Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

mrokasia 14:16, 04 sie 2023

Pewnie żona na działce się nie pojawia a Daga nie ma z nią kontaktu a poza tym nie wiadomo czy by chciała się tak angażować .

Ja chyba nigdy nie zrozumiem takich ludzi co mają działki poza miastem (wszystko jedno - rekreacyjne czy mieszkalne) i im drzewa, liście, owady, ptaki itp przeszkadzają...
Mary 17:07, 04 sie 2023

mrokasia napisał(a)
Pewnie żona na działce się nie pojawia a Daga nie ma z nią kontaktu a poza tym nie wiadomo czy by chciała się tak angażować .

Ja chyba nigdy nie zrozumiem takich ludzi co mają działki poza miastem (wszystko jedno - rekreacyjne czy mieszkalne) i im drzewa, liście, owady, ptaki itp przeszkadzają...

Drzewa, owady, ptaki ok. Choć tych drzew trochę mniej mogłoby być. Jesień u mnie już za tydzień. Nie wiem kiedy lato było.
Ale te liście i żołędzie. Robota ze sprzątaniem tego. Nie chcę jeszcze o tym myśleć.

Trochę żartuję sobie, ale czasem to mi jednak słońca brak od czasu jak nie jeżdżę do biura.
Helen 18:04, 04 sie 2023

Daga, teraz Ciebie rozumiem z nadmiarem deszczu, wrrrr…
O Słonecznym nie będę się wypowiadać, ale myślący nie jest.
Mimo wszystko, macham serdecznie
Wafel 19:01, 04 sie 2023

Magara napisał(a)
Wafel - witaj
Mój mikołajek podobno nie śmierdzi

Mój teraz przestał ☺
Kordina 23:36, 04 sie 2023

Nie wiem w jakiej gminie żyjesz, ale u mnie zgłaszałam 5 olbrzymów do wycinki, podanie trzeba było z mapką sytuacyjną zanieść, wymiary drzew czyli obwód pnia na wysokości metra podać, oczekiwać ma wizytę urzędników. Przyszło dwoje i odpowiedź - "jeśli nie będzie odpowiedzi pisemnej w ciągu 2 tygodni, znaczy, że można ciąć pomiędzy grudniem a lutym"
Magara 00:06, 05 sie 2023

Dziewczyny Kochane

W temacie wycinki - im dalej od miasta tym dalej od prawa i rozsądku jeżeli chodzi o wycinkę
Sama jestem "z miasta", spędziłam w betonowisku większość życia i mam wielki szacunek do wszystkiego co rośnie. Wycięcie drzewa to dla mnie problem (nota bene nasza martwa grusza wciąż "trwa", bo Małżonek nie ma sumienia złapać za piłę, eh). Zapewne "miastowe" urzędy mają podobnie bo w mieście każde drzewo w cenie. Natomiast "powiatowe" mają swoje tradycje - cięło się i ciąć się będzie... To są dwa różne światy
Sylwia - rację masz wielką Ale u nas się nie myśli przyszłościowo
Kasia - i Ty masz rację, niestety
Ania-Makao - ja też nie rozumiem po co komu działka w lesie skoro zamierza drzewa ciąć. To chyba jest mega wysoki level abstrakcji, dla mnie - niedostępny
Basia - ja też tych wszystkich zgód na wycinkę nie kumam właśnie w kontekście strat leśnych sprzed raptem paru lat Twoje życzenie - przednie
Iza - kary są w miastach. Na wsi nikt nie widzi, że ktoś tnie. Ale że za martwą brzozę? Zgłoszenie wycinki nie wchodzi w grę???
Kordina - tia... Albo zgłaszasz i rysujesz mapki i dostajesz zgodę, albo nie zgłaszasz i tniesz U nas taka rzeczywistość

W temacie sąsiada, znaczy Słonecznego
Mrokaśka dobrze napisała. W nosie mam perturbacje sąsiada w zakresie jego życia prywatnego. Wiem, że w księdze wieczystej jako właściciele działki figurują on i małżonka, wiem że działka jest współwłasnością małżeńską, więc formalnie owa żona powinna wyrazić zgodę na wycinkę. Wiem, że pani, z którą przyjeżdża i swawoli małżonką nie jest. Ale to nie moja sprawa. Moralność sąsiada mnie nie obchodzi, jego stosunki majątkowe również. Może małżonka doszła do wniosku, że z idiotą reszty życia spędzić nie zamierza i to ona go porzuciła zostawiając mu działkę na otarcie łez? Tego nie wiem i w sumie wiedzieć nie chcę. Martwi mnie natomiast sąsiadowe podejście do życia i drzew... No ale czy mam na to wpływ? No nie mam

P.S. Helen, co Wy tam bidaki na tym półwyspie robicie w deszczu???
Helen 08:47, 05 sie 2023

Wbijamy się w okienka pogodowe i jakoś trwamy
Kordina 09:40, 05 sie 2023

Magara u mnie to nawet była wizytacja urzędasów i sprawdzanie szamb, czy mam rachunki z wywozu i czy mam zawartą umowę z jakąś firmą. Będą porównywać ilość zużytej wody z wodą brudną.
mrokasia 10:31, 05 sie 2023

My też po zakupie nowej części wycinaliśmy kilka wielkich akacji. Złożyłam pismo z odręczną mapką. Podobno pani urzędnik przyjechała na wizję lokalną na rowerze .
mrokasia 10:35, 05 sie 2023

Kordina napisał(a)
Magara u mnie to nawet była wizytacja urzędasów i sprawdzanie szamb, czy mam rachunki z wywozu i czy mam zawartą umowę z jakąś firmą. Będą porównywać ilość zużytej wody z wodą brudną.

Sprawdzanie szamb, umów i rachunków jest chwalebne. Nie rozumiem natomiast co ma dać porównanie zużytej wody do wybranej z szamba o ile w domu nie ma dwóch liczników (na dom i na ogród) a przy szambach zazwyczaj nie ma. Dziurawe u nas to prawodawstwo…