Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

TAR 16:06, 09 kwi 2024

Moje dęby tez jeszcze bezlistne, za to brzozy czaruja. Klony tylko palmowe ruszyly inne powolutku dopiero zaczna.
Gruszka_na_w... 19:40, 09 kwi 2024

Czytałam na bieżąco, ale sił brakowało na komentarz.
Świetnie wyszła ta nowa rabata. Poszerzenie dobrze jej zrobiło, proporcje są znakomite.
U mnie Doll'sy też już kwitną. Widać tulipany bardzo szybko reagują na wysokie temperatury.
Podobnie do Twoich dębów zachowują się u mnie buki. Jako jedyne trzymają się swojego tradycyjnego rytmu. Wciąż mają stare liście.
Takie dorodne szafirki są zawsze w pierwszych latach po posadzeniu. Potem tworzy się mnóstwo cebulek przybyszowych. One są mniejsze, a kwiaty z nich wyrastające mają adekwatne do żywiciela (cebulki) rozmiary.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 20:08, 09 kwi 2024

U mnie też buki pozostają niewzruszone, jeden wciąż cały rudy .
Basieksp 20:24, 09 kwi 2024

Fajnie mieć takie kwitnące drzewa za płotem dęby, bez liści, ale jakie one ładne duże, takie majestatyczne to nic, że tyle sprzątania przy nich, dla takiego widoku myślę, że warto
mrokasia 20:28, 09 kwi 2024

Przyjrzałam się jeszcze raz tym dębom. Bardzo ładnie je przycięli .
Magara 22:33, 09 kwi 2024

mrokasia napisał(a)
Też mam migdałka . Rzadka roślina na O.

Hehe. Z tego co pamiętam to kiedyś migdałek został "wyklęty" na forumie - powodów nie pamiętam
Ale z początków mojego bytowania na forum kojarzę, że tuje i migdałki były ble
Niemniej jednak też mam

Judith, masz rację, ciężko nadążyć W tym sezonie nie tyle z ogarnianiem wiosennym co z podziwianiem kwiecia różnego

Tulipany kocham, Ty masz cukiereczki Ja chyba odpuszczę bo tam gdzie sadziłam jesienią znowu same czerwone wyłażą
Agatorek 00:26, 10 kwi 2024

April napisał(a)
Szafirkowe szaleństwo
Migdałek też dał czadu. Miałam kiedyś ale podkładka zdominowała szczepienie.

Podejrzewam, że u mnie będzie tak samo. Czyli mam miejsce na nową roślinkę

Judith, bardzo soczyście się u Ciebie zrobiło
Judith 11:58, 10 kwi 2024

TAR napisał(a)
Moje dęby tez jeszcze bezlistne, za to brzozy czaruja. Klony tylko palmowe ruszyly inne powolutku dopiero zaczna.

Przyroda pędzi jak bolid F1 - wczoraj dęby były łyse, dzisiaj widać już małe listki
Judith 12:03, 10 kwi 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Czytałam na bieżąco, ale sił brakowało na komentarz.
Świetnie wyszła ta nowa rabata. Poszerzenie dobrze jej zrobiło, proporcje są znakomite.
U mnie Doll'sy też już kwitną. Widać tulipany bardzo szybko reagują na wysokie temperatury.
Podobnie do Twoich dębów zachowują się u mnie buki. Jako jedyne trzymają się swojego tradycyjnego rytmu. Wciąż mają stare liście.
Takie dorodne szafirki są zawsze w pierwszych latach po posadzeniu. Potem tworzy się mnóstwo cebulek przybyszowych. One są mniejsze, a kwiaty z nich wyrastające mają adekwatne do żywiciela (cebulki) rozmiary.

Haniu, ja u Ciebie też jestem na bieżąco, ale już słów brakuje na opis emocji i nie zostawiam śladu .
Dziękuję za pochwałę rabaty . Mam nafzieję, że ożywi nieco te część ogrodu, bo w porównaniu z leśną jakaś taka nijaka zaczyna mi się wydawać .
Judith 12:08, 10 kwi 2024

Basieksp napisał(a)
Fajnie mieć takie kwitnące drzewa za płotem dęby, bez liści, ale jakie one ładne duże, takie majestatyczne to nic, że tyle sprzątania przy nich, dla takiego widoku myślę, że warto

Kwitnące czereśnie mam z dwóch stron, przy czym jedna łaskawie przewiesza gałęzie na naszą stronę, zatem latem mamy nieco dodatkowych korzyści .
Inny sąsiad ma tuż za ogrodzeniem bardzo zaniedbany ogromny bez, który tworzy piękną ścianę . Jeden minus - odrostu muszę tępić u siebie.
Co do dębów - niezależnie od emocji rozmaitych jakie budzą, jesteśmy z nimi związani bez prawa wyboru .