Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

UlaB 11:35, 01 wrz 2020

KasiaBawaria napisał(a)
A karma to z czego jest robiona? Niestety ale przegladajac statystki choroby trzustki i watroby u zwierzat w ostatnich latach drastycznie wzrosly. Sucha karma wcale nie jest zdrowa, niestety.Ja swojemu nadal, moze nie gotuje, bo to czasami, ale barfuje go.

Karma karmie nierówna, ale to oczywista oczywistosc.
Zaciekawily mnie choroby wątroby i trzustki u zwierząt - jakie i jakie są objawy? Mamy 5-miesięcznego psiaka i wszystko przed nami. Na razie dostaje suchą o ograniczonym skladzie, mokrą o cudownym zapachu (az nas kusilo zeby sprobowac, bo w skladzie tylko mieso, rosol, olej lniany i skorupka jajka ) i czasami jajko. Barf wpadl mi niedawno w oko, moze kiedys sprobujemy. To jest zamrozone i trzeba przed podaniem rozmrozic?
Edytuje - zapomnialam o paskach suszonej jagnieciny najwyrazniej pyszota
mikina34 11:37, 01 wrz 2020

A ja robię placki z cukinii, marchewki i ziemniaków, trę na grubych oczkach (albo w blenderze z szatkownicą), do tego 1-2 łyżki maki, jajko i sruu na patelnie albo do pieca, jeszcze lepiej. I do tego obowiązkowo sos czosnkowy
Nie dość, ze pyszne, to jeszcze wizualnie cudne
popcorn 11:39, 01 wrz 2020

Dzięki! Spróbuję
UlaB 11:42, 01 wrz 2020

U mnie najczescie cukinia grilowana, faszerowana vege w roznych wersjach i z mięskiem dla meskiej czesci. I bigosik z cukinii (cukinia w slupki plus cebulka w piórka zeszklona z czosnkiem na oliwie plus pomidory - dużo - plus czosnek, duzo bazylii i oregano - chlopaki mają wkladke z kielbaski
Ostatnio jadlam cukinie w plasterkach smazoną w ciescie nalesnikowym - tez bardzo fajna. Corka robila tez raz panierowaną jak schabowe - powtorzymy.
popcorn 11:54, 01 wrz 2020

KasiaBawaria 13:09, 01 wrz 2020

mikina34 napisał(a)
A ja robię placki z cukinii, marchewki i ziemniaków, trę na grubych oczkach (albo w blenderze z szatkownicą), do tego 1-2 łyżki maki, jajko i sruu na patelnie albo do pieca, jeszcze lepiej. I do tego obowiązkowo sos czosnkowy
Nie dość, ze pyszne, to jeszcze wizualnie cudne

Tez takie cos uwielbiam
KasiaBawaria 13:15, 01 wrz 2020

UlaB napisał(a)

Karma karmie nierówna, ale to oczywista oczywistosc.
Zaciekawily mnie choroby wątroby i trzustki u zwierząt - jakie i jakie są objawy? Mamy 5-miesięcznego psiaka i wszystko przed nami. Na razie dostaje suchą o ograniczonym skladzie, mokrą o cudownym zapachu (az nas kusilo zeby sprobowac, bo w skladzie tylko mieso, rosol, olej lniany i skorupka jajka ) i czasami jajko. Barf wpadl mi niedawno w oko, moze kiedys sprobujemy. To jest zamrozone i trzeba przed podaniem rozmrozic?
Edytuje - zapomnialam o paskach suszonej jagnieciny najwyrazniej pyszota

Karma karmie nie rowna, ale nawet najlepsza jest....sucha. A duzo psow pije za malo i potem sa problemy z nerkami. Poza tym pies to miesozerca, jak kot- a na poczatku skladu wielu karm jest zboze. Nawet te bezbozzowe maja czesto mnostwo dodatkow. Suszone mieso jak najbardziej ok moj tez uwielbia. Ale od poczatku dostaje tez kosci, miecho,plus wapn, algi, oleje, tran,owoce i warzywa.Mieso do barfa kupuje sie albo normalnie, dodaje dodatki, porciuje i zamraza, albo rozmraza samo mieso, dodaje dodatki i podaje. Mi tak jakos lepiej, choc czasem robie na zapas. Z puszek moim zdaniem dobre sa karmy petfit.Jajka calego na surowo nie mozna podawac, tylko zoltko. Surowe bialko moze zaburza przyswajanie skladnikow pokarmowych psa. Jezeli cale jajko to bialko ugotowane.
popcorn 13:31, 01 wrz 2020

Mój pies zjada całe jajka, surowe... rzadko bo rzadko, ale takie miękkie od kurczaków czasem się zdarza... nie wiedziałam że białko szkodzi. dzięki za info!
popcorn 13:34, 01 wrz 2020

Chyba mam busz buahaha

sylwia_slomc... 13:36, 01 wrz 2020

Mój też dostaje całe surowe jajo. Na filmikach z barfem też pokazywali całe jajo surowe. W naturze wilkom, kunom czy lisom też nikt jaj nie gotuje