Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Rojodziejowa 11:37, 07 sie 2023

mrokasia napisał(a)

Sprawdzanie szamb, umów i rachunków jest chwalebne. Nie rozumiem natomiast co ma dać porównanie zużytej wody do wybranej z szamba o ile w domu nie ma dwóch liczników (na dom i na ogród) a przy szambach zazwyczaj nie ma. Dziurawe u nas to prawodawstwo…

Mnie to nosi, bo widzę, co się dzieje w sąsiedztwie. Nie ma u nas kanalizacji, a ludzie lubią na tym przyoszczędzić... Szamba zakładane już nieszczelne, albo prosto do rowu... Ręce opadają.

Ale te liczniki to jakiś mało mądry pomysł.

Grzybki, jak Kasya uwielbiam zbierać. Gorzej potem, ale może w tym roku po prostu wszystko zamarynuję Mrożone u nas jakoś nie schodzą. A kani się obawiam jeść, choć pamiętam taką w panierce - pycha.

anuska2507 17:29, 07 sie 2023

U nas na całe szczęście nie ma rowów W mojej rodzinnej gminie nawet nie można mieć 2 liczników, jeśli nie ma się np. gospodarstwa rolnego. Jak zakładali rodzicom kanalizację, to niektórzy sąsiedzi chcieli sobie założyć drugi licznik na wodę ogrodową i nie dostali zgody.
Ja nie mam kanalizy, ale szambelanów u nas nie brakuje. Jest konkurencja i to ostra. Podobno nawet pobili się pod zlewnią, bo jeden psuł rynek niższą stawką
UrsaMaior 18:45, 07 sie 2023

No to na co dziś narzekamy?;D Ooo bitwa szambelanów? W dobrym momencie przyszłam
Makao 21:49, 07 sie 2023

My mamy dwa liczniki. Na ogród i ten główny wg którego rozlicza się nieczystości. Wg tego głównego licznika liczy się też wywóz śmieci. Tak zrobili jakiś czas temu i chyba to działa bo obniżyli opłaty za śmieci. Muszą mieć spore wpływy że miasto na to stać.
W tamtym sezonie słyszałam o kontroli kompostowników ale nie doczekałam się
Kordina 22:25, 07 sie 2023

Jakie fajne słowotwórstwo - "szambelan" podoba mi się bardzo ) odtąd tylko do szambelana będę dzwonić, bo szambelan to brzmi dumnie i tak jakoś arystokratycznie
Magara 00:43, 08 sie 2023

Kasya - w sumie to ja też najbardziej lubię zbierać grzyby, po zbiorze chętnie bym komuś oddała, ale wrodzona pazerność na grzyby mnie hamuje, a i chętnych do bycia obdarowanym brak Te "kolejne" czynności są beznadziejne, nie lubię ich ale ktoś musi te zbiory obrobić Teraz to pikuś bo jeszcze sezon się na dobre nie zaczął, ale już wiem, że będę wyklinać na cały powiat bo ta robota spada na mnie

TARcia - nie cieszę się, że pada bo ileż można??? U Ciebie 4 tydzień, u mnie 3. A Słonecznemu deszcz nie straszny... Gałęzie tnie i w deszczu, wodnik szuwarek za dychę

Aga - nie chcę się zastanawiać głębiej nad tym co ludzie robią z nieczystościami bo wiem, że faktycznie masa szamb idzie w pola uprawne. Razem z proszkiem do prania i kapsułkami ze zmywarki, że o oczywistej zawartości nie wspomnę. Staram się nie myśleć o tym, że potem my to jemy w chlebach i makaronach...

Asia-Rojo - mnie też nosi, szczególnie jak się nasłuchałam co robią niektórzy szambelani z zawartością swoich wozów... Ciekawi mnie czy w innych europejskich krajach pomysłowość jest też na takim wysokim poziomie...

Ania-anuska - ale przy kanalizacji to chyba przepisy mówią, że można mieć dwa liczniki a nie jakieś gminne uchwały? Rzecz do sprawdzenia, ale mam tak zakodowane. Bitwę szambelanów widzę oczami wyobraźni

Izka - a Ty masz kanalizę czy szambo? Obstawiam, że kanalizę skoro Ci tak do śmiechu U nas bitwy szambelanów jeszcze nie było (chyba), za to konflikty na linii Małżonek-szambelan są prozą życia Ja za bufor robię, ale nie wiem ile jeszcze dam radę Nie jest wykluczone, że będziemy g...o w słoiki pakować i zabierać do wielkiego miasta

Ania-Makao - sposób rozliczania śmieci u Ciebie wydaje mi się najrozsądniejszym z możliwych Ja płacę obecnie za śmieci na wsi gdzie mieszkam i w mieście gdzie mam mieszkanie, ale nie mieszkam więc wody nie zużywam i śmieci nie generuję

Kordina - tia, "szambelan" brzmi dumnie Czasem mam wrażenie, że to najważniejsza postać w naszym prozaicznym życiu

P.S. Leje non stop od 14tej... Czyli 11 godzina. Małżonek rozważa budowę arki z desek, które kupiliśmy na podwyższenie płotu. Mówi, że płotu w tym deszczu nie zbuduje, a arka może się przydać. Sfochowana już się pakuje
Makao 07:06, 08 sie 2023

U nas nie pada ale wiatr mało głowy nie urwie. Wieczorem trochę się uspokaja. Dla mnie wiatr to podlewanie ogrodu bo mocno wysusza glebę.
UrsaMaior 07:56, 08 sie 2023

Magara napisał(a)

Izka - a Ty masz kanalizę czy szambo? Obstawiam, że kanalizę skoro Ci tak do śmiechu

Ja mam oczyszczalnię ścieków, cudowna, praktycznie bezobsługowa. Natomiast w kwestii naszych kup musiał wypowiedzieć się wojewoda, ponieważ jakiś kretyn niższego szczebla chciał, żebyśmy mieli na nią osobne pozwolenie na budowę. Już z pozwoleniem na dom był problem (jeden z sąsiadów to widmo), więc mój ślubny dostał piany i wystosował pismo.
Gruszka_na_w... 11:03, 08 sie 2023

U mnie wywozem zawartość szamb zajmuje się tylko i wyłącznie miejska spółka. Korzystamy raz w roku do opróżnienia pierwszej komory POŚ-ki. Cena nie zwala z nóg. To jakieś 100 zł. Za wodę z miejskiego wodociągu płacimy 3 zł. Wywóz śmieci to 32 zł od osoby. Odpady zmieszane i bio w sezonie, plastik odbierają raz w tygodniu, papier raz na dwa tygodnie, szkło raz w miesiącu. W sezonie zimowym odpady bio odbierają raz na dwa tygodnie.

Daguś, tej bliskości do grzybowych zbiorów to Ci bardzo zazdroszczę. Od weekendu ma być ciepło. Może uda się zrobić ten płot.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 11:11, 08 sie 2023

Magara u mnie w gminie można zgłosić długi wyjazd członka rodziny lub nieprzebywanie w lokalu i nie mam opłty za śmieci wtedy. zobacz czy tak mozesz tam gdzie masz mieszkanie.