Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

inka74 08:00, 03 sty 2020

popcorn napisał(a)
Fajny pomysł, pewnie młodej by się spodobało. Ale to mały dom potrzebuję miejsce do przechowywania i coś takiego zeżarłoby go sporo. Poza tym to otwarta na salon kuchnia, wyspy brak, za to blisko będą dwie kanapy zaraz za stołem z krzesłami. Będzie dobrze

Kolor szaro biały dąb cortona. Pozdrawiam!
A czemu wyspy nie chcesz? Przy kuchni połączonej z salonem taka wyspa jest idealna. Zasłania bałagan, rozdziela pomieszczenia. Można mini barek zrobić śniadaniowy. Płyta nie może być pod oknem - przepisy zabraniają - jest to niebezpieczne. Płyta jest elektryczna? Idealnie byłoby ją wstawić w wyspę. W tym układzie co tu masz biegania będzie dużo przy gotowaniu. Odległość między lodówką, zlewem i piekarnikiem taka wygodna to ok. 1-1,4 m. Wrzucałaś plan kuchni z wymiarami?
popcorn 08:05, 03 sty 2020

Iwona w projekcie była wyspa, zrezygnowałam bo nie bardzo to widziałam. Pewnie masz rację, ale obecnie trzebaby przeprowadzać prąd a już wszystko jest przygotowane. Okno to fiks, poczytam o przepisach, dzięki! Płyta indukcyjna.
Chciałam żeby tam było luźno, chcę dwie kanapy pod kątem prostym i stół z 6 krzesłami, wyspa wymagałaby odsunięcia się i to sporego żeby móc otworzyć szafki pod oknem i szafki na wyspie, stąd wywaliłam ją z marszu na samym początku.

Odległości będą większe, ściana pod oknem ma prawie 5 metrów, zabudowa wysoka we wnęce ma 3 metry. Może w takim razie płyta na lewo od okna, wtedy okap by się nie rzucał w oczy z salonu? To jest dobry pomysł
inka74 08:28, 03 sty 2020

Przy indukcji nie potrzebujesz okapu. Na 5 metrach można bardzo dużo. Przeciągnięcie elektryki to pikuś. Podłogę masz już ułożoną? Jak duży stół masz albo będziesz miała? Jeżeli chcesz to mogę w weekend rozrysować ci kilka opcji tylko potrzebny mi plan z wymiarami i to co jest dla ciebie niezbędne.
Edit zaznacz na planie obecne kontakty i przyłącze wody oraz wentylację.
Katte 08:49, 03 sty 2020

Hej , to tez niezły pomysł, te wysuwane osobno.
U mnie CARGO , było z myślą o zapasach suchych - nas dwoje i trójka dzieci - ja muszę mieć zapas płatków śniadaniowych , makaronu , mąki itd. Jak na wojnę hehhe .
Nie mam narazie szafy to zawalam garaż.
No i chodziło mi tez o zabudowanie wolnostojącej lodówki.

popcorn 09:10, 03 sty 2020

Iwona chyba wolałabym okap jednak, bo dużo gotujemy i nie chciałabym żeby mi się te opary osadzały na ścianach i meblach... Podłogi nie ułożone, ale jest ogrzewanie podłogowe i jak kuli pod odpływ liniowy to myślałam że zawału dostanę...
Kurczę kofam Was baby, serio???

Wymiary na rysunku:

Na planie jest wyspa. Ale nie chcę wyspy. Przeniosę kuchenkę w stronę wysokiej zabudowy pewnie i to by było na tyle...

Kasia chciałam cargo, póki nie pobawiłam się tymi co ma moja Mama. I nie chcę
Mam tam spiżarkę, całe 1,1m2 hahaha ale dwa regały otwarte do sufitu się zmieszczą Zapasy mam zawsze, tam do sklepu trzeba wziąć auto, więc zawsze tak samo jak zresztą i tutaj mam zapas słoików, napojów i suchych produktów. Chcę mieć jak najwięcej zabudowy bo wiem że graty się zbierają... staram się je ograniczać, ale to ie jest duży dom więc fajnie byłoby mieć wszystko pochowane

inka74 10:45, 03 sty 2020

Jak chcesz okap taki z prawdziwego zdarzenia a nie tylko pochłaniacz zapachu to musisz go podłączyć do pionu który znając życie masz w ścianie tej 3 metry
A gdzie ty masz wyciągnięty kabel do płyty indukcyjnej? Jaki to model? Trochę wypadłam z obiegu ale pod tego typu płytę były potrzebne inne instalacje. Może teraz jest na normalne 220. Tak czy siak i tak robi się osobne okablowanie i korek pod lodówkę i płytę. Ty elektrykę masz rozłożoną w całym domu czy tylko łazienki? Ogrzewanie podłogowe masz wodne? Masz jego zdjęcie w kuchni przed wylaniem?
Odbierz pw bo tak to tu elaborat powstanie
popcorn 11:07, 03 sty 2020

Nie mam pionów wentylacyjnych wcale, będzie rekuperacja montowana za 10 dni. Tylko pochłaniacz nad indukcją, niestety, z wymiennymi filtrami. Elektrykę mam rozłożoną wszędzie, przed tynkami. Indukcje są teraz na 230V bez problemu, nie mam siły w kuchni. Ogrzewanie wodne wszędzie. Zdjęcia mam szczątkowe, wykonawca nie robił heh a zanim się ocknęłam już było zalane niemniej zdjęcia zdjęciami, a rurki co 10 cm, więc to nie ma większego znaczenia czy mam zdjęcia czy nie, bo rurek jest kilometry
Sonka 13:38, 03 sty 2020

Najlepszego w Nowym Roku.
Obserwuję postępy , potwierdzam,że szuflady wysuwane osobno są praktyczne, cześć tak mam, pod blatem, cargo też mam ale chyba 180 cm tylko i sprawdza się. Moja kuchnia ma 15 lat to i tak stolarz był mocno nowoczesny w rozwiązaniach.
Karola obejrzałam plany kuchni i dalej twierdzę,że fajnie by była chociaż na 30 cm witryna na ścianie spiżarni na wprost okien tarasowych, naczynia czy szkło by było zawsze pod ręką.

Kuchnie są chyba najdroższe w wyposażeń domu, córka aktualnie jest na etapie kuchni i zachwyciła się jedną z nich. Cena zwala z nóg, przy dużym ciągu 7 m cena około 200 tyś. Blaty przepięknie fryzowane, granitowe, pomarzyć można, robią je na cały świat. Niektóre rozwiązania można podpatrzeć i podobne u siebie zastosować.
https://meble-halupczok.pl/produkty/
Katte 13:57, 03 sty 2020

Zbierają sie zbierają u siebie mam zrobioną wyspę , tak jak u Ciebie na zdjęciu tyle , że mam wszędzie blaty .
I jak gotujemy to masakra tyle ile długości blatów tyle nastawiane gratów.

U mnie elektryk podłączył mi pod indukcję siłę.
Rozdzielił też ze jak nie ma jakiejs fazy to nie zostaje bez prądu całkiem , zawsze jest jakiś działające gniazdko .
W garażu też mam Wtyczkę na siłę.
Fajna sprawa jak ustawiam opcję pełna moc , to wrzątek mam w 15 sek.

popcorn 14:06, 03 sty 2020

Krysia ależ ja wszystkie naczynia i szkło będę miała tamże poukładane, tyle że nie na widoku Witryny są fajne, ale znowu zaburzyłoby mi to symetrię, a ja mam świra na punkcie symetrii
Blaty granitowe... heh... może jak wygram w totka to sobie kiedyś wymienię, ale jakoś bardzo wątpię Laminat rządzi buahahaha

Piękne są rzeczy, oczywiście że są, ale na tym etapie to się cieszę że mi pensja wpłynęła i że ludzie od płytek wzięli połowę za ściany a kolejna połowa koło 20go jak wrócą kłaść podłogi.
Toalety muszę jeszcze raz kupić, bo myślałam że moje podłączane od tyłu to żaden problem i że te wysokości w stelażach podtynkowych są standardowe. Otóż nie są... heh
Napisałam do tej firmy gdzie kupowałam może mi wymienią, ale póki co zero odzewu więc pewnie nie... zostaje mi kupić nowe a te próbować sprzedać na allegro czy olx.

Kasia wolę mieć puste szafy niż graty na wierzchu bo nie ma ich gdzie schować. I tak pewnie z czasem obrośniemy na nowo, mimo segregacji przy wyprowadzce i pozbyciu się wielu rzeczy i podziale.

Fajna sprawa - jakim sposobem masz działające gniazdko jak nie ma prądu? Właśnie myślę nad zakupem UPSa żeby w razie braku prądu mieć internet chociaż... zamarznąć nie zamarzniemy ale pracować trzeba buahahaha

Siłę mam pod wiatą, jakby jakieś maszyny trzeba podłączyć. Nie myślałam o tym że w kuchni się może 400V przydać??
Indukcję mam normalnie na 230... no nic raczej po ptakach