrzymia ilość masy zielonej - nie chcę tego mieć u siebie, ani płacić za wywóz. Gdybym miała sadzić żywopłot, na pewno nie byłyby to tuje. Teraz, świeżo po cięciu, stwierdzam, że bardzo ich nie lubię.
Mgduska 19:33, 25 kwi 2023

mrokasia napisał(a)

Hmmmm, ja to bym na razie zostawiła te przerastające tuje w spokoju... Nie bij, ale wg mnie ładniej to wygląda niż ta słomianka... No chyba, że faktycznie postawisz szczelną przegrodę... choć i tak będziesz musiała ciąć to co powyżej.

Piękną masz wiosnę, tyle uroczych kwiatuszków .

Tak, zostanie mi do cięcia to, co powyżej, ale tego będzie znacznie, znacznie mniej

Kwiatuszki jeszcze za chwilę wrzucę, zostało mi kilka zdjęć
Mgduska 19:35, 25 kwi 2023

Kordina napisał(a)
Ale miałaś fajnego kującego gościa u mnie też jakiś kuje, słyszę go, ale w gąszczu drzew dostrzec nie mogę a tym bardziej pstryknąć

Tak, ja wiem, że Ty jesteś ptaszkowa Większość zdjęć pstrykam z kuchni, że tak powiem - od zlewu, mam tam idealne stanowisko obserwacyjne, bo drzewo jest tuż przed domem. Muszę tylko dbać o czyste szyby
Mgduska 19:45, 25 kwi 2023

lilarose napisał(a)
frontową masz przeuroczą. O ptaszku nie wspomnę
ale niepokoi mnie brak kwiatów na perskiej - coś zrobiłaś z nią inaczej w zeszłym roku?

Masz to oko. Bardzo słusznie Cię niepokoi. Miałam właśnie pisać, że są w ogrodzie sukcesy, i są porażki. Maleńka piwonia, którą sadziłam jesienią z kłącza w torfie (!!) wg porad Kasi Bawarki (Kasia) - ma pączek - to jest sukces. Ukorzeniła mi się śnieguliczka z wazonu, właśnie wypuściłą listek, to też sukces Ale perskie w tym roku zastrajkowały, chyba tylko jedna zakwitnie szczątkowym kwiatkiem. I to jest porażka. Myślę, że za późno je sadziłam, bo ze wszystkim się spóźniłam, o dziwo nie zaszkodziło to narcyzom, ale widocznie szachownica jest bardziej marudna. Innej przyczyny nie widzę. Zasiliłam, będę działać jak zawsze - zobaczymy za rok
Cesarskie na szczęście mnożą się bez opamiętania
Mgduska 19:47, 25 kwi 2023

Reszta obiecanych kwiatków

Pragnia syberyjska dopiero się rozkręca
Mgduska 19:53, 25 kwi 2023

Tulipany turkiestańskie w lasku, z chwilowym bałaganem w tle

Okazało się, że mam taką wyfikaną odmianę narcyza, bardzo mi miło- Pink Charm. Zuza, widziałam je chyba też u Ciebie?

I to by było na tyle

vita 20:51, 25 kwi 2023

Mgduska napisał(a)
Słuchaj, a nie za ciepło byłoby w szklarni pierwiosnkom? Mogę też przechowywać je w mojej chałupce, ma okna z trzech stron

Przechowywanie pierwiosnków zimą w temperaturze powyżej zera powoduje, że zachowują liście.
Inaczej niż w gruncie, kiedy liście tracą. Gdybyś uprawiała je w małych doniczkach (teatr pierwiosnków) wymagałyby ciągłej kontroli.
Moje (w dużych ceramicznych donicach, sadzone po dwie sztuki) przezimowały doskonale, wniosłam je do swojej werandy w grudniu, w ciągu dnia było na plusie, nocą temperatura spadała, w dni słoneczne rosła. Jak widziałam, że ziemia przeschła, bardzo umiarkowanie podlewałam. No, takie działania na wyczucie. Najważniejsze, że zaczynają kwitnąć, z wyjątkiem jednego, najpiękniejszego. Uprawa auricula jest trudna, ale warto jej spróbować.
Helen 21:18, 25 kwi 2023

Mgduska napisał(a)

Ale dali Ci się nacieszyć tą chwilką dla siebie?

Poczytałam O., było całkiem miło
I ptaki śpiewały, i dzień taki jasny i długi, to jest to co lubię
Rojodziejowa 21:28, 25 kwi 2023

Ale piękne kolory bratków!!