Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Iwonka 14:40, 04 wrz 2022

Judaszowiec cudny, do zagapienia się... szczególnie w miękkim świetle piękny.
Będziesz zadowolona. Mój kocham.
Twoja parocja to Spirea, na mojej pisze Spire. Może u mnie zgubili literkę
Cieszę się, że ją dostałam, ale mam dwa dylematy. Gdzie posadzić?
A drugi... no napiszę: coś mnie jej uroda na razie nie powala, listki jak u krzaka za płotem. Sorry, wiem, że zachwyty nad nią są wielkie, może i ja padnę któregoś dnia na kolana prosząc o wybaczenie
Kous Schmetterling ma śliczne kwiaty, duże ale smukłe. Kupiłam ponownie, pierwszy niestety miał zimą za mokro i wygniły mu korzenie.
Twoje dylematy z seslerią i mnie były bliskie. Na fotkach to piękna trawa, u mnie taka sobie.
Przesadziłam ją ponad miesiąc temu w szpaler, dostała więcej słońca i gorszą glebę.
Mimo poczochrania spowodowanego przeprowadzką wreszcie ma szansę zabłysnąć.
W masie robi robotę, wręcz świeci. Wśród innych roślin miała za ciasno, była zielonkawa, no nijaka.
Fajne miejsce ten Jazdów, oby takich więcej.
Dziś czytałam artykuł o dziewczynie, która posadziła pod blokiem warzywa.
Nasza Renia lata temu była pionierem w temacie.
Byłam zszokowana komentarzami, mam nadzieję, że to tylko frustraci takie głupoty piszą a coraz wiecej ludzi ma świadomość, o co tak na prawdę w tym chodzi.
Ja mam ogromne wyrzuty sumienia, że mając miejsce nieco marnuję czas i za dużo "ozdoby" u mnie a nie pożytku. Spróbuję jesienią przygotowywać glebę, może wreszcie się uda.
Ty zaczęłaś od warzyw i to się chwali
Pozdrawiam Martuś, rzadko piszę, ale staram się czytać na bieżąco.

antracyt 19:07, 04 wrz 2022

Martka napisał(a)
Dziś mieliśmy piknik rodzinny w Jazdowie, to bardzo urocze i zaciszne miejsce w Śródmieściu, z ciekawą historią (stanęły tu po wojnie domki fińskie wspomagające zaplecze dla odbudowy Warszawy), dziś to przestrzeń społeczno-eksperymentalna zatopiona w zieleni, w tym miejskie ogródki i pasieka.

Uradował mnie obrazek młodej dziewczyny wrzucającej ogryzek jabłka do kompostu. Nie do kosza, a do kompostownika

Ten napis pobił wszystko Ogrodnicy są wszędzie ❤️

Warzywnik naprawdę bujny!

Super, że coraz więcej jest takich miejsc w betonowych miastach. Nie tylko typowe ogródki działkowe (te oczywiście są super), ale wszelkie oazy zieleni są na wagę złota.
Martka 20:25, 08 wrz 2022

Dziś rano podziwiałam tron koronacyjny królów Anglii… Prawie 1000 lat. Elżbieta II zamknęła właśnie swój rozdział historii… smuteczek.
Gruszka_na_w... 21:00, 08 wrz 2022

Mnie zauroczyła tęcza nad pałacem. Piękne zakończenie 70 lat panowania.
Mam nadzieję, że smutne okoliczności nie zakłócą Ci wrażeń ze zwiedzania angielskich ogrodów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:13, 08 wrz 2022

Martka, to Ty jesteś w historycznej "bańce" teraz
Umówmy się, że dla nas Królowa Angielska nie jest zbyt ważną personą bo na nasze życie, tu i teraz wpływu nie ma, ale i we mnie smutek jakiś jest.
Całe moje życie Elżbieta była królową. I całe życie osób starszych ode mnie, trochę albo bardziej trochę, też.
Kawał historycznego rysu Europy. Monarchia to niby przeżytek, a świat niby idzie naprzód.
Ale jakoś mam poczucie, że pewna granica została przekroczona i coś się skończyło, jakaś epoka.
Mało elokwentna jestem bo nazwać tego nie umiem
Helen 05:35, 09 wrz 2022

Dagmara, zgadzam się z Tobą. I też bym tego nie umiała nazwać.
Roocika 07:05, 09 wrz 2022

Troszkę tylko nadrobiłam.
Ładne drzewka kupiłaś. Judaszowce rzeczywiście mają ładne liście i wyjątkowo duże.
Martka 09:09, 09 wrz 2022

Rzecz w tym, że przez ostatnich 70 lat trwała jedna Elżbieta i „przewinęło się” 15 premierów… Trwałość to wymiar, który nam zaczął się stawać obcy… Dobrego dnia, Dziewczyny!
antracyt 09:27, 09 wrz 2022

Zdjęć dużo rób!
Mgduska 09:28, 09 wrz 2022

Dlatego mam poczucie, że jednak jej wpływ na nasze życie istniał, była jednym ze stałych punktów rzeczywistości, a posiadanie stałych punktów oparcia jest po prostu potrzebne. Świat zmienia się bezczelnie.