Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Pokaż wątki Pokaż posty

Sałatka pokrzywowa

antracyt 08:48, 25 kwi 2023

Co w tej ładnej skrzyni będziesz siać?

ps. ąle masz fajnie lewitujące konewki na ostatnim zdjęciu Co się zbiera do kwitnienia na pierwszym planie?
vita 09:42, 25 kwi 2023

Mgduska napisał(a)
Na koniec pokażę, na czym polega problem z żywopłotem sąsiadów.
Cała zielona kępa musi być wycinana ręcznie, pojedynczo, tak jak wrastają w słomiankę. Ręce bolą do dwóch dni po takiej akcji. Dlatego właśnie zamierzam szczelnie przesłonić tujki.

PRZED

PO

Mam ok. dwadzieścia metrów takich tujek za siatką u sąsiadów. Przerosły już siatkę, tnę nożycami elektrycznymi raz w roku i jest już piękna zielona ściana. Weź pod uwagę, że tuje rosnąc, zdeformują przesłonę.
Przecież masz szklarenkę, idealne miejsce do zimowania pierwiosnków
Pięknie podpatrzyłaś dzięcioła, nazywam go dziobakiem Szachownica to uva vulpis, lisia, urocza

Co się szykuje do kwitnienia na pierwszym planie przed domkiem?

lilarose 09:48, 25 kwi 2023

frontową masz przeuroczą. O ptaszku nie wspomnę
ale niepokoi mnie brak kwiatów na perskiej - coś zrobiłaś z nią inaczej w zeszłym roku?
Kordina 10:06, 25 kwi 2023

Ale miałaś fajnego kującego gościa u mnie też jakiś kuje, słyszę go, ale w gąszczu drzew dostrzec nie mogę a tym bardziej pstryknąć
Joku 12:21, 25 kwi 2023

Patrzę na ten twój problem z tujami sąsiada. Ja bym puściła wolno ich przyrosty, wątpliwej urody słomiana mata szybko się rozpadnie pod ich naporem. A jak już tuje utworzyłyby litą masę można raz dwa ciąć nożycami szpalerowymi. No chyba że sąsiad sam pilnuje maty i tnie żywotniki to inna inszość. Albo nie pozwala ich ciąć. Miałabyś fajny zielony ekran. No, ale to moja opinia, nie zagłębiałam się w szczegóły.
mrokasia 15:08, 25 kwi 2023

Mgduska napisał(a)
Na koniec pokażę, na czym polega problem z żywopłotem sąsiadów.
Cała zielona kępa musi być wycinana ręcznie, pojedynczo, tak jak wrastają w słomiankę. Ręce bolą do dwóch dni po takiej akcji. Dlatego właśnie zamierzam szczelnie przesłonić tujki.

PRZED

PO

Hmmmm, ja to bym na razie zostawiła te przerastające tuje w spokoju... Nie bij, ale wg mnie ładniej to wygląda niż ta słomianka... No chyba, że faktycznie postawisz szczelną przegrodę... choć i tak będziesz musiała ciąć to co powyżej.

Piękną masz wiosnę, tyle uroczych kwiatuszków .
Mgduska 19:06, 25 kwi 2023

Helen napisał(a)
Uwielbiam Twoje zakątki

Siedzę przed pracą w samochodzie, bo zapomniałam kluczy, czekam na kogoś kto łaskawie przyjdzie w miarę szybko do pracy, ehhh SKS

Ale dali Ci się nacieszyć tą chwilką dla siebie?
Mgduska 19:10, 25 kwi 2023

April napisał(a)
Zdjęcia z dzięciołem boskie Tak, warto zapraszać ptaszory, tyle radości
Faktycznie nie masz lekko z tymi thujami. Masz rację niestety, szczelna zasłona w tym miejscu poprawiłaby sytuację.

Szachownice kostkowe słodkie, takie do połowy tylko mają kosteczki Śmieszne to.

Taki, widzisz, badziew mam za tło.

A te szachownice od początku wydawały mi się podejrzane
Mgduska 19:13, 25 kwi 2023

Martka napisał(a)
O, szachownice tak w połowie kostkowane? Urocze zakątki, nie marudzimy, dobrze, że w ogóle uwiecznione skrzynia jedna, za to jaka porządna gdyby sąsiad chciał od swojej strony regularnie podcinać… No i są za blisko posadzone, masz rację. Panel rozwiąże tę sytuację, a murek jeszcze bardziej Westchnę na koniec, pięknie jest!

Z czasem, mam nadzieję, pozbędziemy się brzydkich miejsc, ale właśnie czasu to wymaga.
Skrzynia też zyska jakąś oprawę. Wokół szklarni obejście ma być z kostki, wokół skrzyni raczej zrębki. Dopóki kwestia ogrodzenia nie jest rozwiązana na stałe, muszę jednak mieć do niego dojście. A na razie przelatuje mi przez myśl mnóstwo pomysłów na to miejsce
Mgduska 19:16, 25 kwi 2023

antracyt napisał(a)
Co w tej ładnej skrzyni będziesz siać?

ps. ąle masz fajnie lewitujące konewki na ostatnim zdjęciu Co się zbiera do kwitnienia na pierwszym planie?

W skrzyni będą kwiaty, może znajdzie się też miejsce na sałatę Kwiaty na cały sezon zasłonią brzydką słomiankę i będę o niej mogła chwilowo zapomnieć.
Na pierwszym planie to chyba mizuna - rosła od zeszłego roku w szklarni, teraz ją przeniosłam do donicy, więc postanowiła odwdzięczyć się kwiatami