Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

popcorn 20:55, 05 kwi 2020

Kolejny weekend uciekł nie wiem kiedy. Przewiozłam wszystkie hosty na tył działki, skoro nie sadzę ich za domem. Mniej doniczek dookoła i widzę wyraźniej co jeszcze zostało do posadzenia.
Niestety jeszcze sporo haha. No nic. Powoli tam dotrę

Zdjęłam czarną szmatę z kawałka warzywnika, przekopałam połowę która była pod spodem, może jutro reszta. Masakra bo przerośnięta perzem. Rozłożyłam szmatę kawałek dalej żeby tłumiła chwasty, może do maja i tam dotrę żeby przekopać i wytrząsnąć perz. Straszna robota. W tym tempie kompostownik napełnię za moment haha.

Następnie w planie obwódka z cisa i posadzenie kolejnych roślin z doniczek. Przesadziłam i to ostro z ich ilością, no ale to ja.
Potem do rozgrabkowania kawałek pod kapustne, pan od koparki mi świeżo przekopał, tyle że teraz skiby są wielkie. Myślę nad obwódką warzywnika, ale nie mam nic co by się nadało. Więc na razie nie będzie niczego.

Całkiem podoba mi się robienie zakupów raz na dwa tygodnie, wygląda na to że się da! Zamrażarka nadal pełna, chleb odpiekamy i jakoś idzie. Poszłabym do kina czy to fryzjera w weekend żeby się urwać z domu, ale chwilowo się nie da i nie wiadomo kiedy znowu będzie można...

Miłego tygodnia!!!

Gruszka_na_w... 21:35, 05 kwi 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Karola groch i bób potrzebuje ciepła włóknina nic na razie nie da, ja zawsze sieję po 1 maja by nie wyszły z ziemi wcześniej jak po 15 maja po Zośce i to mi się sprawdza od wielu lat. A chcąc tak wcześnie wysiewać to by trzeba w tunelu foliowym, a i tak ryzyko, że przy nocnym przymrozku zetnie, te rośliny są wrażliwe na takie ochłodzenie bardzo.

Bób i groszek trzeba wysiewać wcześnie. Nasionka spokojnie poczekają na ocieplenie i wyjdą. Późniejsze wysiewy powodują to, że strąki atakuje szkodnik- strąkowiec. Z marcowego wysiewu groszek jest gotowy do podjadania już w czerwcu. Ani bobu ani grochu nie trzeba okrywać włókniną.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
deszczowymaj 21:44, 05 kwi 2020

Karolcia pracusiu zasuwasz jak mróweczka samym czytaniem się zmęczyłam
hankaandrus_44 22:33, 05 kwi 2020

Kto sadzi groch w marcu zbiera w garncu, a kto w maju, to w jaju!

Tak mówi przysłowie starych greków. Nie przejmuj się Karola, będziesz miała i bób i groszek, nie zmarzną już.
Katte 08:39, 06 kwi 2020

Hej , do perzu polecam widły amerykańskie . Ja usieie częściowo wypalilam go herbicydem.

Możecie sobie tylko wyobrazić co było w miejscu gdzie kiedyś była miedza , jesli było to pole orne ...

Masakra jedna wielka plątanina , 0,5 m w głąb . Nie miałam juz siły tego dłubać .
Zamiast sadzić ja pół dnia wydziobywalam hałdy perzu ,

Tu gdzie będę sadzić, od razu muszę dziobać ręcznie , taki urok ...

Pozdrawiam , biorę sie do roboty , truskawki prawie ogarnięte , idą na nowe miejsce .
I zaczynam przesadzanie roślin pod rabatę przed warzywniakiem

Sadźce,M.Malepartusy, Proso rózgowate, jeżówki , i inne

popcorn 09:55, 06 kwi 2020

Super, powodzenia! Moja działka to też nieużytek był, koszony raz w roku i tyle... Perz i podagrycznik mają się cudownie

Truskawki sadzilam na włókninie, takiej z gotowymi otworami, polecam.

Dziś urlop, załatwiłam lekarza, wymieniam opony, bierzemy psa bo ogrodzenie uszczelnione buda gotowa młoda się cieszy.

Bob i groszek będą, mam nadzieję, nie mogę się doczekać
Potem posadzę może czosnki, czekają w doniczkach i się marnują.
Miłego dnia!
Dorii 10:50, 06 kwi 2020

Ta konstrukcja aż prosi się o zielony dach
popcorn 12:46, 06 kwi 2020

Pies siedzi w bramie i tęsknie patrzy... mam nadzieję się szybko przyzwyczai do zmiany heh

Ja pracuję bo ledwo żyję i na sadzenie nie mam siły, pół dnia urlopu odbiorę kiedy indziej.
pozdro
Lidka 14:02, 06 kwi 2020

Obserwuję ,podziwiam, kibicuję. W temacie skarpy sprawdź koniecznie:śnieguliczka chenaulta "hancock"
popcorn 15:03, 06 kwi 2020

Dzięki! Trochę się obawiam takich zarośli właśnie, to samo z irgą, u sąsiada problem z myszami, trzyma gołębie... i to dla nich raj w przemieszczaniu się... choć z drugiej strony trzymałyby ziemię przed osuwaniem się korzeniami...

Póki co rozłożymy geokratę po wyrównaniu grabiami tej skarpy któregoś dnia. I mam trzy spore lilaki black lace. A potem się zobaczy na razie na tapecie irga, poczekamy zobaczymy.

Najbliższe dwa tygodnie mają być gorące i suche, potrzeba deszczu pilnie, podlewam codziennie i mam tego już dosyć. Ale jak odpuszczę to rośliny i posiany trawnik się zmarnują...

dziś pogrzebię może coś po pracy, zobaczymy. Miłego!