Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Kordina 23:12, 28 wrz 2025

Magarku owocnego Pragowania i dobrych emocji życzę
sylwia_slomc... 11:56, 29 wrz 2025

Magara napisał(a)
Ale gości Fajnie, że do mnie zaglądacie - bardzo mi to dziś humor poprawiło, a tego mi trzeba, oj trzeba

Odpowiadam zbiorczo:
Sfochowana jest faktycznie bardzo zaangażowana w nową rabatę Udeptuje glinę aż miło Uważa, że te wszystkie patyczki na pewno są "po coś", "dla kota"
Posadzone są póki co róże, które kupiłam w doniczkach. I pomarańczowe jeżówki. I fioletowe mini budleje. Stan doniczek - zero. Czekam na róże z gołym korzeniem, będą po 20 października. Obelisk będzie na groszki pachnące.
Zuza dobre pytanie zadała. Odpowiedź brzmi - weny mi brak do wszystkiego I do rozmieszczenia róż, i dodatków i samej roboty Chciałabym posadzić wszystko tak, żeby nie przesadzać później - fanką tetrisów nie jestem.
Pogoda u nas od dwóch dni wręcz idealna - w końcu lato jakby
A ja czuję niemoc straszną. I robię nic ogrodowo

Na swoje usprawiedliwienie mam to, że moje myśli są dalekie od ogrodowania. Mamy na tapecie problemy zdrowotne, jak bardzo poważne to się dopiero okaże... Ale sam lęk nie jest fajny
Ale pojutrze lecimy do Pragi, pierwszy nasz wyjazd od kupna działki - urywamy się z łańcucha i zapominamy o wszystkich problemach A przynajmniej podejmiemy próbę zapomnienia

Życzę żeby zdrowotnie okazało się lepiej niż przewidywania. U nas w tym roku podobnie niestety....też czekamy na wyniki badań rodziców i brata
Magara 23:09, 04 paź 2025

Wróciłam.
Zimno, wieje, leje. Cała działka w igłach sosnowych. W nocy temperatury na minusie już
Zrobiłam listę prac niezbędnych.
Myślę powoli o wycinkach bylinowych, żeby wiosną było mniej roboty.
Mam do posadzenia tulipany i narcyzy, niby wypasione, holenderskie. Tylko na rabatach tak gęsto, że chyba muszę zmodyfikować plany z moich notatek wiosennych.

Praga jest piękna, chociaż mocno zatłoczona turystami, nawet na przełomie września i października. Niemniej jednak - polecam. Architektura wymiata. Zabytki wszystkie też. Czesi chyba mądrą decyzję podjęli, że nie pozwolili się zniszczyć w czasie II wojny...
Miasto bardzo przyjazne turystom, komunikacja miejska - super. Ludzie otwarci. Chiński badziew pamiątkarski na każdym rogu - to już niestety chyba norma.

Ania-ajka - miejscówka była super, dla nas idealnie było - wieeelkie dzięki za polecenie

P.S.
Za wszystkie dobre myśli - dzięki i buziaki
Wafel 01:15, 05 paź 2025

Witaj w domu
Polon 07:39, 05 paź 2025

Temperatura chyba wszędzie mało optymistyczna. U mnie dalie już skończyły tegoroczny show, w 2024 mam zdjęcia z daliami z końca października, więc znaczna różnica.

Praga piękna, na pewno warta odwiedzenia, choć przyznam, że opinia o mądrości ich, Czechów decyzji w sprawie zniszczeń, dla mnie co najmniej mocno zaskakująca.

Tulipany w tym roku również nakupiłam, stety albo niestety w spożywczym , jakoś same razem z parówkami do koszyka wędrują. Bardzo jestem ciekawa Twoich holenderskich
Bee 10:15, 05 paź 2025

Powtórzę za Asią: Witaj w domu Magarku.

Skusiłam się na kompost i mam teraz 12 tonową górę na działce. Jak go szybko nie zużyję to trzeba będzie poprawić mapy kaszubskie bo przybyło nowe wzniesienie Można by je nazwać Góra Kompostowa

Wymyśliłaś jak go przechować na następne sezony? Boję się, że zarosną go chwasty i mam straszną wizję pielenia kompostu Wiem, przesadziłam z ilością ale ten transport był drogi.
Miskantowo 11:43, 05 paź 2025

Bee napisał(a)

Skusiłam się na kompost i mam teraz 12 tonową górę na działce. Jak go szybko nie zużyję to trzeba będzie poprawić mapy kaszubskie bo przybyło nowe wzniesienie Można by je nazwać Góra Kompostowa

Wymyśliłaś jak go przechować na następne sezony? Boję się, że zarosną go chwasty i mam straszną wizję pielenia kompostu Wiem, przesadziłam z ilością ale ten transport był drogi.

Myśl pozytywnie, kompost jest lekki

Ja „roznioslam” po ogrodzie trzy tony w parę dni i nawet się jakos specjalnie nie utyralam.
Moze kup plandekę i to czego nie wykorzystasz teraz, na zimę przykryj?
Brzegi przygnieć kamieniami.
Alija 23:04, 05 paź 2025

Magarku, też Cię witam po powrocie z pięknej Pragi, koniec tego dobrego. czas wrócić do rzeczywistości i trochę pogrzebać w ziemi. Ja przesadziłąm 15 róż (chwalę się.), nie wiem czy wszystkie przeżyją, bo je strasznie zabiedziłam sadząc obok mnóstwo bylin, które je zupełnie zagłuszyły, mam nadzieję, że dadzą się odratować.
A tak poważnie, to dobrze, że się trochę oderwałaś, odpoczęłaś, to jest od czasu, do czasu potrzebne. Pozdrawiam.
Magara 23:10, 05 paź 2025

Asia-Wafel -

Gosia-Polon - też mam wrażenie, że jesień jakaś szybsza. No ale lata przecież prawie nie było, dziwny to był sezon

Nie chciałabym wywoływać dyskusji nieogrodowej.
To co napisałam, to napisałam. Może niepotrzebnie. Użyłam słowa "chyba", więc być może sama nie jestem pewna co myśleć. Ja mam "polską", waleczną duszę, więc pewnie bym pierwsza szła do powstania, nie myśląc o tym co można zyskać a co stracić.
A faktem jest, że Praga jest piękna i nie została w czasie II wojny zniszczona. Dziedzictwo kulturowe zostało ocalone. Nie tylko kilka zabudowań na starym mieście, ale ogólnie stara zabudowa. To jest wg mnie wielka wartość sama w sobie. Schodziliśmy i zjeździliśmy Pragę wzdłuż i wstecz, z dala od centrum również. Byłam pod wielkim wrażeniem ocalałych zabytkowych kamienic.

Beata - już u Ciebie napisałam
ajka 23:30, 05 paź 2025

Cieszymy się, że już jesteś z powrotem